Η "ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ" , ΣΤΑ ΜΑΡΑΣΙΑ
ΤΟΥ ΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΕΒΡΟΥ
ΤΟΥ ΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΕΒΡΟΥ
Η κυρά των Μαρασίων τιμήθηκε και από τις γυναίκες της τοπικής αυτοδιοίκησης
Την έχει «υιοθετήσει» ο Ελληνικός στρατός παρόλο που η ίδια έχει «πατήσει» εδώ και καιρό τα εκατό. Κάθε μέρα ένας Έλληνας φαντάρος επισκέπτεται τη γνωστή και ως Γερόντισσα των Μαρασίων, την κυρία Βασιλική Λαμπίδου, ώστε να τη βοηθήσει να περπατήσει μέχρι την αυλή του σπιτιού της και να σηκώσει.... την Eλληνική Σημαία, όπως κάνει από τότε που ήταν έφηβη. Το σπίτι της βρίσκεται στα 300 μέτρα από τα Τουρκικά φυλάκια, με φυσικό σύνορο τον Έβρο, στο χωριό Μαράσια. Η ίδια γνώρισε σε νεαρή ηλικία την προσφυγιά, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1921 και λέει ότι ακούγοντας τους φύλακες από την άλλη πλευρά ένιωθε πάντα την ανάγκη να δηλώνει την παρουσία της και την ελληνικότητα του τόπου.
Για την προσφορά της στην πατρίδα η κ. Λαμπίδου έλαβε άλλη μία τιμητική διάκριση, πέραν αυτών που έχει λάβει από το στρατό, την Ακαδημία Αθηνών και όλη την τοπική κοινωνία. Η απόδοση τιμής προέρχεται αυτή τη φορά από το Δίκτυο Εκλεγμένων Γυναικών πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης «Η Αθηνά», στο πλαίσιο του 16ου πανελλήνιου συνεδρίου που διοργανώνει με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη.
«Η απονομή αυτής της διάκρισης από εμάς είναι θέμα ευαισθησίας απέναντι σε μια γυναίκα που μπορεί να μην ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική αλλά με τις πράξεις της έδινε πάντα και δίνει καθημερινά πολιτικά και ιστορικά μηνύματα», επισημαίνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του Δικτύου, Φανή Μπουχαρίδου. Όταν ρωτάται για την προσωπική της γνωριμία με την Γερόντισσα των Μαρασίων, λέει, χαριτολογώντας, ότι την έχει επισκεφθεί πάνω από χίλιες φορές και θυμάται μια προσωπική στιγμή μαζί της λίγες μέρες μετά την εκλογή της στην αντιπροεδρία του Δικτύου…
«Η κυρία Βασιλική μου είπε πόσο χαίρεται γιατί μία ακόμη γυναίκα του τόπου μπορεί να μην σηκώνει το λάβαρο που σηκώνει κάθε μέρα η ίδια όμως αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει τη Θράκη μεταφέροντας τη διαφορετικότητα του τόπου σε όλη την Ελλάδα. Γιατί τα βιώματα της θρακιώτισσας γυναίκας δεν μπορούν ποτέ να είναι ίδια με τα βιώματα των γυναικών της άλλης Ελλάδας. Βρισκόμασταν πάντα σε μια περιοχή που αποτελούσε πέρασμα και σηματοδοτούσε μεγάλες ανατροπές κατά τους αιώνες. Σήμερα τα ζητήματα που μας απασχολούν δεν έχουν σταματήσει. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των λαθρομεταναστών. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους φερθούμε ανθρώπινα, να τους δώσουμε νερό, να ταΐσουμε τα παιδιά τους», σημειώνει η κ. Μπουχαρίδου.
Μιλώντας για τη Βασιλική Λαμπίδου αναφέρει πως όταν τη ρωτά κανείς αν χρειάζεται κάτι απαντά: «Μια καινούρια Ελληνική Σημαία» καθώς, όπως λέει, το πανί σκίζεται εύκολα πάνω στον ιστό. «Πάντοτε τονίζει ότι πρέπει να κρατάμε ζωντανή την Εθνική μας Συνείδηση γιατί οι καιροί ήταν και παραμένουν δύσκολοι. Μιλά με όλους, με εμάς, με τα παιδιά, με τους μικρούς μαθητές. Οποιοσδήποτε αν της μιλήσει για πέντε έστω λεπτά θα φύγει σοφότερος από το σπίτι της», προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά το συνέδριο των εκλεγμένων γυναικών, η αντιπρόεδρος του Δικτύου «Η Αθηνά» αναφέρεται στο ρόλο που μπορούν να έχουν οι γυναίκες στην ανάπτυξη μιας χώρας που περνά δύσκολες στιγμές. Τονίζει μάλιστα και ένα παράδοξο που διαπίστωσαν οι διοργανωτές του συνεδρίου. «Αυτή τη στιγμή ενώ εξελέγησαν 1200 γυναίκες στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, ενεργά συμμετέχουν στις εξελίξεις ελάχιστες από τις θέσεις των αντιδημάρχων και των προέδρων δημοτικών συμβουλίων ενώ μόνο οκτώ βρίσκονται στη θέση της δημάρχου. Επίσης, στους μεγάλους δήμους της χώρας δεν εξελέγησαν πολλές γυναίκες και αυτές που εξελέγησαν δεν έχουν αναλάβει ουσιαστικό ρόλο. Αντίθετα, στους μικρούς δήμους και περισσότερες γυναίκες εξελέγησαν και παίζουν ρόλο από σημαντικά πόστα στην περιφέρεια», λέει η κ. Μπουχαρίδου και υπογραμμίζει ότι γίνεται πλέον αντιληπτή στην περιφέρεια η σπουδαιότητα της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
[Π.Γ. , ΑΠΕ-ΜΠΕ]
Το είδαμε εδώ