Η ιστορία των Ποντίων στην Άπω Ανατολή
Σε λίγες μέρες αναμένεται να εκδοθεί το νέο βιβλίο του καθηγητή Αναστάσιου Τάμη «Οι Έλληνες στην Άπω Ανατολή» από τον εκδοτικό οίκο Βάνιας της Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο θα έχει συνολικά 580 σελίδες και θα περιέχει και 480 σπάνιες φωτογραφίες που μαρτυρούν την Ελληνική μεταναστευτική εμπειρία στις Ινδίες, Κίνα, Μαντζουρία, Ιαπωνία, Κορέα και.... Φιλιππίνες.
Το περιεχόμενο του βιβλίου αναφέρεται στις φάσεις της εξόδου, εποίκησης, κοινωνικής συγκρότησης, κοινωνικο-οικονομικής και πολιτιστικής οργάνωσης, της εδραίωσης αλλά και της εξόδου τους από τις χώρες αυτές στην περίοδο 1949-1955 προς την Αυστραλία, Καναδά και τις Η.Π.Α..
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και δίδεται για πρώτη φορά στην παγκόσμια βιβλιογραφία η τρίτη έξοδος και προσφυγιά των Ποντίων από τη Νότιο Ρωσία προς την Ανατολική Σιβηρία και Κίνα, όπου συνολικά 5.500 Πόντιοι Έλληνες διωγμένοι, εξορισμένοι και εκτοπισμένοι καταφεύγουν από το 1917-1921, 1932-1939 στο Χαρμπίν και Μούγντεν της Κίνας, ακολουθώντας τους συντοπίτες τους Ρώσους φυγάδες και μετά το 1949 μεταφυτεύονται και πάλι ως πρόσφυγες στην Ιαπωνία (μετά το 1945), στην Αυστραλία και Βόρεια Αμερική.
Η ιστορία αυτή των Ποντίων δίδεται για πρώτη φορά με αναφορά στα Ιαπωνικά αρχεία, αλλά και στις διηγήσεις των επιγόνων τους, που συνάντησε ο συγγραφέας σε όλες τις γειτονιές του κόσμου. Το βιβλίο αναφέρεται συλλογικά στη ζωή και μεταναστευτική εμπειρία 20.000 Ελλήνων, εποίκων και ναυτικών που έζησαν στις χώρες της Άπω Ανατολής από το 1880 μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν (2010).
Ο καθηγητής Σπύρος Βρυώνης συμμετέχει στο βιβλίο αυτό με την εισαγωγή που είναι μια αξιολόγηση του βιβλίου και με έναν επίλογο που αναφέρεται στους συγγενείς του Κεφαλλονίτες που είχαν εποικήσει τη Β. Κίνα και τη Μαντζουρία.
Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Αγγλική γλώσσα, μεταφράζεται και στα Ελληνικά και αναμένεται να κυκλοφορήσει και στα Κινέζικα.
Το είδαμε εδώ