Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ.... ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ....

O Ήρωας που δεν υπήρξε ποτέ...
ή μήπως υπήρξε;

Τι είναι Αλήθεια; Τί ψέμα; Ποια αλήθεια ή ποιο ψέμα διασώζει η ιστορική έρευνα;
Τι είναι η ιστορική αλήθεια, και τί είναι η πνευματική αλήθεια; Τι από τα δυο είναι ανώτερο;
Ιδού! Ο μεγαλύτερος Έλλην ήρωας του ’40. Ψάξτε όσο θέλετε στις "πηγές" των ιστορικών, δεν θα τον βρείτε πουθενά.
Δεν υπήρξε ποτέ στα λογής αρχεία και.... χρονογραφήματα, ακριβώς διότι υπήρξε παντού και πάντα, με διαφορετικό όνομα κάθε φορά.
Ψάξτε τον ωστόσο, βρείτε τον στις "πηγές" της καρδιάς μας και της συλλογικής μας μνήμης. Στην Αλήθεια των ανωτέρων διαστάσεων…

apitharxos1453

ΕΝΑΛΙΟΣ ΘΗΡ http://www.i-diadromi.com/2011/04/o.html

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΪΔΟΝΗΣ :
Ο Μικρός Ήρως ήταν εβδομαδιαίο ανάγνωσμα που συνέγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς και διάνθισε με σκίτσα του ο Βύρων Απτόσογλου για μία ολόκληρη 16ετία, από το 1953 έως το 1968 όταν και διακόπηκε για λόγους που είχαν άμεση σχέση με την επιβολή λογοκρισίας που εφάρμοσε το τότε δικτατορικό καθεστώς.
Πρόκειται για τις περιπέτειες τριών Ηρωϊκών Ελληνόπουλων (του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας και του "Σπίθα") κατά τη διάρκεια της κατοχής και του αγώνα τους απέναντι σε Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες. Το περιοδικό κυκλοφορούσε υπό μορφή τριπλής έκδοσης, με δύο δηλαδή ανατυπώσεις εντός της ίδιας εβδομάδας και αγαπήθηκε πολύ από τις πρώτες μεταπολεμικές γενιές, σε μία προσπάθεια του δημιουργού του να αμβλύνει μέσω αυτού τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου σπαραγμού που είχαν μόλις προηγηθεί. Στόχος του Ανεμοδουρά δεν ήταν τόσο η απόδοση υψηλών λογοτεχνικών εκφράσεων, όσο η χρήση λιτής και κατανοητής γλώσσας αλλά και η αποφυγή διχαστικών αναφορών, προκειμένου να επιτύχει την ανάδειξη αισθήματος πατριωτικής υπερηφάνειας και ομόνοιας, κάτι που πίστευε ότι είχε τόσο ανάγκη η "φουρνιά" των νεαρών κυρίως αναγνωστών εκείνη τη δύσκολη εποχή. Ο "Μικρός Ήρως" επανεκδόθηκε αρκετές φορές, είτε υπό μορφή κόμικς πλήρους εικογράφησης (1968-71), είτε υπό μορφή κειμένου με εικόνες (1975), είτε υπό μορφή συλλεκτικών τόμων (1986).

Το είδαμε εδώ