.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Αποσύρθηκαν από την Κύπρο....

τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ-110Α2

Έχουμε επανάληψη της απόσυρσης της Μεραρχίας του Δεκ. 1967;;;
Φορτώθηκαν για Ελλάδα συστήματα για τα οποία πίεζαν οι ΗΠΑ.
Λευκωσία: Εκτός Κύπρου βρίσκονται από την Πέμπτη 24/11/2011 έξι από τα πολύκροτα Αμερικανικής κατασκευής αυτοκινούμενα πυροβόλα, που απασχόλησαν τη διπλωματία ΗΠΑ- Ελλάδας -Κύπρου τόσο την περίοδο 2002-2003 όσο και το 2009.
Πρόκειται για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα.... τύπου Μ-110Α2, των 203 χιλιοστών, που νωρίς την Πέμπτη το πρωί μεταφέρθηκαν από περιοχή νότια της Λευκωσίας προς το λιμάνι Λεμεσού, όπου όλα ήταν οργανωμένα για να παραληφθούν από γερανούς και να φορτωθούν σε πλοίο που απέπλευσε λίγες ώρες μετά.
Επρόκειτο για μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση φόρτωσης, αφού κάθε όχημα έχει βάρος 28,36 τόνων, μήκος με το πυροβόλο 10,7μ πλάτος 3,15μ, και ύψος 3,1μ.
Σύμφωνα με στοιχεία του «Φ», προορισμός είναι δευτεροβάθμιο λιμάνι στη βόρεια Ελλάδα. Μαζί τους έφυγαν και τα τεθωρακισμένα υποστήριξης - διοίκησης, μεταφοράς προσωπικού και μεταφοράς βλημάτων.
Τα συγκεκριμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά επίσημα στην στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, πριν ακριβώς δέκα χρόνια. Υπήρξε έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, που εκδηλώθηκε ακόμα και το 2006 με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτρέπουν την αγορά Αμερικανικού οπλισμού από τη Γερμανία.
Το 2009, μετά από έντονο παρασκήνιο, τα πυροβόλα αυτά - και άλλος οπλισμός Αμερικανικής κατασκευής - συμφωνήθηκε να τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο της ΕΛΔΥΚ αντί της Εθνικής Φρουράς, έτσι αυτά εντάχθηκαν στη δύναμή της.
Το γεγονός ότι η επιχείρηση μετακίνησης και φόρτωσης σε πλοίο των έξι αυτοκινούμενων πυροβόλων έγινε χωρίς ιδιαίτερα μέτρα κάλυψης ή απορρήτου, δείχνει ότι το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας, που αποφάσισε την απόσυρσή τους - τρεις μέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κύπρο, δεν θεωρούσε την κίνηση αυτή ως μυστική, αν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σχέδια αναβάθμισης των εν λόγω πυροβόλων.

Το είδαμε εδώ