.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η εξομοίωση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Άλλο ένα Πασοκικό, προμελετημένο έγκλημα

Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας και ύψιστης πολιτικής προτεραιότητας. Αφενός γιατί αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η νησιωτική Ελλάδα -εδαφική ασυνέχεια- και αφετέρου γιατί λειτουργεί αντισταθμιστικά σε προβλήματα που απορρέουν από αυτές.
Το ειδικό αυτό καθεστώς θεσμοθετήθηκε με.... τη Συνθήκη προσχώρησης της Χώρας μας στην ΕΟΚ το 1981, καθώς μετά από συνεχείς και σκληρές διαπραγματεύσεις του Καραμανλή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε τα επιχειρήματα που ανέπτυξε η Ελληνική κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ειδικό αυτό καθεστώς διατηρήθηκε και μετά τη λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς με την εφαρμογή της Οδηγίας 92/77/ΕΟΚ (μετά από διαπραγματεύσεις) και ενσωματώθηκε τελικά στην Οδηγία για το ΦΠΑ (Οδηγία 2006/112/ΕΚ), η οποία κωδικοποίησε όλη τη σχετική νομοθεσία (άρθρο 120) και αποτελεί εφεξής μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου.
Το όφελος που έχει αποκομίσει η νησιωτική Ελλάδα από το 1987 (πρώτη εφαρμογή του ΦΠΑ στη χώρα μας) μέχρι σήμερα είναι ανεκτίμητο!
Επειδή, ορισμένοι έχουν ασθενή και επιλεκτική μνήμη, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου ήταν αυτή η οποία έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ήταν εκείνη που με τις απαντήσεις που έδινε σε ερωτήσεις στη Βουλή (από τον Φεβρουάριο του 2010) απέφευγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για το συγκεκριμένο θέμα.
Σημειώνεται, επίσης, ότι για το χρονικό διάστημα μέχρι και την παραίτηση του κ. Παπανδρέου, οι περισσότεροι από τους κυβερνητικούς βουλευτές τηρούσαν σιγή ιχθύος και απέφευγαν να τοποθετηθούν σχετικά. Δυστυχώς, την ίδια στάση τηρούσαν και αρκετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχαν στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ.
Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε τους όποιους όψιμους υπερασπιστές του σημαντικού αυτού ευεργετήματος του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου και ευχόμαστε να παραμείνουν σταθεροί στη θέση τους.
Θυμίζουμε, λοιπόν, ότι ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α.:

Συνιστά στην πράξη την εφαρμογή του άρθρου 101, παρ.4 του Συντάγματος που αναγνωρίζει την έννοια της νησιωτικότητας. Άρθρο που το ΠΑΣΟΚ δεν στήριξε.
Αποτελεί ένα σημαντικό αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα μειονεκτήματα που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια. Δηλαδή, την ύπαρξη μικρών και ευαίσθητων οικονομιών κλίμακας, το αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και υπηρεσιών στα νησιά.
Ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του νησιωτικού τουριστικού προϊόντος.
Συνιστά λόγο μείζονος εθνικής σημασίας και παράγοντα εθνικής κυριαρχίας, διότι αποτελεί κρίσιμο εργαλείο τόσο για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών, όσο και για την παραμονή των κατοίκων στα νησιά.
Παραχωρήθηκε ως μέτρο δικαιοσύνης, καθώς οι νησιώτες δεν απολαμβάνουν ισοδύναμα την ωφέλεια από τα βασικά κοινωνικά αγαθά του κράτους (π.χ. υγεία, παιδεία κ.α.).


Μέχρι σήμερα, κανένα κράτος-μέλος δεν έχει απεμπολήσει δικαίωμα ευνοϊκών ρυθμίσεων στον τομέα του ΦΠΑ πόσο μάλιστα όταν αυτό έχει παραχωρηθεί μέσω των Συνθηκών Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, πολλά κράτη-μέλη επιζητούν επέκταση της εφαρμογής του δικαιώματος, αίτημα που συνήθως αντιμετωπίζεται αρνητικά και τελικά απορρίπτεται. Κατά συνέπεια μόνο ως παραλογισμός μπορεί να χαρακτηρισθεί η απώλεια του δικαιώματος διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, καθώς εκτός όλων των άλλων ενδεχόμενη απεμπόλησή του καθίσταται και μη αναστρέψιμη.


Το είδαμε εδώ