Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Η Τουρκία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις....

με το Ισραήλ! - Ένταση...

Την απέλαση ("expel" χαρακτηρίζει την ενέργεια το BBC, δηλαδή "απέλαση") του Ισραηλινού πρέσβη στην Άγκυρα διέταξε η Τουρκική κυβέρνηση και στην ουσία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις, αφού λίγο ενωρίτερα είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ.
Ο λόγος για αυτή κίνηση που σηματοδοτεί την κλιμάκωση στην διπλωματική κρίση που.... ταλανίζει τις σχέσεις των δύο χωρών ήταν η άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για τον θάνατο των 9 Τούρκων ακτιβιστών κατά την διάρκεια της επιχείρησης των Ισραηλινών καταδρομέων στο πλοίο Mavi Marmara.
Επιπλέον όπως αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ. Η ανακοίνωση αυτή της Τουρκικής κυβέρνησης σχετίζεται με την έκθεση του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία από διαρροές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αναφέρεται ότι οι Ισραηλινοί καταδρομείς έκαναν υπερβολική χρήση βίας κατά την διάρκεια της επιχείρησης, αλλά και ότι ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ είναι νόμιμος.
Η Τουρκία θα εκπροσωπείται πλέον στο Ισραήλ από υποπρόξενο! Όλα αυτά μετά από την ανακοίνωση της έκθεσης του ΟΗΕ για την επίθεση στο στολίσκο για τη Γάζα.
Επιπλέον ακυρώνονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες και ο A.Νταβούτογλου απείλησε ότι η Τουρκία ως χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές στη Μεσόγειο "θα διασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοία". Eπίσης προέβλεψεΟι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας θα επιδεινωθούν,προέβλεψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Η έκθεση του ΟΗΕ για την επίθεση στον στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα το 2010 υπογραμμίζει ότι η επιχείρηση του ισραηλινού ναυτικού ήταν "υπερβολική", σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την εφημερίδα New York Times.


Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας και επανελαβε ότι η Τουρκία απαιτεί τη συγνώμη του.
Η έκθεση, η οποία δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα και προκάλεσε κρίση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, σημειώνει ωστόσο ότι ο Ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας είναι νόμιμος βάσει του διεθνούς δικαίου. 


Το κείμενο προσθέτει, ωστόσο, ότι ο στόλος των έξι πλοίων, "ενήργησε απερίσκεπτα στην προσπάθειά του να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό" που είχε δημιουργηθεί γύρω από τη Γάζα, Παλαιστινιακού εδάφους που ελέγχεται από το Ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς. 



Το είδαμε εδώ