Διεθνής καταξίωση για τον ζωγράφο της διασποράς
Με το γενικό τίτλο "Βίαιας Πνοής Ελευθερία", από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί στην γκαλερί Steiner της Βιέννης έκθεση ζωγραφικής του καταξιωμένου ζωγράφου της διασποράς Νίκου Κυπραίου.
Γεννημένος το 1944 στο Βαθύ Σάμου, ο Νίκος Κυπραίος εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το 1972 και πριν από λίγα χρόνια επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα απ' όπου κατά καιρούς περιοδεύει στον κόσμο εκθέτοντας.... έργα του.
Βαθύτατα επηρεασμένος από ρεύματα του 20ού αιώνα, όπως ο σουρεαλισμός και η pop art, εξέφρασε στο πρώιμο έργο του, την απομόνωση και τη μοναξιά της μετανάστευσης.
Από το 1969, οπότε και εκτέθηκαν για πρώτη φορά έργα του σε ομαδική έκθεση στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Αυστραλία, την Ελλάδα, την Αγγλία, τις ΗΠΑ και τη Λευκορωσία. Έχει εκδώσει λευκώματα-βιβλία και έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου βραβείου στο διεθνές Plein Air Painting Marc Chagal στο Vitebsk της Λευκορωσίας.
Έλληνας της διασποράς, διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος, ο Νίκος Κυπραίος παραμένει ένας καλλιτέχνης με προσωπική σφραγίδα, που ανάγει με την ίδια ευκολία εικόνες σε σύμβολα, χρώματα σε σημαίνοντα, τεχνικές σε νοήματα.
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε μια αφήγησή του στο σαμιακό περιοδικό "Απόπλους" αναφέρει μεταξύ άλλων για τα έργα του:
"Όταν επιλέγω το θέμα μου, το επιλέγω με κριτήρια καθαρά ανθρωπιστικά. Όλη μου η διαδρομή από τη στιγμή που έφυγα στο εξωτερικό μέχρι σήμερα, οι κύκλοι που έχω κάνει, οι συλλογές που έχω οργανώσει και ολοκληρώσει, έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο. Θυμάμαι η πρώτη μου συλλογή, όταν βρέθηκα στην Αυστραλία, ήτανε για τους μετανάστες. Παρά το γεγονός ότι ήμουνα ένας άνθρωπος λαϊκός, απλός, από μικρό παιδί ακόμα στην Αθήνα, δεν καταλάβαινα τι είναι η μετανάστευση στο βάθος, την είδα εκεί. Ασχολήθηκα με τους μετανάστες. Αυτό με οδήγησε μετά να περάσω σε έναν άλλο κύκλο, τη νοσταλγία. Τη χαμένη αθωότητά μας αλλά και τη νοσταλγία του που έχει ο άνθρωπος που ξεριζώθηκε και πήγε και μεταφυτεύτηκε αλλού. Γι' αυτό πολύ τους πονάω αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται εδώ. Στη συνέχεια πάλι, δεν ξέρω αν τα κατάφερα να το εκφράσω, προσπαθούσα να κάνω μια ζωγραφιά, να μην είναι επιθετική για να μπορεί κανείς να τη χαρεί.»
Επόμενος σταθμός του Κυπραίου θα είναι η Σιγκαπούρη τον επόμενο χρόνο.
Το είδαμε εδώ