Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Προβληματισμός για το Κολοσσαίο

Πέφτει… κομμάτι κομμάτι

Νέες καταρρεύσεις στο μνημείο, που αντιμετωπίζει στατικά προβλήματα. Αιτία η εγκατάλειψή του από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Σοβαρά προβλήματα και στην Πομπηία.
Αν πέσει το Κολοσσαίο, θα πέσει η Ρώμη, έλεγαν οι Ρωμαίοι. Και αν πέσει η Ρώμη, θα πέσει ο κόσμος όλος. Το Κολοσσαίο πέφτει κομματάκι.... κομματάκι, η Ιταλία ξεπέφτει οικονομικά και η υφήλιος δεν αισθάνεται καλά τώρα τελευταία. Η αιτία πίσω από το πρόβλημα Κολοσσαίου και Ιταλίας έχει το ίδιο όνομα: Μπερλουσκόνι.
Ανήμερα τα Χριστούγεννα λίθοι από κάποια στοά του μνημείου κατέρρευσαν. Τρεις μέρες μετά, άλλοι λίθοι, αυτήν τη φορά από τόξο ασπίδας, ακολούθησαν. Μικρές καταρρεύσεις σαν κι αυτές έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Η προηγούμενη φορά που κατέπεσε δομικό υλικό ήταν τον Μάιο του 2010, ευτυχώς και τότε χωρίς τραυματισμούς.
Το Κολοσσαίο, το κορυφαίο μνημείο της αρχαίας Ρώμης, αρχιτεκτονικό σύμβολο της αυτοκρατορίας και σήμα κατατεθέν της σημερινής πρωτεύουσας, έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την πάροδο του χρόνου και τα προβλήματα από την απώλεια υλικού, τις καιρικές συνθήκες, τα φυσικά φαινόμενα.
Ενα «μάστερ πλαν» για την αναστήλωση και συντήρησή του θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Μάρτιο. Στατικά προβλήματα, προβλήματα στην επιφάνεια των λίθων λόγω ρύπανσης, προβλήματα από τις δονήσεις του μετρό είναι τα κυριότερα που παρουσιάζει το επιβλητικό αυτό κτίσμα του 80 π.Χ.
Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είχε εγκαταλείψει στην τύχη της την αρχαία κληρονομιά της Ιταλίας, όπως και τον σύγχρονο πολιτισμό.
Πιστή στο ιδεολογικό δόγμα «όταν ακούω τη λέξη κουλτούρα τραβάω το πιστόλι μου» έκοψε όλα αυτά τα χρόνια την πλειονότητα των πιστώσεων για πολιτιστικούς σκοπούς και έργα. Το ίδιο έκαναν και οι περιφερειακοί άρχοντες που ανήκουν στο κόμμα αυτό (στην Ιταλία, το μεγαλύτερο μέρος των δομών πολιτισμού και προστασίας των αρχαιοτήτων έχει περάσει στην αυτοδιοίκηση).
Αν το κοινό θέλει ψυχαγωγία, ας στραφεί στα μπερλουσκονικά κανάλια, φαίνονταν να λένε οι αρμόδιοι. Εκεί είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε φτερά, πούπουλα, ντεκολτέ, πάρτι κ.τ.λ. Επόμενο ήταν να πέφτουν τα πάντα.
Η Πομπηία παρουσιάζει τόσο εκτεταμένα προβλήματα ώστε ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι γενικώς σφιχτοχέρα με τα αρχαία, θα διαθέσει το τεράστιο ποσό των 100 και κάτι εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να γίνουν πολλές και σοβαρές παρεμβάσεις. Αλλιώς, ο απέραντος ερειπιώνας θα καταρρεύσει.
Ιδιωτικός τομέας
Στην περίπτωση του Κολοσσαίου, φιλοτιμήθηκε ο ιδιωτικός τομέας. Η εταιρεία «Tod’s» έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και είπε ότι θα διαθέσει 25 εκατομμύρια ευρώ για τα προγράμματα αποκατάστασης. Παίρνει, βεβαίως, το δικαίωμα αποκλειστικής διαφήμισης στο μνημείο (κάτι που θα μας έκανε να ανατριχιάσουμε στην Ελλάδα, και δικαίως). Αλλά με το «καλημέρα» ξεκίνησαν και τα προβλήματα.
Οι επικεφαλής του έργου κατηγορούνται ότι επί της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι προσέλαβαν μη εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να μειώσουν το κόστος.
Σύμφωνα με την Eνωση Αναστηλωτών της Ιταλίας, κυβερνητικός αξιωματούχος εντεταλμένος με την επίβλεψη των έργων στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρώμης άλλαξε δύο χρόνια πριν τους όρους διαγωνισμών ανάληψης έργων, με αποτέλεσμα να αποκλείονται οι εταιρείες αποκατάστασης αρχαιολογικών μνημείων και έργων τέχνης και στη θέση τους να αναλαμβάνουν τις αναστηλώσεις μνημείων εταιρείες χωρίς την απαιτούμενη εξειδικευμένη γνώση.
Διαβάζει… Μουσολίνι
Η κυβέρνηση Μόντι καλείται να διαχειριστεί και αυτή την κρίση. Οσο για τον Μπερλουσκόνι; Αυτός θα κάααααθεται και θα διαβάζει, κατά δήλωσή του, τη βιογραφία του Μουσολίνι, τώρα που βρήκε χρόνο να ξεκουραστεί…
Archaeology newsroom

Το είδαμε εδώ