.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Μας πάνε και για ολική χρεοκοπία στην ISDA!

- "Αναμενόμενο" και αυτό; -

Άρχισαν τα όργανα: Ερώτημα που σχετίζεται με την Ελλάδα και ειδικότερα το αν η αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs) στα Ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελεί πιστωτικό γεγονός, κατατέθηκε.... στην Διεθνή Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) που αποφασίζει ποιες χώρες τελούν εν χρεοκοπία ή όχι, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου).
Μετά την χρεοκοπία (επιλεκτική) στην οποία κήρυξε το βράδυ η S&P το Ελληνικό κράτος λίγες ώρες μετά η ISDA ανέφερε ότι θα αποφασίσει την Τετάρτη για το αν θα εξετάσει περαιτέρω το αίτημα. Πληροφορίες οικονομικών κύκλων από το City του Λονδίνου αναφέρουν ότι αναφέρουν ότι:
«Οπωσδήποτε θα εξεταστεί περαιτέρω το αίτημα. Με ανοικτό το θέμα του ποσοστού συμμετοχής στο PSI δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάμε σε συνεδρίαση με ανοικτό το θέμα της κήρυξης σε ολική χρεοκοπία και ας λένε ότι θέλουν στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κηρυχθούμε σίγουρα σε ολική χρεοκοπία, αλλά η επιλεκτική είναι κλειδωμένη».
Aύριο το βράδυ θα έχουμε την πρώτη απόφαση επί τη βάσει του ερωτήματος, (που μοιάζει περισσότερο με καταφατική απάντηση):
«Η πρόταση της Ελληνικής Βουλής που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και περιλαμβάνει την αναδρομική ψήφιση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs), σε συνδυασμό με το κούρεμα ύψους 53,5%, παραβιάζει τον όρο 4,7 του 2003 ISDA Credit Derivatives Definitions, περί πιστωτικού γεγονότος;»
Με βάση αυτό, υπήρξαν δύο ερωτήματα:
1) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες επωφελήθηκαν από την αλλαγή της κατάταξης των κατά προτεραιότητα πληρωμών, ως αποτέλεσμα της κίνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας να τους προσφέρει αποκλειστικά τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατείχαν πριν την ψήφιση των CACs, με αποτέλεσμα να αφήσουν τους υπόλοιπους ομολογιούχους με μη εξασφαλισμένο χρέος στα χέρια τους;
2) Η ανακοίνωση αυτή προκύπτει άμεσα ή έμμεσα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας;
Το ερώτημα κατατέθηκε από το επενδυτικό κεφάλαιο Alea Group Holding, που δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ και Ευρώπη και δηλώνει έδρα τις Βερμούδες, δεν συμμετέχει στο «κούρεμα» και «είχε λαμβάνειν» μεγάλο ποσό από ληξιπρόθεσμους τόκους
Σημειώνεται ότι η ISDA έχει καταστήσει σαφές ότι η αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, αν και σε κάθε περίπτωση η απόφαση καθορίζεται από την αρμόδια επιτροπή της Ένωσης. Δηλαδή η ψήφιση από την Βουλή δεν οδηγεί σε πιστωτικό γεγονός αυτόματα. Αλλά όταν εφαρμόζεται η ρήτρα, δηλαδή του «κούρεμα», έχει πει ότι «ίσως» είναι πιστωτικό γεγονός.
Πηγές της αγοράς έχουν προεξοφλήσει ότι σε περίπτωση εφαρμογή της ρήτρας, τότε θα έχουμε πιστωτικό γεγονός και την ενεργοποίηση των CDS επί των ελληνικών κρατικων ομολόγων.
Θεωρείται δεδομένο, έπειτα και από την χθεσινή εξέλιξη ότι αν η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήσει τις ρήτρες, τότε θα υπάρξει νέο ερώτημα στην ISDA από κάποιον επενδυτή που έχει θέση στα ελληνικά CDS.
Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι «δεν υπάρχει πρόβολημα από την ενεργοποίηση της CDS γιατί όλα έχουν προβλεφθεί». Αλλά τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουν προβλέψει «ολική χρεοκοπία»; Γιατί σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιούνται τα CDS. Έχουν βάλει την Ελλάδα στην «γυάλα» της Ευρωζώνης, ζουν με το σωληνάκι και δεν τους ενδιαφέρει η χρεοκοπία;
Το «καθαρό» ύψος των Ελληνικών CDS είναι 3,2 δισ. δολάρια περίπου, δηλαδή είναι μάλλον περιορισμένα τα ποσά σε σχέση με το συνολικό χρέος.
Αλλά επειδή η υπόθεση έχει αρχίσει και «μυρίζει δύσοσμα», μήπως θα έπρεπε να μας που υπεύθυνα τι συμβαίνει; Μήπως όλο αυτό έχει γίνει για να πάρουν οι πιστωτές τουλάχιστον ένα μέρος των τόκων και η Ελλάδα αμέσως μετά θα αφεθεί στην άβυσσο της χρεοκοπίας; Γιατί σε αυτή την τραγωδία που βιώνει ο τόπος από τον Οκτώβριο του 2009, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ψεύδονται οι κυβερνώντες. Και σίγουρα όχι η τελευταία…
Ποιοι αποφασίζουν για το πιστωτικό γεγονός
Η αρμόδια επιτροπή (Determination Committee) που θα κρίνει αν υπάρχει ή υπάρξει στο άμεσο μέλλον πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, αποτελείται από τους τους εκπροσώπους των εξής τραπεζών:
Μέλη με δικαίωμα ψήφου
Bank of America/Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank, N.A.
Morgan Stanley
Societe Generale
UBS
Σύμβουλοι
Citibank
The Royal Bank of Scotland
Μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel LLC(First Term Non-dealer)
D.E. Shaw Group (First Term Non-dealer)
Elliott Management Corporation (Third Term Non-dealer)
Pacific Investment Management Co., LLC (Second Term Non-dealer)

Το είδαμε εδώ