Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Αδεια για ξενοδοχείο στην Αλιμνιά....

που ειναι αρχαιολογικός χώρος
όλο το νησάκι

Δεν φτάνει που οι Γερμανοί μάς προτρέπουν να πουλήσουμε τα νησιά μας, οι εγχώριες δημοτικές αρχές φαίνεται ότι αποφάσισαν να «βάλουν» μόνοι τους τα -γεμάτα αρχαιολογικούς θησαυρούς- ελληνικά νησιά στο ενοικιαστήριο! Ο λόγος για το Δημοτικό Συμβούλιο της Χάλκης, το οποίο αποφάσισε να ενοικιάσει τη νήσο Αλιμνιά με στόχο την.... άμεση τουριστική αξιοποίησή της.
Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι οποίοι κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση κατήγγειλαν τις κινήσεις του Δήμου Χάλκης.
«Μια τέτοια απόφαση χωρίς τη σχετική γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών και μάλιστα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου (ΚΒ ΕΠΚΑ, 4η ΕΒΑ, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Δωδεκανήσου), η οποία από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους ασκεί τον αρχαιολογικό έλεγχο για την προστασία των μνημείων του Δωδεκανησιακού νησιωτικού συμπλέγματος, εγείρει ερωτήματα για τον χαρακτήρα της οικονομικής επένδυσης στην οποία διατίθεται να προβεί ο Δήμος Χάλκης» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.
Το ζήτημα φυσικά περιπλέκεται διότι το νησάκι, που βρίσκεται ανάμεσα στη Χάλκη και τη Ρόδο, είναι από το 1999 κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος (ολόκληρο) λόγω των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων που υπάρχουν εκεί.
«Θεωρούμε ότι η Αλιμνιά, ένα από τα μοναδικά διαχρονικά μνημεία του Αιγαίου με πλούσιες αρχαιότητες -ρωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς τάφους, μέρη παλαιοχριστιανικής βασιλικής, αλλά και αγγεία της νεολιθικής εποχής-, κινδυνεύει άμεσα με οριστική εξαφάνιση, αν προχωρήσουν σχέδια ενοικίασής της».
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σύμφωνα με τη Δέσποινα Κουτσούμπα, την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, «ο δήμος, χωρίς να έχει ενημερώσει ούτε το υπουργείο Πολιτισμού αλλά ούτε και το υπουργείο Εξωτερικών, αποφάσισε να αναθέσει σε διεθνή εταιρία τη δημιουργία μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας»!
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΕΑ συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας των αρχαιολόγων. Ο σύλλογος θα υποστηρίξει τους συναδέλφους που θα προσφύγουν στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια για την ακύρωση της διαπιστωτικής πράξης, ενώ τις ημέρες των δικαστηρίων οι ίδιοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους.
Γιώτα Βαζούρα
“Δημοκρατία”

Το είδαμε εδώ