.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Το Μεγανήσι...

...κι η σπηλιά του Υ/Β “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ”

Το Μεγανήσι ήταν κατά την αρχαιότητα το νησί των Ταφίων ή το νησί Αστερίς. Στον Όμηρο εμφανίζεται για πρώτη φορά ως το νησί των Ταφίων, χαρακτηριστικά δε αναφέρει ο Όμηρος, ότι ο Οδυσσέας εμπιστεύτηκε τα πλοία του στο βασιλιά Μέντορα των Ταφίων, φεύγοντας για την Τροία....

Εδώ στο Μεγανήσι είναι το σπήλαιο που κρυβόταν το υποβρύχιο Παπανικολής, για να μη το εντοπίζουν οι εχθροί. Πρόκειται για μια θαλάσσια σπηλιά βάθους τριάντα περίπου μέτρων με μια μικρή παραμυθένια αμμουδιά στο εσωτερικό της. Εδώ στην ίδια σπηλιά λέει ο θρύλος βρήκε καταφύγιο τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ένας παπάς με τους μαθητές του, για να γλυτώσουν από τους πειρατές.

Μικρά καϊκάκια ταξιδεύουν τους επισκέπτες στις σπηλιές και στις αμμουδερές παραλίες με τ’ απόκρημνα βράχια και τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά του νησιού με τ’ απόκρημνα βράχια προσφέροντάς τους την μοναδική εξωτική εικόνα του Μεγανησιού.
Τα χωριά με τα μικρά πέτρινα αγροτικά σπιτάκια, τα γραφικά καντούνια και τις ασβεστωμένες λουλουδιασμένες αυλές, σε μεταφέρουν στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής.Το Σπαρτοχώρι χτισμένο πάνω από το λιμάνι Σπήλια, σε ψηλά βράχια έχει εξαιρετική θέα και πολύ πράσινο. Τα πεύκα φτάνουν ως την άκρη της θάλασσας! Κάπου στη μέση της διαδρομής υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα όπου βρίσκεται η Σπηλιά του Κύκλωπα ανεξερεύνητη ακόμα. Πολλοί κάτοικοι πιστεύουν ότι το σπήλαιο αυτό είναι πολύ μεγάλο. Πιθανότατα η περιοχή να πήρε το όνομα από το σπήλαιο.Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Κατωμέρι. Γεωργοί και ψαράδες όσοι κάτοικοι έμειναν, καραβοκύρηδες και καπεταναίοι όσοι έφυγαν. Μεγάλοι ελαιώνες με τεράστια δέντρα, σε οροπέδια και σε πλαγιές με ξερολιθιές, συμπληρώνουν τη γραφική εικόνα. Πρόσφατα ο δήμος Μεγανησίου ανέλαβε να αποκαταστήσει ένα ιππήλατο ελαιοτριβείο στο Βαθύ για να λειτουργήσει ως βιοτεχνικό μουσείο.


Διάσπαρτοι στα ψηλά σημεία στο διάβα του αέρα βρίσκονται εγκαταλελειμένοι πολλοί ανεμόμυλοι, που τον 19ο και τον 20ο αιώνα ήταν στις δόξες τους. Ένας απ’αυτούς, ο Παλιόμυλος στέκει ακόμα αγέρωχος, καλοχτισμένος με πέτρα, παρόλο που του λείπει η στέγη. Απομεινάρια της αγροτικής ζωής υπάρχουν εδώ ακόμα κάμποσα αλώνια στα ψηλά, φτιαγμένα με πέτρες. Το λιγοστό νερό του νησιού το έπαιρναν από τα πηγάδια που άνοιγαν σε πολλά σημεία του νησιού.Το Μεγανήσι είναι ένα νησί γεμάτο αγνή φυσική ομορφιά, φιλόξενο και ήσυχο, χωρίς πολλά αυτοκίνητα κι εντάσεις, ένα αυθεντικό Ελληνικό νησάκι της παλιάς όμορφης εποχής.Οι Μεγανησιώτες, λατρεύουν τον τόπο τους και φροντίζουν με σεβασμό το περιβάλλον και διατηρούν φυσικά χαρακτηριστικά του νησιού αναλλοίωτα.
Α.Χ.

Το είδαμε εδώ