.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Σύμη, το νησί των Αγγέλων

ΣΥΜΗ - ΤΟ ΙΕΡΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ
SYMH - PANORMITIS HOLY MONASTERY
Χρόνια Πολλά

Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος θεωρήθηκε από τους Ιουδαίους Προστάτης του Ισραήλ, από τους Χριστιανούς Προστάτης του Νέου Ισραήλ, δηλαδή της Εκκλησίας του Χριστού και στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Προστάτης του Αυτοκράτορα και ταυτόχρονα Προστάτης του Βυζαντινού στρατού ως Αρχιστράτηγος των Ουρανίων... Στρατιών, των Αγγέλων.

Αρχάγγελος Μιχαήλ Αrchangel Μichael Τaxiarch Ταξιάρχης


aoz3

Από τον 5ο , ίσως και από τον 4ο μ.Χ. αιώνα, άρχισαν οι φιλόθρησκοι Χριστιανοί να αφιερώνουν ναούς στους Αγγέλους.
Σύμφωνα με την παράδοση ο Μέγας Κωνσταντίνος ίδρυσε στην Κωνσταντινούπολη το «Μιχαήλιον» Ιερό αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Στη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα στις Χώνες της Φρυγίας, κοντά στις αρχαίες Κολοσσές, όπου ο Αρχάγγελος Μιχαήλ πραγματοποίησε μέγα θαύμα, «Το εν Χώναις θαύμα», ιδρύθηκε λαμπρότατος ναός αφιερωμένος στη χάρη Του , στον οποίο επραγματοποιούντο πολλά θαύματα.
Σε ολόκληρη τη Μικρά Ασία, με εστία τη Φρυγία, οι πιστοί ευλαβούντο πολύ τους Αγγέλους και ιδιαίτερα τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, έφθασε δε μια μερίδα, τον 4ο μ.Χ. αιώνα, να απονέμει στους αγγέλους λατρευτική προσκύνηση.
Έτσι αναφάνηκε εκεί η Αγγελολατρία που οι οπαδοί της, οι Αγγελικοί, λάτρευαν τους αγγέλους, αντί να τους απονέμουν τιμητική μόνο προσκύνηση.
Η Εκκλησία με τη Σύνοδο της Λαοδικείας το 363 μ.Χ. καταδίκασε ως αίρεση την Αγγελολατρία με το 35ο Κανόνα της και τους Αγγελικούς ως αιρετικούς. Διακήρυξε δε, ότι μόνο στο Θεό αρμόζει λατρεία, ενώ στους Αγγέλους και τους Αγίους απονέμεται τιμητική μόνο προσκύνηση.
Απόηχος του μεγάλου σεβασμού των Χριστιανών της Μικράς Ασίας προς τους αγγέλους και ιδιαίτερα προς τον Αρχάγγελο Μιχαήλ έφθασε στη Σύμη.
Η Σύμη μικρό, ορεινό και άγονο νησί στο στόμιο του Κόλπου της Σύμης, που περιέχεται μέσα στον ευρύτερο κόλπο της Δωρίδας, στα ΝΔ παράλια της Μ. Ασίας σαν προέκτασή της , αποτελούσε ανέκαθεν ένα ενιαίο χώρο, οικονομικό και πολιτισμικό , με την απέναντί της μικρασιατική παραλιακή ζώνη, τα Πέρα, έχοντας μαζί της εμπορικές ανταλλαγές υλικών αγαθών και πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις .
Ως εκ τούτου, η Σύμη, καθώς είχε πυκνή επικοινωνία με τη Μ.Ασία, ενστερνίστηκε τον μεγάλο σεβασμό των εκεί Χριστιανών προς τους Αγγέλους και μάλιστα προς τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Νανούρισμα (ταχτάρισμα) Συμιακό
Νάννι νάννι ναννουριάντζω (νανουρίζω)
Και της Παναγιάς φωνάντζω,
Για να θρέψει το παιδίμ μου
Και να γιάνει (γιατρέψει) την ψυχήμ μου.
Έλα Παναγιά Μεγάλη (Παναγία του Κάστρου)
Στου παιδιού μου το κεφάλι.
Φώναξε του Πανερμιώτη,
Να του δώννει ωραιότη.
Φώναξε του Κουρκουνιώτη,
Με την όμορφή dου νιότη (κορμοστασιά)
Φώναξε και του Σωτήρη (του Σωτήρα Χριστού),
Να το κάμει νοικοκύρη.
Φώναξε του Μιχαήλη,
Να ΄ρτει να το με(γ)αλύνει.
Φώναξε του Κοκκιμίδη,
Που ΄χει χάδια να του γίδει (δίνει).
Παναγιά μου, Παναγιά μου,
Θάρρος και παρηγοριά μου!

Οι Συμιακοί, θαλασσινοί στην πλειονότητά τους, στο πρόσωπο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είδαν τον ταχύτατο και αποτελεσματικό Προστάτη τους στους κινδύνους της θάλασσας και της στεριάς, τον φερέγγυο Μεσολαβητή προς τον Θεό για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, τον πρόθυμο Παραστάτη και Φύλακά τους στον δρόμο της ζωής τους.
Δεν είναι λοιπόν να απορούμε, γιατί οι Συμιακοί ίδρυσαν στη Σύμη 9 ναούς (2 Μόνες και 7 εξωκλήσσια), όσα και τα Τάγματα των Αγγέλων και τους αφιέρωσαν στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Α΄ Οι Μονές αυτές στη Σύμη είναι:

1. Η Σταυροπηγιακή Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτη
[:πατριδωνυμικό επίθετο από το μικροτοπωνύμιο τα Ρουκουνά ή Ρούκουνα (ενν. κτήματα, όπου κτίστηκε η Μονή) + πατριδων. επίθημα - ιώτης ] ή απλά Μιχαήλης. Βρίσκεται στην περιοχή Μέσα Νημοράκι στην Έρεικα. Πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου (:Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Αγίων Ασωμάτων και Ουρανίων Ταγμάτων).


2. Η Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη ή απλά Ο Πανορμίτης
(: πατριδων. επίθετο από το τοπωνύμιο Πάνορμος + πατριδων. επίθημα - ίτης) ή Πανερμιώτης (: πατριδων. επίθ. από το τοπωνυμ. Πάνερμος + πατριδων. επίθημα - ιώτης και αφαίρεση του ν).

Είναι κτισμένη στον μυχό του λιμανιού Πάνορμος ή Πάνερμος στα ΝΔ του νησιού . Πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου.

Β΄Τα Εξωκκλήσια στη Σύμη είναι:


1. (Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ) - Ο Αυλακιώτης
[: πατριδων. επίθετο από το μικροτόπων. Αύλακας, ο (= χαράδρα), όπου κτίστηκε το ξωκκλήσι και το πατρίδων. επίθημα - ιώτης].

Βρίσκεται στο προάστιο Πέδι. Πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου.

2. (Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ) - Ο Θαρρινός.
"Εβγάλαμέ ντoθ Θαρρινό, γιατί δώννει θάρρος αυτωνώ μπου κιντυνεύγου".
Βρίσκεται έξω από το Κάστρο της Πόλεως της Σύμης . Πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου.


3.(Ο Αρχάγγελος Μίχαήλ) -Ο Καϊλλιώτης
( : πατριδων. επίθετο από το μικροτοπων. Τα Καϊλλή, ενν. κτήματα και το πατριδων. επίθημα-ιώτης ).

Βρίσκεται στα Τσαγκριά. Πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου.


4. ( Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ) -Ο Κουρκουνιώτης
(: από το ρήμα κουρκουνώ = κτυπώ).

"Εβγάλαμέ ντo Γκουρκουνιώτη , γιατί άμμα εσβήννα ντα καντηλάκια του , επάαινε γκι' εχτύπα τη μπόρτα τω τσοπάννηδων μπου κατοικούσαν εκειά (= εκεί δα) κοντά κι εκείνοι εκαταλαβαίννα γκι επααίννα γκι έφτα ( = άναβαν) ντα καντήλια του".
Βρίσκεται κοντά στο Σωτήρη τον Μεγάλο. Πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου.

5. ( Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ) - Ο Κοκκιμίδης
(πιθανόν από το οικογενειακό επώνυμο Κοκκινίδης).

"Επειδή η περαντζάδα του που ΄νιβαίννει στο Γκοκκιμίδη είναι γούλο (= όλο) κοκκινοχώματα, εβγάλα ντο Γκoκκιμίδη".
Βρίσκεται στην κορυφή του όρους Κοκκιμίδης. Πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου.

6. Ο Μιχαήλης του Nιμπορειού
Βρίσκεται στον μυχό του λιμανιού του Νιμπορειού κοντά στην παραλία. Πανηγυρίζει στος 6 Σεπτεμβρίου (: Ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ).




7.(Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ) - Ο Περιμπλιώτης
(: πατριδων. επίθετο από το μικροτοπων. Περιβόλια + πατριδων. επίθημα -ιώτης "Περιβολιώτης και με τη συγκοπή του" Ο Περιμπλιώτης). Είναι κτισμένος στο Όξω Ξίσος , ανάμεσα σε περιβόλια. Πανηγυρίζει στις 6 Σεπτεμβρίου.


περισσότερα στην πηγή


Το είδαμε εδώ