Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Πυγμαλίων Βασιλιάς της Κύπρου

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ και ΓΑΛΑΤΕΙΑ

Ο Πυγμαλίων, γιος του Βήλου, μυθικό πρόσωπο σημιτικής καταγωγής , που αναφέρεται σαν βασιλιάς της Κύπρου, ήταν ένας εξαίρετος γλύπτης. Στη Ελληνική Μυθολογία αναφέρονται δύο εκδοχές. Κατά την πρώτη, ο Πυγμαλίων ερωτεύτηκε την Αφροδίτη και έφτιαξε ένα είδωλό της από ελεφαντόδοντο και φίλντισι ικετεύοντας την να τον λυπηθεί. Η Αφροδίτη μπήκε μέσα στο είδωλο και το έκανε να ζωντανέψει δίνοντας το όνομα Γαλάτεια, η οποία χάρισε στον Πυγμαλίωνα τον Πάφο και τη Μεθάρμη. Ο Πάφος, διάδοχος του Πυγμαλίωνος, ήταν ο πατέρας του Κινύρα ο οποίος ίδρυσε την πόλη Πάφο κι έκτισε εκεί τον φημισμένο ναό της Αφροδίτης.
Κατά μια άλλη εκδοχή, που περιγράφει ο λατίνος ποιητής Οβίδιος, στο 10° τόμο της σειράς των έργων του που ονομάζει "Μεταμορφώσεις".
Ο Πυγμαλίων.... ενοχλημένος από το ήθος των γυναικών της περιοχής του, αφιερώθηκε στην γλυπτική, προσπαθώντας να δημιουργήσει το τέλειο είδωλο της γυναίκας. Ένα από τα γλυπτά του τον συγκίνησε τόσο που το θαύμαζε σε τέτοιο σημείο που του έδωσε το όνομα Γαλάτεια και περνούσε ώρες να το κοιτά, να το χαϊδεύει και να του μιλά, με αποτέλεσμα να το ερωτευτεί σφοδρά. Άρχισε τότε να χαρίζει δώρα και να το ντύσει με πολύτιμα ενδύματα. Στη γιορτή της θεά Αφροδίτης παρακάλεσε την θεά να του επιτρέψει να πάρει σαν γυναίκα την Γαλάτεια: “O dèi, se è vero che tutto potete concedere, io vorrei avere come moglie - (non osò dire ‘la fanciulla d’avorio’) - una simile alla fanciulla d’avorio”. Η θεά βλέποντας τον έρωτα και την οδύνη του, έδωσε ζωή στο εξαίσιο αριστούργημά του.
Όταν ο Πυγμαλίων επέστρεψε στο σπίτι του, χαϊδεύοντας το άγαπημένο του άγαλμα ένοιωσε ότι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε μια εξαίσια κόρη. Παντρεύεται τότε την Γαλατεία, καλώντας στο γάμο τους και την θειά Αφροδίτη. Από την ενωσή τους γεννήθηκε ο Πάφος, που ίδρυσε την ομώνυμη πόλη και ένα από τους ωραιότερους βωμούς σε τιμή της θεά Αφροδίτης.
Ο μύθος εμπνέει μέχρι σήμερα καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς. Φημισμένη είναι η κωμωδία του George Bernard Shaw, πολλά θεατρικά μονόπρακτα και έργα. Ο Rosenthal, Αμερικανός ψυχολόγος και ο Watzlawick, περιγράφουν το φαινόμενο του Πυγμαλίωνα, σαν την θετική ψυχολογική επίδραση στα παιδιά και βελτίωση των αποδόσεών τους, από τις αυξημένες προσδοκίες και την θετική ενίσχυση από τους δασκάλους.

Το είδαμε εδώ