ΑΠΟΚΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;;;;
Άυλο νόμισμα "κόβουν" στην Κομοτηνή!
Άυλο νόμισμα "κόβουν" στην Κομοτηνή!
Την ενίσχυση του εισοδήματος καταναλωτών και επιχειρήσεων (!!!), την τόνωση της τοπικής αγοράς, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εν γένει φιλοδοξεί να πετύχει η ομάδα των αγανακτισμένων Κομοτηνής, μέσω της θεσμοθέτησης της Εναλλακτικής Μονάδας Ροδόπης (ΕΜΡΟ), ως απάντησης.... στην οικονομική κρίση.
Πρόκειται για άυλο νόμισμα, ένα μέσο συναλλαγής που θα λειτουργήσει εντός ενός γεωγραφικά καθορισμένου δικτύου φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και επιχειρήσεων, διατηρώντας μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων-λογαριασμών.
Όπως αναφέρει στη “Μ” η Μαρία Βασιλάκη, μέλος της ομάδας εργασίας που έχει αναλάβει να υλοποιήσει την ιδέα, η εφαρμογή του ΕΜΡΟ θα ξεκινήσει από τον νομό Ροδόπης, στον οποίο ωστόσο μένουν πολλοί φοιτητές, που θα μπορούσαν να μεταφέρουν την ιδέα και στις περιοχές καταγωγής τους. “Γνωρίζουμε ότι η σκέψη για τη δημιουργία εναλλακτικού νομίσματος υπάρχει και σε άλλους νομούς, με τους οποίους θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε”, σημειώνει η κ. Βασιλάκη, προσθέτοντας ότι όσο βαθαίνει η κρίση τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για δράση και τέτοιες πρωτοβουλίες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα του νομού Μαγνησίας, που προ μηνών μια ομάδα 20 πολιτών ξεκίνησε μια παρόμοια πρωτοβουλία, το Τοπικό Εναλλακτικό Νόμισμα (ΤΕΝ), με το οποίο σήμερα συναλλάσσονται περισσότερα από 500 άτομα, ανάμεσά τους ξενοδόχοι, γιατροί και δικηγόροι. Παράλληλα, άυλο νόμισμα είναι και ο Οβολός, που ξεκίνησε από την Πάτρα, αλλά έχει πανελλήνια εμβέλεια.
Ανάλογες δράσεις έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Ήδη στη Γερμανία υφίστανται περί τα 30 παρόμοια δίκτυα.
Παράλληλα με το ευρώ
Το ΕΜΡΟ θα λειτουργεί παράλληλα με το ευρώ, με στόχο να το υποκαταστήσει είτε εν μέρει είτε εξ ολοκλήρου. “Οι συναλλαγές θα μπορούν να πραγματοποιούνται σε ένα ποσοστό σε ευρώ και στο υπόλοιπο σε ΕΜΡΟ είτε μόνο σε ΕΜΡΟ. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα δεν μπορεί να πληρώνεται μόνο στο εναλλακτικό νόμισμα, καθώς δεν θα μπορεί να καλύψει τις πάγιες υποχρεώσεις του. Θα μπορεί όμως, αντί να πραγματοποιεί έκπτωση στον καταναλωτή, να πληρώνεται σε ΕΜΡΟ για το 20% -για παράδειγμα- της αξίας του προϊόντος”, εξηγεί η κ. Βασιλάκη, προσθέτοντας ότι τα μέλη του δικτύου κερδίζουν ΕΜΡΟ από την παροχή υπηρεσιών και αγαθών και τις μονάδες αυτές μπορούν να τις εξαργυρώσουν σε αγορές από άλλα μέλη του δικτύου. Επίσης, μια επιχείρηση μπορεί να προσλάβει κάποιον υπάλληλο και, σε συμφωνία μαζί του, μέρος της αμοιβής του να καταβάλλεται σε μονάδες ΕΜΡΟ.
Επί της ουσίας, η όλη ιδέα αποτελεί ένα δίκτυο εναλλακτικής κοινωνικής-οικονομικής αλληλοβοήθειας, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, ενώ παράλληλα αναμένεται να τονώσει την τοπική αγορά και να ενισχύσει το εισόδημα καταναλωτών και επιχειρήσεων. “Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα και αλληλοβοηθούνται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Δεν υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δεν υπάρχουν τόκοι και τοκογλυφία”, υπογραμμίζει η κ. Βασιλάκη.
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του εγχειρήματος βρίσκεται σε τελικό στάδιο και σε λίγες μέρες αναμένεται να παρουσιαστεί η ιδέα στα ΜΜΕ, σε εκπροσώπους του τοπικού επιμελητηρίου και του τοπικού εμπορικού συλλόγου, καθώς και στους κατοίκους του νομού.
Πάντως, ήδη το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και το ΕΜΡΟ έχει αποκτήσει 40 “οπαδούς”, οι οποίοι εκδήλωσαν επιθυμία να συμμετέχουν στο δίκτυό του.
Της Μπέττυς Κυριακίδου
Kiriakidoub@makthes.gr
Το είδαμε εδώ