Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Λυκία - Ιωνία Μικράς Ασίας

~ Πάταρα & Πίναρα ~

Εξαιρετική σειρά ντοκυμανταίρ για την πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων, την οποία καταχράζονται & υφαρπάζουν σύγχρονοι Βάρβαροι....
Ο Απόλλωνας αφήνει την χειμερινή κατοικία του την Λυκία και τα νερά του Ξάνθου και φεύγει για την μητέρα Δήλο να ζωντανέψει πάλι το χορό.
Έλεγαν πως ο Απόλλωνας είχε χειμερινή διαμονή το ναό του στα Πάταρα της Λυκίας και πάνω σ’ αυτό ο ποιητής Αλκαίος έγραψε έναν παιάνα που υμνεί τον Απόλλωνα.
Στα Πάταρα, που ήταν κάποτε μια πλούσια εμπορική πόλη, με το σημαντικό μαντείο του Απόλλωνα οι ναοί, τα λουτρά και το θέατρο είναι σήμερα θαμμένα μέσα στην άμμο και στα χορτάρια. Στα Πίναρα, σ’ ένα γκρεμνό που μοιάζει να κλείνει τον ορίζοντα με τον όγκο του. Λαξευτοί απρόσιτοι τάφοι, όπου μπορεί κανείς να φτάσει μόνο με σχοινιά ορειβασίας κρατούν άλυτο το αίνιγμά τους: γιατί να χτίσουν τη νεκρόπολη στον γκρεμό;
Η Λυκία που ήδη από τον 5ο αιώνα είχε δεχθεί τον Ελληνικό πολιτισμό, δέχθηκε τον Μέγα Αλέξανδρο με τιμές και οι πόλεις της του άνοιξαν τις πύλες τους.

Λυκία
Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η σειρά, που γυρίστηκε με ξένα και Ελληνικά συνεργεία. Έγιναν πολλαπλά ταξίδια σε τόπους απρόσιτους και με δύσκολες συνθήκες εργασίας, γιατί οι Τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια στη σκηνοθέτιδα.
Κινηματογραφήθηκαν αρχαίες μισοβυθισμένες πολιτείες, αρχαία λουτρά, βυζαντινές εκκλησίες πάνω στην άμμο, μαντεία, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, απρόσιτα χωριά στην ενδοχώρα, κάποτε σε ύψος πάνω από 2.000 μέτρα. Βουνά που ο πλούτος των μοναστηριών έχει συγκριθεί με τον Άθω.
Εκτός από τις επιτόπιες λήψεις σε είκοσι πόλεις της Λυκίας, έγιναν κινηματογραφήσεις στη Ρόδο, στο Καστελόριζο και στην Καβάλα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Παρίσι και στο Βρετανικό Μουσείο. Για την ιστορία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Λυκίας, μιλούν κορυφαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Στη σειρά συμμετέχει και ο μικρασιάτης Γιάννης Καψής. Οι μεταφράσεις των αρχαίων συγγραφέων έγιναν ειδικά για τη σειρά από τον συγγραφέα Γιώργο Χειμωνά, που κρατά και το ρόλο του αφηγητή.
Η σκηνοθέτης αφιερώνει τη σειρά στη μνήμη του Μικρασιάτη πατέρα της και στα 2.500.000 των προσφύγων από τη Μικρά Ασία.


Λυκία - Ιωνία Μικράς Ασίας ~ Επ. 4 Πάταρα & Πίναρα από KRASODAD

Το είδαμε εδώ