.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

«Ναι» στην ένταξη της Π.Γ.Δ.Μ....

από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με 582 ψήφους υπέρ έναντι 70 κατά και με ελάχιστες αποχές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, παρά την.... αντιπαράθεση για το όνομα της χώρας.
Σε ψήφισμα που ενέκρινε την Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο κάνει έκκληση να οριστεί ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων «χωρίς καθυστέρηση».
Επιπλέον εκφράζει «την έντονη λύπη του» γιατί η διένεξη για το όνομα εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της χώρας.

Χαρακτηριστική για μεγάλη μερίδα των ευρωβουλευτών είναι η άποψη που εξέφρασε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ντόρις Πακ, η οποία ασχολείται εδώ και 20 χρόνια με θέματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Πρέπει να κάνουμε έκκληση προς την Ελλάδα να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τους υπεύθυνους στη Μακεδονία για να λυθεί το πρόβλημα, δεδομένου μάλιστα ότι έχουν ξεσπάσει και πάλι εθνοτικές συγκρούσεις στη χώρα αυτή.
Δεν είναι δυνατόν να έχει ανακηρυχθεί υποψήφια χώρα από το 2005 και να παραμένει στάσιμη το 2012. Αυτό πυροδοτεί τον εθνικισμό και δε διευκολύνει τις σχέσεις καλής γειτονίας
» δηλώνει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής στη Deutsche Welle.
Επισημαίνουμε στην Ντόρις Πακ ότι η Ελλάδα έχει διαφορετική άποψη, εκτιμά δηλαδή ότι η ίδια είναι ανοιχτή στο διάλογο, αλλά η άλλη πλευρά δεν ανταποκρίνεται.
«Δεν μπορώ να κρίνω ποιος λέει την αλήθεια και ποιος όχι. Αντιλαμβάνομαι ότι με τη σημερινή κατάσταση και τα προβλήματα της Ελλάδας προφανώς είναι δύσκολο να λυθεί και αυτό το πρόβλημα. Θα ήταν καλύτερο να είχε ήδη λυθεί προ πολλού, αλλά καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήταν διατεθειμένη να το λύσει. Τώρα ήρθε η ώρα να βρεθεί λύση. Ίσως από εκείνους που δεν έχουν έντονη κομματική ταυτότητα».
Παγιώνεται το αίτημα για έναρξη διαπραγματεύσεων.
Είναι η τρίτη χρονιά που το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα, παρακάμπτοντας την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά επισημαίνει ότι η ψηφοφορία κάθε χρόνο επιτείνει ένα κλίμα ανυπομονησίας στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για την έλλειψη προόδου στη διένεξη με τα Σκόπια. Γιατί όμως δεν πείθονται οι Ευρωπαίοι
συνομιλητές για τα Ελληνικά επιχειρήματα;
«Γιατί θεωρούν μείζον ζήτημα να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία της διεύρυνσης στα δυτικά Βαλκάνια. Και γιατί θεωρούν ότι πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος από αυτόν που απειλεί την Ελλάδα σε σχέση με το άλυτο πρόβλημα της ονομασίας είναι ο κίνδυνος της διάλυσης της ίδιας της χώρας με την αδυναμία της να πλησιάσει την Ε.Ε., που αποτελεί ένα τείχος προστασίας σε εθνοτικές συγκρούσεις και σε ο,τιδήποτε μπορεί να διχάσει μία κοινωνία. Παρά τις προσπάθειές μας, παρά μία επιχειρηματολογία που πλέον είναι απόλυτα ρεαλιστική και δεν έχει τίποτα να κάνει με την ιστορική αφήγηση που είχαμε χρησιμοποιήσει στη δεκαετία του ’90 η ανυπομονησία είναι έκδηλη από την πλευρά της Ευρώπης. Θέλει να τελειώνει αυτό το ζήτημα, να προχωρήσουμε».

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέτα Γιαννάκου επισημαίνει ότι δε λείπουν οι φωνές συμπάθειας ή κατανόησης. Αντιδρά όμως ιδιαίτερα έντονα στην άποψη ότι υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχωρήσει πιο εύκολα στο ζήτημα της ονομασίας.
«Πολλοί εδώ μέσα καταλαβαίνουν πολύ καλά περί τίνος πρόκειται. Και τώρα έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν καλύτερα, διότι την ίδια θέση με μας για το τί συμβαίνει εκεί έχει πάρει και η βουλγαρική πλευρά. Εγώ ξεκαθάρισα ένα πράγμα: επειδή υπήρξε αιχμή στην Ολομέλεια ότι τώρα που η Ελλάδα έχει πληγεί οικονομικά τέλος πάντων θα μπορούσε να λυθεί πιο εύκολα, είπα ότι δεν υπάρχει Ελληνική κυβέρνηση που να αποδεχθεί μία λύση η οποία θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην προπαγάνδα, στον εξαρχαϊσμό της σημερινής πραγματικότητας και στη διαστρέβλωση της ιστορίας και της λογικής».
Κριτική στη «νοοτροπία της αρχαιοποίησης»

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Βρετανός ευρωβουλευτής Ρίτσαρντ Χάουϊτ, δεν παραλείπει πάντως να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση των Σκοπίων για ελλείμματα δημοκρατίας, κρούσματα διαφθοράς, αλλά και για τη νοοτροπία της «αρχαιοποίησης» που «απειλεί να αυξήσει τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες», όπως επισημαίνεται με διπλωματικό τρόπο στο ψήφισμα. Γι’ αυτό οι περισσότεροι ευρωβουλευτές χαρακτήριζαν το κείμενο «ισορροπημένο»- όπως ο Έντουαρντ Κούκαν από τη Σλοβακία.
«Είναι ένας συνδυασμός ενθάρρυνσης, αλλά και υπόδειξης αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Παραδοσιακά όλα τα θέματα διεύρυνσης προκαλούν αντιπαραθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά νομίζω ότι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών συμφωνεί ότι η ‘Μακεδονία’ ή ‘ΦΥΡΟΜ’ αν θέλετε, χρειάζεται ενθάρρυνση πάνω απ΄ όλα, γιατί είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που η Κομισιόν είχε προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά τελικά δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει να προχωρήσουμε». Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο, Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής - Deutsche Welle
exomatiakaivlepo.blogspot


Το είδαμε εδώ