Χρυσή η λάσπη της Νεκράς Θάλασσας
Ο µύθος λέει πως η Κλεοπάτρα ζήτησε από τον Μάρκο Αντώνιο να καταλάβει την περιοχή της Νεκράς Θάλασσας. Οχι λόγω βασιλικής φιλοδοξίας αλλά λόγω γυναικείας µαταιοδοξίας. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι η λάσπη της είχε αντιγηραντικές και θεραπευτικές ιδιότητες. ∆εν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σήµερα εκεί.... έχει αναπτυχθεί µια πολύ κερδοφόρα τουριστική βιοµηχανία σπα.
Οι Ισραηλινοί ήταν οι πρώτοι που εκµεταλλεύτηκαν τη λάσπη και το αλάτι της. Το παράδειγµά τους ακολούθησαν οι Ιορδανοί που άρχισαν να κατασκευάζουν τεράστια ξενοδοχεία - σπα στην ανατολική όχθη της Νεκράς Θάλασσας. Αποτέλεσµα; Οι δουλειές πήγαιναν τόσο καλά που ήδη από το 2007 οι µάνατζερ των σπα µιλούσαν για αύξηση 50% στις κρατήσεις κάθε χρόνο.
Στη ∆υτική Οχθη όµως πλέον ανησυχούν για τις επιπτώσεις των µπίζνες στο ευαίσθητο οικοσύστηµα της περιοχής. Ετσι, πολλοί στρέφονται τώρα στην ανακύκλωση της διάσηµης λάσπης και την καλλιέργεια βοτάνων και λουλουδιών ώστε να παράγουν µόνοι τους τα συστατικά των θεραπειών τους. Η µόνη οδός προς το κέρδος είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
Αν και την ονομάζουμε θάλασσα, η Νεκρά Θάλασσα είναι στην πραγματικότητα λίμνη, η οποία το χειμώνα και την άνοιξη προμηθεύεται νερό από τον Ιορδάνη Ποταμό και άλλα μικρότερα ποτάμια, ενώ το καλοκαίρι η στάθμη των υδάτων της μειώνεται πολύ λόγω της εξάτμισης που προκαλεί το ξηρό και ζεστό κλίμα της περιοχής - οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες.
Λέγεται Νεκρή θάλασσα, γιατί τα νερά της έχουν σε μεγάλη περιεκτικότητα αλάτι κι αυτό δεν ευνοεί τη ζωή στο βυθό της.Το βάθος της λίμνης είναι 400 περίπου μέτρα. Η θερμοκρασία του νερού της το καλοκαίρι φτάνει μέχρι τους 60° C.
ΤΑ ΝΕΑ
Το είδαμε εδώ