Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΟΥΣ "ΚΡΙΣΤΙΣ"

.
220.000 ευρώ για το χρυσό στεφάνι. Στην τιμή των 221.306 ευρώ πωλήθηκε αρχαίο Ελληνικό χρυσό στεφάνι με φύλλα μυρτιάς του 3ου - 2ου αιώνα π.Χ., χτες βράδυ σε δημοπρασία του οίκου «Κρίστις», στο Λονδίνο.
Το πολύτιμο στεφάνι, άγνωστης προέλευσης, έπιασε αρκετά υψηλότερη τιμή από αυτήν που εκτιμούσε αρχικά ο οίκος δημοπρασιών (υπολογιζόταν ότι θα έφτανε μέχρι τις 180.000 ευρώ)....
Πολύτιμα αγγεία των αρχαϊκών, κλασικών και Ελληνιστικών χρόνων και ένα πλήθος ακόμη χρυσών θησαυρών (ανάμεσά τους χρυσά βραχιόλια της Ελληνιστικής και της Βυζαντινής περιόδου) ξεχωρίζουν ανάμεσα στα κομμάτια που διατέθηκαν στη δημοπρασία, η οποία έγινε στα γραφεία των «Κρίστις», στο Κένσιγκτον.
Το χρυσό στεφάνι μυρτιάς έχει διάμετρο 21 εκ. και είναι διακοσμημένο με μακρόστενα φύλλα σε σχήμα λόγχης και καρπούς πάνω στα καλοφτιαγμένα στελέχη του. Φέρει σύγχρονες επεμβάσεις πάνω του (για παράδειγμα, το κούμπωμα στο άκρο του), που δεν είναι γνωστό πότε έγιναν. Βρισκόταν στο Hever Castle, στην Αγγλία (το πατρικό της Αννα Μπολέιν) και πωλήθηκε στον οίκο «Κρίστις» το 1987 έναντι του ποσού των 15.400 λιρών. Το ιστορικό του όμως είναι περίπλοκο και αρκετά «θολό», καθώς στην προέλευσή του αναφέρονται τα στοιχεία «Ιδιωτική συλλογή, Ελβετία», στοιχείο που, κατά κανόνα, υποδηλώνει «θολή» προέλευση: η Ελβετία, λόγω της «ελεύθερης ζώνης» των τελωνείων της, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα στην παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.


Το είδαμε εδώ