Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

«Ανοίγει» η διώρυγα του Ξέρξη

Ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής

Το μνημείο, που άφησαν πίσω τους οι Πέρσες, μετατρέπεται σε διεθνούς σημασίας ιστορικό χώρο, ο οποίος θα παρέχει αναψυχή και ιστορική γνώση στους επισκέπτες.
Το κοίλο έδαφος κατά μήκος της διαδρομής από τα Νέα Ρόδα στην Τρυπητή, στις παρυφές του Αγίου Όρους, πλημμυρίζει συχνά σε περιόδους.... ισχυρής βροχόπτωσης και μεγάλου κυματισμού. Η εικόνα μεταφέρει νοερά τον υποψιασμένο επισκέπτη στην περίοδο των μηδικών πολέμων, 2.500 χρόνια πριν, και στη διώρυγα που διάνοιξε ο Ξέρξης στο στενότερο σημείο της χερσονήσου του Άθωνα, για να διευκολύνει την προέλαση του στόλου του στον ελλαδικό χώρο.
Ο πιο προσεκτικός θα διακρίνει ακόμη και σήμερα ορατά σημεία από το σκάμμα του μοναδικού μνημείου που άφησαν οι Πέρσες σε ευρωπαϊκό έδαφος και σήμερα βρίσκεται θαμμένο στον “λαιμό” της χερσονήσου.
Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικός, αρχαιολογικός και χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας, αλλά δεν έχει τύχει έως σήμερα της αναγκαίας ανάδειξης και μοιάζει εγκαταλελειμμένη, με μία μόνο ταμπέλα να ενημερώνει τους επισκέπτες.
Την περασμένη Τρίτη, 2 Αυγούστου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το “πράσινο φως” για την ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής, εγκρίνοντας ομόφωνα τη σχετική προμελέτη που κατέθεσε ο Δήμος Αριστοτέλη. Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, έχει στόχο τη δημιουργία ενός επισκέψιμου, διεθνούς σημασίας ιστορικού χώρου, ο οποίος θα παρέχει αναψυχή και ιστορική γνώση στους επισκέπτες.

Το παραθαλάσσιο χωριό Νέα Ρόδα, στον κόλπο της Ιερισσού, κτίστηκε εκατέρωθεν του ανατολικού στομίου της θαμμένης διώρυγας.

Κατά μήκος της διώρυγας, ο χώρος θα περιφραχτεί με ειδική φύτευση από πυράκανθα, λεβάντες και άλλα φυτά και μέσα σε αυτόν θα διαμορφωθούν περιπατητικές διαδρομές, χώροι ανάπαυσης, ξύλινες γέφυρες και πεζογέφυρα στο τοπικό οδικό δίκτυο. Θα αποκατασταθεί το κτήριο παλιάς αποθήκης και θα μετασχηματιστεί σε πολιτιστικό κέντρο, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν μέσα από εκθέματα και οπτικοακουστικό υλικό να ενημερώνονται για τον Μαραθώνα, τις Θερμοπύλες, τη Σαλαμίνα, τις Πλαταιές και τη σημασία τους στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής Ιστορίας. Προβλέπεται, τέλος, η δημιουργία δύο λιμνών για αντιπλημμυρική προστασία.

“Με την έγκριση από το ΚΑΣ έγινε το πρώτο βήμα, αφού μας δίνεται η άδεια να παρέμβουμε. Προχωράμε στα επόμενα, με κυριότερο αυτό της εξασφάλισης της χρηματοδότησης του έργου”, είπε στο “Εθνος” ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, ο οποίος έχει εντάξει την ανάδειξη των μοναδικών μνημείων του δήμου του (διώρυγα Ξέρξη, αρχαία Στάγιρα κ.ά.) στην κεντρική αναπτυξιακή του στρατηγική.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ
Κατασκεύασε τη διώρυγα για να αποφύγει νέα πανωλεθρία
Το 492 π.Χ. ο Πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος είδε τον πανίσχυρο στόλο του να τσακίζεται σε θαλασσοταραχή στα ανοιχτά της χερσονήσου του Αθω και επέστρεψε άπραγος, εγκαταλείποντας το σχέδιό του για εκστρατεία κατά της Ελλάδας. Δέκα χρόνια μετά -και αφού είχε μεσολαβήσει η δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα στον Μαραθώνα- ο βασιλιάς Ξέρξης βρήκε τον τρόπο να αποφύγει την ίδια πανωλεθρία, δίνοντας την εντολή για τη διάνοιξη διώρυγας στο στενότερο σημείο του Αθω. Όπως περιγράφει ο Ηρόδοτος, το 480 π.Χ. η διώρυγα ήταν έτοιμη σε διαστάσεις που επέτρεπαν την ταυτόχρονη διέλευση δύο τριήρων και ο στόλος πέρασε από αυτήν στη μεγαλύτερη και τελευταία του προσπάθεια κατάκτησης των Ελλήνων, που κατέληξε στην ήττα της Σαλαμίνας.
[ Βασίλης Ιγνατιάδης, Έθνος]

Το είδαμε εδώ