~ Βαλκάνιος πραματευτής ~
(Βίντεο)
(Βίντεο)
Η σειρά παρουσιάζει και φωτίζει την οικονομική, πνευματική και κοινωνική δράση των Ελλήνων σε περιοχές και πόλεις της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης,.... κατά τους τρεις τελευταίους αιώνες (από τον 18ο αιώνα ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ου).
Βασικός άξονας της σειράς είναι η δράση των Μακεδόνων, Ηπειρωτών και Θεσσαλών πραματευτάδων – εμπορευόμενων, οι οποίοι με μεταγωγικά ζώα μετέφεραν εμπορεύματα από τη Βόρεια Ελλάδα και γενικότερα από το Αιγαίο και την Ανατολή σε πόλεις της Βαλκανικής και Κεντρικής Ευρώπης.:
Σιγά-σιγά, για την εξυπηρέτηση των μεταφορών, οι πραματευτάδες ίδρυσαν, σε διάφορες ενδιάμεσες πόλεις, εμπορικούς σταθμούς που εξελίχτηκαν σε δραστήριες παροικίες και αξιόλογες Ελληνικές κοινότητες με πλούσια δραστηριότητα και επιρροή στις τοπικές κοινωνίες.
Επεισόδιο 3o:Μία από τις μεγαλύτερες παροικίες των Ελλήνων εμπόρων που αναπτύχθηκε κατά τον 18ο αιώνα, ήταν το Ζέμουν ή Σεμλίνο, δίπλα στο Δούναβη. Η εκπομπή μάς ξεναγεί στα δύο μεγάλα αρχοντικά της οικογένειας Σπίρτα από την Κλεισούρα Καστοριάς και της οικογένειας Καραμάτα από τους Πύργους Εορδαίας, την παλιά Κατράνιτσα. Το πρώτο, το οποίο σήμερα στεγάζει το Εθνογραφικό και Ιστορικό Μουσείο του Ζέμουν – διατηρεί όλα τα πορτρέτα της οικογένειας Σπίρτα, το διάκοσμο και την επίπλωση της εποχής. Επίσης, το αρχοντικό του Καραμάτα κατοικείται συνεχώς, πάνω από έναν αιώνα, από την ίδια οικογένεια, με τελευταίο εκπρόσωπό της, εν ζωή, τον Στέφανο Καραμάτα, μέλος της Σερβικής Ακαδημίας.
Στην Ελληνική παρουσία του Ζέμουν και στις άλλες πόλεις της Βόρειας Βαλκανικής αναφέρεται ο καθηγητής Γιάννης Παπαδριανός και ο Μίοντραγκ Ντάμπιζιτς, πρώην διευθυντής του Μουσείου του Ζέμουν.
Βαλκάνιος πραματευτής Επ.3 ~ Ο Ελληνισμός της... από KRASODAD
Το είδαμε εδώ