Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Τούρκος διπλωμάτης....

“καίει” τον Παπανδρέου

Η Ελλάδα είχε αποδεχθεί, κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, να μην επεκτείνει μονομερώς σε ορισμένα σημεία τα χωρικά της ύδατα και να τα διατηρήσει στα έξι ναυτικά μίλια.
Αυτό αναφέρει ο πρώην πρέσβης Ντενίζ Μπολούκμπασι, ο οποίος.... επί χρόνια εθεωρείτο ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Δικαίου της Θάλασσας. Ο κ. Μπολούκμπασι, στέλεχος σήμερα του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξέδωσε καινούριο βιβλίο με τίτλο «Η αποβάθρα του ΥΠΕΞ» στο οποίο περιγράφει και τα όσα έζησε στις Ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές συμμετέχοντας στους 36 πρώτους γύρους τους.
Διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα» τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι «όλοι όσοι ασχολούνται με τα θέματα αυτά γνωρίζουν ποιος είναι ο Μπολούκμπασι. Αντιπροσωπεύει τον σκληρό πυρήνα του κεμαλικού κατεστημένου, είναι μέλος του ΜΗΡ. Τα όσα γράφει αποτελούν πάγιες θέσεις της Αγκυρας. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι διερευνητικές συνομιλίες είναι γνωστό και ο σκοπός είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα θα επιλέξει η ίδια πότε και πως θα ασκήσει το δικαίωμα της μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων» κατέληγαν οι ίδιες πηγές.
Τι ακριβώς λέει ο Μπολούκμπασι
Η Τουρκική εφημερίδα «Sabah» δημοσιεύει την Τρίτη ρεπορτάζ με τον τίτλο « Η πρώτη υποχώρηση από τα 12 μίλια», βασιζόμενη στο βιβλίου του Τούρκου διπλωμάτη.
Σύμφωνα με αυτά που φέρεται να γράφει ο κ. Μπολούκμπασι στο βιβλίο του, η Ελλάδα, η οποία εκλαμβάνει ως αναμφισβήτητο δικαίωμα της την επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο σε 12 ναυτικά μίλια, έφερε για πρώτη φορά το θέμα προς συζήτηση στις διερευνητικές επαφές. Και μάλιστα, συνεχίζει, δέχθηκε σε ορισμένα σημεία που επελέγησαν να είναι τα χωρικά της ύδατα 12 ναυτικά μίλια, ενώ σε κάποια άλλα να παραμείνουν στα 6 ναυτικά μίλια.
Οι περιοχές που απαριθμεί ο κ. Μπολούκμπασι στο βιβλίο του όπου είναι απαραίτητο τα χωρικά ύδατα να παραμείνουν στα 6 ναυτικά μίλια (κάτι που πρότεινε η Τουρκία και η Ελλάδα είπε ότι μπορεί να γίνει) είναι οι ακόλουθες:
1. Οι περιοχές που βρίσκονται μπροστά στα Τουρκικά παράλια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
2. Η ανατολική πλευρά και τα νότια και βόρεια παράλια της Σαμοθράκης και της Λήμνου που βλέπουν προς την Τουρκία.
3. Οι βόρειες και νότιες πλευρές της Λέσβου, των Ψαρών και της Χίου.
4. Η βόρεια πλευρά της Σάμου.
5. Η βόρεια, η νότια και η δυτική πλευρά της Ικαρίας.
6. Η περιοχή με καθεστώς ανοικτής θάλασσας που επεκτείνεται ανάμεσα από την Μύκονο και την Ικαρία στην Μεσόγειο.
7. Ο δίαυλος Ρόδου – Καρπάθου, ο δίαυλος Κάσου – Κρήτης και ο δίαυλος Αντικυθήρων – Κρήτης.
Με βάση το δημοσίευμα, ο κ. Μπολούκμπασι τονίζει ότι δεν απηχούν την πραγματικότητα τα όσα ισχυρίζεται η Ελλάδα στις διερευνητικές συνομιλίες ότι «Πάντα διατηρούμε το δικαίωμα της μονομερούς επέκτασης των χωρικών μας υδάτων». Λέει δε ότι αντίθετα με αυτό που είναι γνωστό, στις συνομιλίες αυτές, η Τουρκία δέχθηκε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ο Τούρκος διπλωμάτης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των «γκρίζων ζωνών», κάνοντας μνεία στα απομνημονεύματα του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, επί της θητείας του οποίου ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, αλλά και στις δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου. Και υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα των «γκρίζων ζωνών»,το οποίο κάποιες φορές έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα της κρίσης, εν μπόρεσε να ξεπεραστεί στις συνομιλίες
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


Το είδαμε εδώ