ηλεκτρονικού πολέμου αεροσκαφών
Έτσι υπονομεύουν την Ελληνική αμυντική βιομηχανία
Προβληματισμό όσον αφορά την ποιότητα της ενημέρωσης που έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης Γ. Ραγκούσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκαλεί η απάντησή του στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Πολατίδης αναφορικά με το Ελληνικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου αεροσκαφών Ε2-92.Ο ΑΝΥΕΘΑ στην απάντηση που έδωσε.... περιέλαβε πολλές αλήθειες, αλλά και πολλές ανακρίβειες, οι οποίες θέτουν σοβαρά ερωτηματικά ως προς το κατά πόσο οι αρμόδιοι που έγραψαν την απάντηση του Γ. Ραγκούση, γνωρίζουν το σύστημα Ε2-92 και την χρησιμότητα του.
Πιο αναλυτικά ο Γ. Ραγκούσης αναφέρει στην απάντηση του στην Βουλή, ότι το σύστημα Ε2-92 απέδωσε ικανοποιητικά στις δοκιμές του επί των αεροσκαφών Α-7 το 2003, αλλά η πρόταση της ΕΑΒ να κατασκευαστούν 40 κομμάτια για να τοποθετηθούν στα Α-7 δεν προχώρησε, επειδή τα αεροσκάφη αυτά επρόκειτο να αποσυρθούν.
Στο σημείο αυτό ο ΑΝΥΕΘΑ έχει δίκιο, αλλά ξεχνά να αναφέρει ότι ενώ τα Α-7 Η αποσύρθηκαν το 2008, τα 40 Α-7 Ε υπηρετούν ακόμα επτά χρόνια μετά την πρόταση της ΕΑΒ.
Ο Γ. Ραγκούσης αναφέρει στην απάντηση του ότι το Ε2-92 θεωρείται τεχνολογικά ξεπερασμένο και ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό μόνο κατά των F-16. Στο σημείο αυτό φαίνεται πως πέφτει για άλλη μία φορά θύμα των πληροφοριών που του παρείχαν οι υφιστάμενοι του και αυτό διότι το σύστημα δεν θεωρείται ξεπερασμένο τεχνολογικά αφού πριν από μερικά χρόνια (2005) δοκιμάστηκε με απόλυτη επιτυχία εναντίον αεροσκαφών F-16 Block 50 της ΠΑ με 72 αεροσκάφη του ιδίου τύπου να υπηρετούν και στην Τουρκική Αεροπορία.
Όσον αφορά το επιχείρημα ότι το Ε2-92 είναι αποτελεσματικό μόνο κατά των F-16 και επομένως υπάρχει ζήτημα ως προς την προστασία που παρέχει το σύστημα στο αεροσκάφος φορέα έναντι άλλων τύπων αεροσκαφών, θα υπενθυμίσουμε στον Γ.Ραγκούση ότι ο κορμός της τουρκικής Αεροπορίας, 209 αεροσκάφη, αποτελείται από τέσσερις εκδόσεις του συγκεκριμένου μαχητικού (F-16) με πιο πρόσφατη την έκδοση F-16 Block 50Adv.
Από την άλλη πλευρά τα 49 F-4E 2020 Terminator που διαθέτει η τουρκική Αεροπορία είναι διαμορφωμένα για αποστολές κρούσης και ο μόνος οπλισμός αυτοάμυνας που φέρουν είναι οι πύραυλοι μικρής εμβέλειας AIM-9 Sidewider.
Επομένως όπως φαίνεται η μόνη και κύρια απειλή για την ΠΑ είναι τα 209+2 F-16 των τεσσάρων διαφορετικών εκδόσεων Block 30/40/50/50+ με το Ε2-92 να μπορεί να αντιμετωπίσει με βεβαιότητα τις τρείς πρώτες εκδόσεις του τύπου αυτού, αφού τα 30 αεροσκάφη της τελευταίας έκδοσης, Block 50Adv είναι ακόμα υπό παράδοση.
Άρα για ποια αναποτελεσματικότητα του Ελληνικού συστήματος μπορούμε να μιλήσουμε όταν το Ε2-92 μπορεί εξ αρχής να αντιμετωπίσει με επιτυχία την κύρια απειλή της ΠΑ, δηλαδή τα Τουρκικά F-16.
Δηλαδή και επειδή το Ελληνικό σύστημα δεν μπορεί να παρεμβάλει μόνο το ραντάρ του 19% των αεροσκαφών της Τουρκικής Αεροπορίας τα οποία μπορούν να εκτελέσουν μόνο αποστολές κρούσης και που σύντομα πρόκειται να αποσυρθούν λόγω ηλικίας η Ελλάδα δεν κατασκεύασε τελικά μαζικά τον Ελληνικό και ικανότατο παρεμβολέα Ε2-92!
Το παραπάνω αναμφισβήτητα μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά αντικείμενο μελέτης και διατριβής για όσους κάνουν μεταπτυχιακό στην ψυχολογία.
Άραγε ποιοι αρμόδιοι αναλυτές τα γράφουν αυτά και εκθέτουν τον ΑΝΥΕΘΑ; Μήπως οι άνθρωποι που συνέταξαν την απάντησή του εργάζονται για αλλότρια προς τα Ελληνικά, συμφέροντα ;
Το είδαμε εδώ