θα εκτεθούν στη δημοσιότητα
Εκατοντάδες από τα πιο σημαντικά έγγραφα των μυστικών αρχείων του Βατικανού θα εκτεθούν για πρώτη – και, ίσως, για τελευταία- φορά στο κοινό της Ρώμης.
Πρόκειται για μυστικά έγγραφα που φυλάσσονται περισσότερο από μία χιλιετία και σχετίζονται με πολλά και σημαντικά ιστορικά πρόσωπα και οργανώσεις, όπως οι Ναΐτες, Ο Γκαλιλέο.... Γκαλιλέι, ο Μάρτιν Λούθερ, ο Λουδοβίκος ο 8ος κλπ.
Τα έγγραφα φυλάσσονται σε κλιματιζόμενα δωμάτια στο Βατικανό Αποστολικό Παλάτι, του οποίου τα ράφια έχουν συνολικό μήκος 80 χιλιομέτρων. Μερικά από αυτά είναι κρυμμένα στα βαρέως τύπου καταφύγια, δεκάδες μέτρα μέσα στη γη.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που το Βατικανό αποφάσισε να δείξει στο κοινό, στο Μουσείο του Καπιτωλίου της Ρώμης, τα αρχεία που άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων εδώ και 400 χρόνια.
«Πρόκειται για εξαιρετικό γεγονός, το πρώτο στο είδος του. Δεν έχει επιτραπεί ποτέ τόσα πολλά έγγραφα να βγουν από το αρχείο και να εκτεθούν στο κοινό», δήλωσε ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρτ, εκπρόσωπος του Βατικανού.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έγγραφα είναι εκείνα της δίκης του Galileo Galilei, των οποίων το ένα είναι με την υπογραφή του.
Θα εκτεθεί επίσης το γράμμα της Mary I, βασίλισσας της Σκωτίας που έγραψε λίγες εβδομάδες πριν την εκτέλεσή της για τη φερόμενη συμμετοχή της σε σχέδιο της δολοφονίας της Elizabeth I.
Θα υπάρξουν τα τόσο αμφιλεγόμενα και άνευ προηγουμένου παπικά έγγραφα του DrinkXII, του Βατικανού, ο οποίος αρνήθηκε πεισματικά να τα δείξει, αφ’ ότου κατηγορήθηκε ότι δεν έκανε ότι ήταν δυνατό για να σώσει τους Εβραίους από το Ολοκαύτωμα.
Η έκθεση που θα έχει τον τίτλο «Στο Λουξεμβούργο κατά την Arcana: Ανακαλύπτοντας τα μυστικά αρχεία του Βατικανού» θα ανοίξει το Φεβρουάριο και θα κλείσει το Σεπτέμβριο του 2012.
Ενδιαφέρον για τους Έλληνες θα έχουν τα γραμμένα με χρυσό έγγραφα των Βυζαντινών αυτοκρατόρων καθώς και των Οικουμενικών Πατριαρχών του Βυζαντίου.
Σχ.σ. Ε-ΡΟΔΙΟΣ: Για την τεράστια βιβλιοθήκη της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας που ανακάλυψε ο καθηγητής της Σορβόνης, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΡΟΚΟΣ, συμμετέχοντας σε επιστημονική επιτροπή τής Ουνέσκο (1974), στην βιβλιοθήκη του Βατικανού, κανένας λόγος. Ένας άλλος Λόγιός μας, ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΑΓΕΙΡΙΤΗΣ, που είχε πρόσβαση στην βιβλιοθήκη, λόγω του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, και με τις σημειώσεις που κράτησε, διαβάζοντας τα Ελληνικά Αρχαία Κείμενα του Βατικανού, έγραψε και τύπωσε στην Βιένη της Αυστρίας (1819) την πεντάτομη "ΩΓΥΓΙΑ Ή ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ" που είναι το "Ευαγγέλιο" της Ελληνικής Μυθολογίας. Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να δούμε "λίγο φως", αν το επιτρέψουν.
Το είδαμε εδώ