Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Industrie Ceramiche Artistiche Rodio

- Orientali (ICARO) - 1929-1950

Mε βάση την σφραγίδα βρήκαμε την κεραμική τους, ήταν ένα εργοστάσιο αγγειοπλαστικής παραγωγής 1929 - 1950, εμπνευσμένο από τα διακοσμητικά μοτίβα...
του Ιζνίκ. ICARO Ρόδι ήταν μέρος ενός φιλόδοξου ιταλικού έργου με στόχο την οικονομική ανάπτυξη του νησιού της Ρόδου στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής (Μάιος 1912 μέχρι το τέλος του WW2).

Η ιστορία της ICARO Ρόδι ξεκινάει με δύο νεαρούς Ιταλούς φίλους και συμμαθητές στο σχολείο κεραμικά, Luigi de Lerma και Dario Poppi. Και οι δύο Luigi και Dario εργαστεί σε Vietri μεταξύ 1927-1929, αποκτώντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία για το επόμενο βήμα, ICARO στη Ρόδο.
Luigi de Lerma ήταν ο τεχνικός διευθυντής της "Fontana Limite", ένα εργοστάσιο στην Ιταλία Vietri που βρέθηκε το 1924 (ενεργός μέχρι το 1928) από τη γερμανική κεραμίστα Γ. Studemann, για την παραγωγή της καλλιτεχνικής μαγιολική.
Darrio Poppi, εργαζόταν στο τμήμα τέχνης του "Avallone", ένα εργοστάσιο για την παραγωγή της κεραμικής και αγγειοπλαστικής τέχνης, που ιδρύθηκε το 19ο C σε Vietri του Andrea Avallone. Κατά τον 20ο c από το εργοστάσιο απέτυχε να αναζωογονήσει την κατασκευή της και προς το τέλος της παραγωγής '20 ανεστάλη.

Το 1928 (μέχρι τις αρχές του 1929), αρκετοί νέοι ιταλική κεραμιστών κλήθηκαν στη Ρόδο για να φέρει την τεχνογνωσία της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων κεραμικής (υλικά και τεχνικές που είχαν εξετασθεί από το 1927 στη Regia Scuola di Κεράμικα στη Faenza-σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Κεραμικής) και να δημιουργήσει ICARO με τη βοήθεια της κυβέρνησης. Επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων και το άνοιγμα του εργαστηρίου συνέβη το 24, Ιουλίου του 1929 με Luigi De Lerma να είναι ο πρώτος τεχνικός διευθυντής της ICARO Ρόδι. Η εμπειρία του από την «Fontana Limite" έκανε την παραγωγή ICARO να είναι παρόμοια με της Faenza. Την ίδια χρονιά προσκαλεί Darrio Poppi να είναι μέρος της ομάδας.
Το 1931 ICARO Ρόδη κινείται σε ένα νέο κτίριο στην παλιά πόλη της Ρόδου (κοντά στο εντυπωσιακό δρόμο των Ιπποτών-Via dei Cavalieri) όταν ένα κεραμίδι Madonna και ένα διακοσμητικό πάνελ πλακάκια μπορεί να δει μέχρι και σήμερα.

Εκτός από την Luigi de Lerma και Dario Poppi ένα τρίτο πρόσωπο του οποίου το πάθος και την καλλιτεχνική πρωτοτυπία υπήρξε καταλυτική για την επιτυχία ICARO, πρέπει να αναφερθεί. Αυστριακή αγγειοπλάστης Egon Huber έφτασε στη Ρόδο το 1931, ερωτεύονται με το νησί και αποφάσισε να μείνει. Εργάστηκε στο ICARO για πολλά χρόνια και ίσως ήταν ακόμη ο τεχνικός διευθυντής του εργοστασίου μετά το 1950, όπου το εργοστάσιο συνέχισε την παραγωγή του υπό τη νέα ιδιοκτησία. Η εικόνα της Παναγίας της Φιλέρημου (Ιαλυσός κοντά) πιστεύεται ότι είναι δημιουργία του. Παραλλαγές της εικόνας της σε πλακάκια μπορεί να βρεθεί μέχρι σήμερα σε εκκλησίες και άλλα κτίρια.

ICARO ρεπερτόριο περιλαμβάνει πλακάκια και διακοσμητικά πάνελ, πιάτα, βάζα, καντάτες, τα στοιχεία με τα Δωδεκάνησα παραδοσιακές φορεσιές, μινιατούρες ζώων μεταξύ άλλων.
Διακόσμηση περιλαμβάνει floral μοτίβα (τουλίπες, γαρίφαλα, τριαντάφυλλα), τα ζώα στις κινήσεις (λιοντάρια, σκυλιά, πουλιά και τα ελάφια το σύμβολο του νησιού), το "Saz" φύλλο που συναντάμε σε Iznik πλάκες, και άλλα μοτίβα που περιλαμβάνουν ανθρώπινες μορφές και τα πλοία εμπνευσμένη και πάλι από το Ιζνίκ κεραμικά.

ΙΚΑΡΟΣ (ΙΚΑΡΟ ΡΟΔΟΣ) - 1950-1984
Το 1947 η Ρόδος ενσωματώνεται στην Ελλάδα και μετά από τρία χρόνια (1950) το εργοστάσιο πωλήθηκε σε έναν τοπικό επιχειρηματία το όνομα Κώστας Χατζικωνσταντής σε δημόσιο πλειστηριασμό. Αν και το όνομα άλλαξε σε IKAROS, ο νέος ιδιοκτήτης φυλάσσονται τα σχέδια και τα σχήματα των προηγούμενων εργοστάσιο. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, Egon Huber πιθανότατα παρέμεινε ως τεχνικός διευθυντής και ο Σπύρος Οικονομίδης έγινε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του εργοστασίου.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής 1η περίοδος (1947 - 1948 και τις αρχές του 1949) η υπογραφή στο πίσω μέρος της κεραμικής ήταν IKAPO ΡΟΔΟΣ (ΙΚΑΡΟ γράφτηκε με το ελληνικό γράμμα P που είναι το αγγλικό Ε & ΡΟΔΟΣ είναι ελληνικά για τη Ρόδο).
Μετά το 1950 (2η Περίοδος Ελληνικά) βρήκαμε τις πινακίδες σήμανσης που IKAPOΣ ΡΟΔΟΣ Α201 (Το όνομα IKAPΟΣ περιλαμβάνει το Σ επιστολή στην ελληνική γλώσσα που είναι ο τελικός S στην αγγλική γλώσσα και, επίσης, ένα γράμμα και έναν αριθμό για να κατηγοριοποιήσετε το είδος). Μετά 1955/1960 βρήκαμε σημεία όπως "Χέρι Βαμμένο στη Ρόδο από Κεραμική ΙΚΑΡΟΣ Α 209" χρησιμοποιώντας την αγγλική R στην ΙΚΑΡΟΣ λέξη.
ΙΚΑΡΟΣ παραγωγή ήταν πολύ δραστήρια για τα πρώτα χρόνια. Όμως, η περίοδος που ακολούθησε ήταν δεν είναι εύκολο και το εργοστάσιο ήρθε σε μια σχεδόν κατάρρευση το 1984. Τοπικούς επιχειρηματίες προσπάθησε να σώσει την εταιρεία, η οποία τελικά έκλεισε μετά τον τραγικό θάνατο του Κ. Hadjikostantis και τη σύζυγό του σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Σήμερα, η I.C.A.R.O. (ICARO Ρόδι) κεραμικά με τη μοναδική ομορφιά τους είναι πολύ συλλεκτικά και μπορούν να βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, κυρίως της ελληνικής ή ιταλικής συλλέκτες.
























ceramopolis.com
earthglobalart.blogspot.com


Το είδαμε εδώ