.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Οι «νίντζα της βιβλιοθήκης»....

σαρώνουν τα κοινωνικά δίκτυα

Αναλυτές της CIA προβλέπουν τις επαναστάσεις από τα posts και τα tweets!
Με μια δόση αυτοσαρκασμού, αυτοχαρακτηρίζονται «νίντζα της βιβλιοθήκης»: πρόκειται για τύπους κάπως ιδιαίτερους, οι οποίοι είναι «ικανοί να βρίσκουν πράγματα που οι άλλοι δεν ξέρουν καν ότι υπάρχουν». Είναι οι αναλυτές της CIA που εξερευνούν τα κοινωνικά δίκτυα, από το facebook ώς το twitter, αναζητώντας πληροφορίες. Σ' ένα κτίριο στο Μακλίν (Βιρτζίνια), οι.... υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες ειδικούς στις πιο διαφορετικές γλώσσες (αραβικά, παστούν, κινεζικά διαφόρων διαλέκτων), οι οποίοι διαβάζουν αυτά που γράφουν οι απλοί άνθρωποι και οι ακτιβιστές. Προσπαθούν να πιάσουν τη διάθεση των νέων, να καταλάβουν αν κάπου στην Κίνα επωάζεται μια εξέγερση - αυτόν τον καιρό το πιστεύουν πολλοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες - ή αν οι ζυμώσεις σε μια πόλη της Χ χώρας αποτελούν προανάκρουσμα μιας εξέγερσης που θα βάλει φωτιά σε μια ολόκληρη περιφέρεια.
Οποιος εργάζεται στο Open Source Center - Κέντρο Ανοικτών Πηγών είναι η ονομασία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας - δέχεται καθημερινά ένα βουνό από πληροφορίες. Ο διευθυντής του Κέντρου, ο Νταγκ Νέικιν, αποκάλυψε στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες έναν απίστευτο αριθμό: εξετάζουν καθημερινά όχι λιγότερα από 5 εκατομμύρια «τιτιβίσματα» - τα μικρομηνύματα που διακινούνται στο twitter. Είναι μετά τα σχόλια στο facebook, τα τηλεοπτικά κανάλια, οι εφημερίδες και όλα όσα γυρίζουν στο Διαδίκτυο. Οι αναλυτές συγκεντρώνουν τα κομμάτια, τα αρχειοθετούν και τα αντιπαραθέτουν με άλλα «σινιάλα» που προέρχονται από πηγές επί του πεδίου. Ενα μικρό επεισόδιο μπορεί να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Παράγουν έτσι αναφορές που, μαζί με αυτά που ανακαλύπτουν οι 007, φτάνουν μέχρι την κορυφή, μέχρι τον Λευκό Οίκο. Συχνά στο πρωινό μπρίφινγκ του Προέδρου υπάρχει κάτι που προέρχεται απ' αυτούς τους σκαπανείς, οι οποίοι φιλοξενούνται σ' ένα κτίριο όχι μακριά από την Ουάσιγκτον.
Η CIA, που εδώ και χρόνια παρακολουθεί με προσοχή τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, αποφάσισε να αυξήσει τα μάτια που είναι στραμμένα στα κοινωνικά δίκτυα μετά τις φοιτητικές διαδηλώσεις του 2009 στο Ιράν. Το πνεύμα της αμφισβήτησης επέζησε χάρη στα μηνύματα και τα βίντεο που διανεμήθηκαν μέσω του Ιντερνετ.
Οι δυνατότητες πρόβλεψης έχουν όμως όρια. Μετά την ανατροπή των προέδρων της Τυνησίας Μπεν Αλι και της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο τότε αρχηγός της CIA Λίον Πανέτα παραδέχθηκε πως η ταχύτητα της κατάρρευσης αιφνιδίασε τους πάντες. Επί έναν χρόνο οι κατάσκοποι είχαν επισημάνει την επικινδυνότητα του κοινωνικού και πολιτικού πλαισίου στη Βόρεια Αφρική, όμως οι αναφορές δεν ήταν ακριβείς σε ό,τι αφορούσε τα συμπεράσματα. Δόθηκε μεγάλη εμπιστοσύνη στα κατασταλτικά συστήματα των δικτατόρων. Από την άλλη, υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν «υπερβολικά πολλά δεδομένα προς παρακολούθηση». Εκατομμύρια σελίδες στο facebook, σκέψεις στο twitter και βίντεο στο YouTube που έχουν κατακλύσει τους 007.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Το είδαμε εδώ