Βύβων και Ευμάστας
Αν και δεν ήταν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, η άρση βαρών περιλαμβανόταν στους τοπικούς αγώνες. Οι γνωστότερες κορυφαίες επιδόσεις αθλητών είναι εκείνες του Βύβωνα και του Ευμάστα.
Στο Πελόπιο, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, βρέθηκε βράχος βάρους 143,5 κιλών, στον οποίο είναι χαραγμένη επιγραφή που χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. αιώνα και αναφέρει: "Βύβων τ' ετέρει.... χερί υπέρ κεφαλάς υπερέβαλε το όφοια", που σημαίνει: " Ο αθλητής Βύβων με ανύψωσε με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του".
Από την επιγραφή αλλά και από το ότι η πέτρα ήταν λαξευμένη ώστε να μπορεί ο αθλητής να την πιάνει με το χέρι (λαβή), συμπεραίνεται ότι ο Βύβων ήταν νικητής σε διαγωνισμό άρσης βαρών.
Κανένας σύγχρονος αθλητής δεν έχει σηκώσει 143,5 κιλά με το ένα χέρι, ούτε καν με αλτήρα, πόσο μάλλον πέτρα, που είναι ασύγκριτα πιο δύσκολο εγχείρημα.
Ο λίθος του Βύβωνα φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας.
Αν το κατόρθωμα του Βύβωνα φαίνεται εκπληκτικό, τότε εκείνο του Ευμάστα είναι ..υπεράνθρωπο.
Στην περιοχή της Σαντορίνης, βρέθηκε λίθος βάρους 480 κιλών στον οποίο είναι χαραγμένη επιγραφή σύμφωνα με την οποία ο αθλητής Ευμάστας, γιος του Κριτόβολου, την σήκωσε από το έδαφος.
Ασφαλώς ο Ευμάστας χρησιμοποίησε και τα δύο χέρια του και σήκωσε τα 480 κιλά λίγα εκατοστά από το έδαφος χωρίς αυτό να μειώνει το μέγεθος του κατορθώματος.
Το είδαμε εδώ