Κίνδυνος αστάθειας και κρατικής
κατάρρευσης.
κατάρρευσης.
[Άκουσον, άκουσον!] Λειψυδρία, μολυσμένα ύδατα και πλημμύρες θα αυξήσουν τον κίνδυνο αστάθειας σε χώρες σημαντικές για τα συμφέροντα εθνικής.... ασφαλείας των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια πρόσφατη εκτίμηση υπηρεσιών ασφαλείας.
“Μέσα στην επόμενη δεκαετία, πολλές χώρες σημαντικές για τις ΗΠΑ σχεδόν με βεβαιότητα θα βιώσουν προβληματα νερού -λειψυδρίες, κακή ποιότητα νερού, ή πλημμύρες- που θα συντελέσουν στον κίνδυνο αστάθειας και κρατικής κατάρρευσης και θα αυξήσουν τις περιφερειακές εντάσεις,” δηλώνει η αναφορά από το γραφειο του διευθυντή εθνικής ασφαλείας.
Η έρευνα εστιάσθηκε σε επτά βασικές ποτάμιες λεκάνες της Μέσης Ανατολή, της Ασίας και της Αφρικής που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ: τις λεκάνες του Ινδού, Ιορδάνη, Μεκόνγκ, Νείλου, Τίγρη - Ευφράτη, Αμού Ντάρυα και Βραχμαπούτρα.
Η αναφορά των υπηρεσιών ασφαλείας υποδεικνύει ότι μέσα στην επόμενη 10ετία δεν είναι πιθανόν να συμβεί σύγκρουση μεταξύ χωρών για προβλήματα νερού, αλλά ότι μετά από αυτήν, το νερό ποταμών που ανήκουν μερικώς σε περισσότερες από μια χώρες θα χρησιμοποιηθεί με αυξανόμενη συχνότητα από μέρους ορισμένων εθνών ως μοχλός πιέσεων εις βάρος γειτόνων τους, λέει η αναφορά.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την έκθεση είπε, “Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε ειδικότερα για το πού, επειδή εξαρτάται από το τί κάνουν τα επίμέρους κράτη και ποιές δράσεις αναλαμβάνονται επί θεμάτων νερού μεταξύ κρατών.
Η μελέτη επίσης προειδοποιεί για την δυνατότητα το νερό να χρησιμοποιηθεί ως όπλο, “με την παρεμπόδιση ή και την διακοπή της ροής των ποταμών προς τις χαμηλότερες χώρες από μέρους των ισχυρότερων που κατέχουν της πηγές τους.”
Το νερό θα μπορούσε ακόμη να καταστεί τρομοκρατικό εργαλείο, σύμφωνα με την έκθεση. Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι, “επειδή οι τρομοκράτες αναζητούν κι άλλους στόχους υψηλής ορατότητας, σε μερικές περιπτώσεις επισημάναμε κάποια ευαίσθητη υδατική υποδομή, που θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει στόχο τρομοκρατικής δραστηριότητας.” Ένας πιθανός στόχος θα ήσαν τα φράγματα.
Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι οι τρομοκρατικές ομάδες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις μαζικές κινήσεις πληθυσμών εκτοπισμένων εξ αιτίας προβλημάτων νερού σε ευάλωτες χώρες.
Η κλιματική αλλαγή θα οξύνει περισσότερο τα προβλήματα νερού σε πολλές περιοχές, καθώς και η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει η έκθεση.
“Η έλλειψη επαρκών υδάτων,” λέει, “θα αποτελέσει αποσταθεροποιητικό παράγοντα σε ορισμένες χώρες, επειδή δεν έχουν τους χρηματοπιστωτικούς πόρους ή την τεχνική ικανότητα επίλυσης των εσωτερικών υδατικών προβλημάτων τους.”
Οι αγορές τροφίμων απειλούνται με εξάντληση του νερού σε εδάφη μερικών αγροτικών περιοχών του κόσμου. Αν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα, η παραγωγή τροφίμων θα ελαττωθεί, αυξάνοντας την πίεση στις παγκόσμιες αγορές, προλέγει η έκθεση.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας εκτίμησαν ότι μέχρι το 2040, οι λειψυδρίες και η μόλυνση θα έχουν ζημιώσει την οικονομική απόδοση σημαντικών εμπορικών εταίρων.
Η μελέτη δεν κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες, επειδή βασίζεται σε απόρρητες εκτιμήσεις εθνικής ασφαλείας.
Υποδεικνύει, ωστόσο, ότι οι αυξανόμενοι πληθυσμοί, η βιομηχανική ανάπτυξη [πού είσαι Μαχάτμα Γκάντι!... Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας!] και η κλιματική αλλαγή στην Νότιο Ασία, την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική θα καταστήσει δύσκολο για τις περιοχές αυτές να χειριστούν τα προβλήματα νερού.
Η έκθεση δεν αναφέρει ότι η βελτιωμένη διαχείριση του νερού και η επένδυση σε σχετικούς τομείς, όπως είναι η γεωργία, η υδροηλεκτρική ενέργεια και η επεξεργασία του νερού, θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση στα επόμενα 30 χρόνια.
Εφ’ όσον η γεωργία χρησιμοποιεί κοντά στο 70% των επίγειων υδάτων, η έκθεση δηλώνει ότι αυτή έχει τκαι την μεγαλύτερη δυνατότητα να εξασφαλίσει εξοικονόμηση, αν εφαρμοσθούν τεχνολογικές αλλαγές, όπως η ευρεία εφαρμογή συστημάτων ποτίσματος με σταγόνες.
Η μελέτη των υπηρεσιών ασφαλείας προβλέπει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα στραφούν κατά πάσαν πιθανότητα στις ΗΠΑ να ηγηθούν της προσπάθειας επίλυσης των προβλημάτων νερού, χάρη στις τεχνολογικές τους ικανότητες.
Η υπουργός εξωτερικών Χίλλαρυ Κλίντον, ενδιαφερόμενη για το πώς τα παγκόσμια προβλήματα νερού θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ μέσα στην επόμενη 30ετία, παρήγγειλε την μελέτη επί της παγκόσμιας ασφαλείας των υδάτων. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας συνέταξε την εκτίμηση με την συμβολή 10 οργανώσεων ασφαλείας.
Σε μια εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα νερού, την Πέμπτη 22 Μαρτίου, η Κλίντον χαρακτήρισε την έκθεση αφυπνιστική και κάλεσε τους πάντες να την διαβάσουν για να “ιδού πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για καθαρό νερό και προσβάσιμο για την μελλοντική ειρήνη, ασφάλεια, και ευημερία παγκοσμίως.”
Η υπουργός επωφελήθηκε επίσης της ευκαιρίας για να ανακοινώσει μια καινούργια προσπάθεια, με τίτλο η Εταιρία Ύδατος των ΗΠΑ, που συγκεντρώνει ειδικούς του ιδιωτικού τομέα με κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να βρουν λύσεις στα προβλήματα του νερού.
Ε. Τρ.
Το είδαμε εδώ