Αη-Στράτης, Λειψοί, Τήλος, Παξοί, Σύμη
θέλουν να γίνουν… «πράσινα».
θέλουν να γίνουν… «πράσινα».
Οι δήμαρχοι Παξών, Τήλου και Αη - Στράτη εξηγούν το πώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η οικολογία, μπορούν να φέρουν ανάπτυξη και τουρισμό
Αη-Στράτης, Λειψοί, Τήλος, Παξοί, Σύμη. Νησιά με πολλές φυσικές.... ομορφιές, λίγους μόνιμους κατοίκους και μεγάλη επιθυμία να γίνουν… «πράσινα». Την περασμένη Δευτέρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε πρόγραμμα που προβλέπει τη δημιουργία νησιών και ορεινών χωριών που θα έχουν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση αφού θα καλύπτουν τις ανάγκες τους εξ ολοκλήρου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Παράλληλα, στα συγκεκριμένα νησιά ή χωριά θα εφαρμοστούν πιλοτικά και διάφορες καινοτομίες, με γνώμονα πάντα την αξιοποίηση των ανανεώσιμων φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Η προκήρυξη θα γίνει τον Ιούλιο και η επιλογή των δήμων ή κοινοτήτων που θα ενταχθούν σε αυτό προβλέπεται για τον Οκτώβριο. Πέρα από τον Αη- Στράτη που εδώ και αρκετό καιρό έχει επιλεγεί να γίνει το πρώτο πράσινο νησί στη χώρα μας, ενδιαφέρον για το θέμα έχουν δείξει και αρκετά άλλα μικρά νησιά και χωριά ανά την επικράτεια. Εκτός από το οικολογικό ενδιαφέρον οι δήμαρχοι των τόπων αυτών, βλέπουν στα φωτοβολταιϊκά και στα αιολικά πάρκα και μια πηγή προσέλκυσης τουριστών.
«Αξιοποίηση και του κύματος»
«Εδώ και κάποια χρόνια οι Παξοί και οι Αντίπαξοι έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχή Natura, οπότε το να γίνουν σε εμάς παρεμβάσεις που θα χαρακτηρίσουν το νησί "πράσινο" είναι μονόδρομος για την ανάπτυξή του» λέει ο κ. Σπύρος Μπογδάνος δήμαρχος Παξών, ένας από τους τοπικούς «άρχοντες» που ενδιαφέρονται να εντάξουν τον δήμο τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Πέρα από τη χρήση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννήτριων στο νησί μας, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και το κύμα της θάλασσας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τουλάχιστον σε πιλοτικό επίπεδο» σημειώνει. Πόσο τον ανησυχεί μήπως οι πολλές υποψηφιότητες για… πρασίνισμα, αποκλείσουν μερικούς υποψηφίους, σε μια εποχή που τα χρήματα ούτως ή άλλως δεν περισσεύουν; «Ούτως ή άλλως αυτά τα προγράμματα είναι σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούμενα από την Ε. Ε. Το θέμα είναι να κριθεί ότι το σχέδιο που έχεις είναι βιώσιμο και ρεαλιστικό».
Συνδυασμός περιβάλλοντος και τουρισμού
Ο δήμαρχος Τήλου κ. Τάσος Αλιφέρης ήταν από τους πρώτους δημάρχους στην Ελλάδα που αντιλήφθηκαν ότι προστασία του περιβάλλοντος και τουριστική ανάπτυξη μπορούν να συνδυαστούν. Μάλιστα, το νησί του έφτασε το 2009 πολύ κοντά στο να είναι εκείνο το πρώτο «πράσινο» νησί, όμως η τότε κυβέρνηση προτίμησε τον Αη- Στράτη. «Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 θέλαμε να απαγορεύσουμε το κυνήγι στο νησί, καθώς και να προχωρήσουμε σε μια σειρά παρεμβάσεις οικολογικού χαρακτήρα. Τότε υπήρχε αντίδραση από την τοπική κοινωνία. Μάλιστα η πρόταση για απαγόρευση του κυνηγιού, μειοψήφησε αρχικά στο δημοτικό συμβούλιο. Με τον καιρό όμως ο κόσμος κατάλαβε πως αυτές οι παρεμβάσεις είναι προς το συμφέρον του. Ηταν η ίδια η κοινωνία που αντέδρασε στην επαναφορά του κυνηγιού όταν αυτή τέθηκε σαν ζήτημα. Σήμερα η Τήλος δέχεται πολλαπλάσιους τουρίστες, οι οποίοι την επισκέπτονται κυρίως για φυσιολατρικούς λόγους» λέει ο κ. Αλιφέρης. «Θεωρώ ότι αυτού του είδους οι παρεμβάσεις πρέπει να έχουν πρώτα από όλα ζυμωθεί μέσα στην τοπική κοινωνία. Δεν έχει νόημα να πεις “θέλω να βάλω φωτοβολταϊκά” αν δεν έχεις ένα συνολικό σχέδιο για τον τόπο σου», καταλήγει.
Πράσινο με... σφραγίδα
Το νησί του Αη - Στράτη είχε επιλεγεί ώστε να γίνει το πρώτο πράσινο νησί στην Ελλάδα ήδη από την εποχή της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας. Πέρα από τα απαραίτητα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, τα πιο φιλόδοξα σχέδια των ανθρώπων του δήμου κάνουν λόγω για αυτοκίνητα και ψαρόβαρκες που θα κινούνται με….. υδρογόνο. «Τα έργα και οι παρεμβάσεις κοστίζουν περίπου 9 εκατ. Από αυτά τα ¾ καλύπτονται από ευρωπαϊκά προγράμματα και μόνο κατά το ¼ από τον προϋπολογισμό. Ολο το πρόγραμμα πρέπει να είναι έτοιμο ως το 2015» λέει ο κ. Χαράλαμπος Μακρής, δήμαρχος του νησιού. «Η πρόταση μας δεν αφορά μόνο την παραγωγή ενέργειας, αλλά μια σειρά από κινήσεις που περιλαμβάνουν όλη την οικονομική ζωή του νησιού. Θέλουμε να αναπτύξουμε τομείς όπως η οικολογική κτηνοτροφία και η αλιεία, και βέβαια ο αλιευτικός και καταδυτικός τουρισμός».
Σε αντίθεση με την Τήλο ή τους Παξούς τον Αη - Στράτη δεν επισκέπτονται τουρίστες από το εξωτερικό. Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες είναι σχεδόν αποκλειστικά άνθρωποι που κατάγονται από το νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μας» τονίζει ο κ. Μακρής. «Ηδη μας έχουν επισκεφτεί τηλεοπτικά συνεργεία από ευρωπαϊκές χώρες. Φανταστείτε να λειτουργήσει κιόλας» καταλήγει...
Μια από τις προτάσεις του δήμου στον Αη-Στράτη, προβλέπει να επιτέπεται το ψαρεμα μόνο με παραδοσιακά μέσα σε απόσταση τριων μιλίων από την ακτή.
Η Τήλος απαγόρευσε πριν από μερικά χρόνια το κυνήγι, κατόπιν αιτήματος και της τοπικής κοινωνίας
Και οι Παξοί είναι μέσα στα νησιά που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ
Σταλμένο από τη Λήδα
Το είδαμε εδώ