.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

~ Τελμησσός & Δολιχίστη ~

Λυκία - Ιωνία Μικράς Ασίας

Εξαιρετική σειρά ντοκυμανταίρ για την πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων, την οποία καταχράζονται & υφαρπάζουν σύγχρονοι Βάρβαροι.
Στο τρίτο επεισόδιο ταξιδεύουμε από τη θάλασσα βλέποντας, μισοβυθισμένες πολιτείες, νησιά με εγκαταλειμμένους μεσαιωνικούς οικισμούς, που έχει ξεχαστεί ακόμα και το όνομά τους.
Δολιχίστη, Κέκοβα, Σίμενα, τα θαυμαστά.... ερείπια της αρχαίας Τελμησσού που είναι το σημαντικό Φετιέ, ο θρίαμβος του Ελληνισμού για μια ακόμα φορά στην ανατολή, ερείπια Ρωμαϊκά και Βυζαντινά, νεκροπόλεις, μαντεία, θέατρα, σαρκοφάγοι και πάλι θέατρα και νεκροπόλεις...
Ο θάνατος έχει μεγάλη θέση στη ζωή των Λύκιων.

Από τη θεά, τη σύζυγο του ανωτάτου των θεών, διωγμένη η Λητώ, μητέρα δίδυμων παιδιών από το Δία, φεύγει από την Δήλο και καταφεύγει στην εύφορη Λυκία κι εκεί χάθηκε, στης Χίμαιρας την έρημο.

Όπως και όλη η Ιωνία είναι τόπος όπου η παρουσία του Ελληνισμού ήταν διαρκής από την αρχαιότητα ως τις αρχές του αιώνα μας.
Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η σειρά, που γυρίστηκε με ξένα και Ελληνικά συνεργεία. Έγιναν πολλαπλά ταξίδια σε τόπους απρόσιτους και με δύσκολες συνθήκες εργασίας, γιατί οι Τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια στη σκηνοθέτιδα.
Κινηματογραφήθηκαν αρχαίες μισοβυθισμένες πολιτείες, αρχαία λουτρά, Βυζαντινές εκκλησίες πάνω στην άμμο, μαντεία, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, απρόσιτα χωριά στην ενδοχώρα, κάποτε σε ύψος πάνω από 2.000 μέτρα. Βουνά που ο πλούτος των μοναστηριών έχει συγκριθεί με τον Άθω.
Εκτός από τις επιτόπιες λήψεις σε είκοσι πόλεις της Λυκίας, έγιναν κινηματογραφήσεις στη Ρόδο, στο Καστελόριζο και στην Καβάλα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Παρίσι και στο Βρετανικό Μουσείο. Για την ιστορία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Λυκίας, μιλούν κορυφαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Στη σειρά συμμετέχει και ο μικρασιάτης Γιάννης Καψής. Οι μεταφράσεις των αρχαίων συγγραφέων έγιναν ειδικά για τη σειρά από τον συγγραφέα Γιώργο Χειμωνά, που κρατά και το ρόλο του αφηγητή.
Η σκηνοθέτης αφιερώνει τη σειρά στη μνήμη του Μικρασιάτη πατέρα της και στα 2.500.000 των προσφύγων από τη Μικρά Ασία.
Η σειρά έχει κάνει εντυπωσιακή πορεία στο εξωτερικό:
Για πρώτη φορά Ελληνική παραγωγή έλαβε μέρος στο FIPA '89, Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων, που διοργανώνεται στις Κάννες, πλάι σε κορυφαίους σκηνοθέτες όπως ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ο Ερίκ Ρομέρ, ο Βέρνερ Χέρτσοκ κτλ. Επεισόδια της σειράς προβλήθηκαν, επίσης, στο Λούβρο και στην Γαλλική Ακαδημία.

Λυκία - Ιωνία Μικράς Ασίας ~ Επ. 3 Τελμησσός & Δολιχίστη


KRASOPATIR

Το είδαμε εδώ