Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝ. ΝΗΣΙΩΝ ΣΙΓΑ - ΣΙΓΑ

Ελληνοτουρκική “φιέστα”
στην ακριτική Λέσβο, με στόχο
την “Ελληνοτουρκική συνύπαρξη”…

Ξεκίνησε την Παρασκευή 17 Ιουνίου, το 1ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ, με το όνομα «Αρχιπέλαγος». Τέσσερις ημέρες προβολής εμπορικών και τουριστικών προϊόντων και συνεδριάσεων αντίστοιχων θεματικών, πλαισιωμένες από ένα πλούσιο.... πολιτιστικό πρόγραμμα. Μια φιλόδοξη κίνηση, που σκοπό έχει να φέρει πιο κοντά Τούρκους και Έλληνες επιχειρηματίες, και όχι μόνο.
Όλα ξεκίνησαν σα μια ιδέα του επιχειρηματία Μαρκέλλου Πετρόπουλου, ο οποίος έχει και εμπειρία στη διοργάνωση εκθέσεων. Ο ίδιος μοιράστηκε τη σκέψη του αυτή με τον παλαιοπώλη και φίλο του Δημήτρη Δεμερτζή, ο οποίος την ασπάστηκε αμέσως και αποφάσισαν έτσι μαζί να την κάνουν πράξη. «Η οικονομική κρίση ήταν που δημιούργησε την ανάγκη να ξεφύγουμε από φόβους, ανασφάλειες και μοιρολατρία και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι ποιοτικό και μοναδικό για τα μέχρι τώρα εμπορικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας», εξηγεί στο «Ε» ο κ. Πετρόπουλος. «Το προχωρήσαμε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε αρχικά στο να πείσουμε τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου ότι έχουν συμφέρον, όφελος, υποχρέωση και ανάγκη για καλές εμπορικές, πολιτιστικές και τουριστικές σχέσεις με τους κατοίκους των Τουρκικών παραλίων.»
Στήριξη από όλους
Τη διοργάνωση στήριξε από την πρώτη στιγμή ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, όταν το θέμα τέθηκε στο συμβούλιο. Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Κουτσίκος, επιβράβευσε με τη σειρά του την προσπάθεια και έδωσε την αιγίδα του φορέα όπου προεδρεύει. Άμεσο ενδιαφέρον έδειξε και η ΝΕΛ, ως μέγας χορηγός, επικροτώντας την προσπάθεια σύσφιγξης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ υπάρχει και μια μεγάλη σειρά από άλλους χορηγούς, που είδαν την όλη προσπάθεια με πολύ θετικό μάτι.
Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι, από την πρώτη κιόλας επίσκεψη που έκαναν οι διοργανωτές στους δήμους και τα επιμελητήρια της γειτονικής Τουρκίας, η αντιμετώπιση ήταν εξαιρετικά ευνοϊκή. Όπως εξηγεί, οι Τούρκοι θέλησαν να βοηθήσουν τους «Έλληνες γείτονές τους» στη δύσκολη οικονομική φάση που διανύουν, αφού και η Τουρκία είχε περάσει από αντίστοιχη οικονομική κρίση το 2000 με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εμπορικό και πολιτιστικό πρόγραμμα
«Αρχιπέλαγος», λοιπόν, το όνομα της διοργάνωσης, που φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός μέσα στα επόμενα χρόνια. «Θελήσαμε να ανοίξουμε ένα δίαυλο στην περιφερειακή μας συνείδηση πλέον, ώστε να γίνει συνείδηση πως όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι ένα, πως έχουν τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες αγωνίες και ανησυχίες και θέλουν συνολική πολιτική και πολιτιστική αντιμετώπιση», εξηγεί ο εμπνευστής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι με έξοδα των διοργανωτών έρχονται στη Μυτιλήνη αντιπροσωπευτικοί σύλλογοι από τα γειτονικά νησιά.
Ο χώρος της μαρίνας Μυτιλήνης φιλοξενεί καλαίσθητα περίπτερα-παγόδες, που στήθηκαν και θα προβάλλουν τα προϊόντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καθώς και αυτά των τουρκικών παραλίων. Ένα πλούσιο πρόγραμμα από συναυλίες, χορευτικά, εκθέσεις και άλλα πολιτιστικά δρώμενα θα πλαισιώσει το τετραήμερο, το οποίο θα περιλαμβάνει και ένα επιχειρηματικό συνέδριο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
Το τετραήμερο θα περιλαμβάνει και διήμερες εκδηλώσεις για τις «Μέρες Αϊβαλιού στη Μυτιλήνη», διοργανωμένες από το Δήμο Αϊβαλιού και την Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», με την αρωγή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
[Απόσπασμα από την παρουσίαση της Βαγγελιώς Χρηστίδου]


Το είδαμε εδώ