.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Πολεμικά παιχνίδια στην Αρκτική...

ΑΠΟ 14 ΧΩΡΕΣ - ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ + 1

Σήμερα (12 Μαρτίου) έχουν ξεκινήσει στην Αρκτική στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με την κωδική ονομασία Cold Response 2012. Στις ασκήσεις αυτές συμμετέχουν.... πάνω από 16.000 στρατιωτικοί, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Συνολικά - από 14 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
Η Συμμαχία και η ουδέτερη Σουηδία που προσχώρησε στις ασκήσεις θα εξασκούνται ως την 21η Μαρτίου στην αποκατάσταση σύμπραξης στην περιοχή πέρα του Πολικού κύκλου. Το επίσημο θέμα των ασκήσεων είναι η εξάσκηση σε συνθήκες συμβατικής διένεξης και πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων.
Τρομοκρατικές οργανώσεις υπάρχουν στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, στην Λατινική Αμερική, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική, ενώ στην Αρκτική, όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχουν,- παρατήρησε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ιγκόρ Κορότσενκο.
Για αυτό τον λόγο πρέπει να βλέπουμε τις εν λόγω ασκήσεις αποκλειστικά μέσω του πρίσματος εντατικοποίησης των στρατιωτικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στην Αρκτική. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, σχετίζεται με το επικείμενο μοίρασμα του φυσικού πλούτου της περιοχής. Το ΝΑΤΟ, κάνοντας επίδειξη των μυών του, απ’ ότι φαίνεται, δείχνει ότι είναι διατεθειμένο να ενισχύει τις διπλωματικές του προσπάθειες με την στρατιωτική του ισχύ.
Τρομοκράτες στην Αρκτική δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν εκεί πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, χρυσού και διαμαντιών. Η παγκόσμια υπερθέρμανση και το λιώσιμο των πάγων, που προβλέπουν οι επιστήμονες, θα ξεκλειδώσουν το θυσαυροφυλάκιο του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού. Η προοπτική αυτή σήμερα κιόλας προκαλεί επίμαχες διαφορές ανάμεσα στα κράτη που διεκδικούν τις αρκτικές υφαλοκρηπίδες. Μάλιστα οι εδαφικές διαφορές έχουν θέση και ανάμεσα στις ίδιες τις νατοϊκές χώρες, π.χ., ανάμεσα στον Καναδά και τις ΗΠΑ, είτε ανάμεσα στη Δανία και τον Καναδά.
Οι ασκήσεις Cold Response 2012 θα μπορούσαν να διεξαχθούν στο έδαφος π.χ. του Καναδά,- θεωρεί ο Βλαντίμιρ Γιεβσέγιεφ, εμπειρογνώμονας του ρωσικού Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας.
Παρόλα αυτα διεξάγονται στο έδαφος της Νορβηγίας και της Σουηδίας, δηλαδή σχετικά κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Απ’αυτή την άποψη, οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν αντιληπτές ως πρόκληση. Η Ρωσία έχει πολύ δικαιολογημένους λόγους για ανησυχία διότι τα εφοδιασμένα με το σύστημα Aegis πλοία, μπορούν να αναπτυχθούν στην αρκτική ζώνη.
»
Το Aegis είναι μαχητικό σύστημα πλοίων, εφοδιασμένο με ραντάρ εμβέλειας εντοπισμού των εναέριων στόχων 400 χιλιομέτρων, με πυραύλους SM-3 σε κάθετους εκτοξευτές και με αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου πυρός με στοιχεία «τεχνητής νοημοσύνης»,- τόνισε ο Βλαντίμιρ Γιεβσέγιεφ.
Η Ρωσία παρακολουθεί προσεκτικά τη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή του Πόλου,- παρατήρησε ο Ιγκόρ Κορότσενκο.
Σήμερα συγκροτούνται δύο νέες αρκτικές μονάδες, που θα είναι έτοιμες να δρουν ευκίνητα σε οποιαδήποτε περιοχή της Αρκτικής. Δηλαδή εκεί, όπου θα απαιτήσουν τα συμφέροντα της χώρας.
Τα νέα πολεμικά πλοία, που η κατασκευή τους ξεκίνησε σε ναυπηγεία την 1 Φεβρουαρίου του 2012, καλούνται να αρχίσουν την ανανέωση του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας. Στην Αρκτική θα σταλούν επίσης δύο αποβατικά σκάφη τύπου Mistral, που κατασκευάζονται με βάση την γαλλική άδεια ευρεσιτεχνίας. Στο εγγύς μέλλον προβλέπεται να εκσυγχρονιστούν και οι υποβρύχιες δυνάμεις. Ταυτόχρονα η Ρωσία είναι διατεθειμένη, όπως και προηγούμενα, να διευθετίζει τις εδαφικές διαφορές με ειρηνικό τρόπο, υπολογίζοντας ότι ο διάλογος θα διεξάγεται με βάση το στήριγμα στη διπλωματία και όχι στην στρατιωτική ισχύ»,- σημείωσε συμπεραίνοντας ο Ιγκόρ Κοροτσενκο.
© Φωτογραφία: ru.wikipedia.org
greek.ruvr.ru

Το είδαμε εδώ