.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΩΝ 12 ΘΕΩΝ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ


Την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 11.00 το πρωί, ενεργοί πολίτες και συλλογικότητες, καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρία στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών.
Αίτημα, να μη θάψει και καταστρέψει ο ΗΛΠΑΠ κάτω από τις ράγες το βωμό των 12 Θεών. Το μνημείο είναι ένα από τα σημαντικότερα της πόλης των Αθηνών και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του πολιτισμού και της ιστορίας μας.
Αυτά βεβαίως είναι ψιλά γράμματα για τους νεοβανδάλους του κατοχικού κράτους και τους νεογιάπηδες τεχνοκράτες, οι οποίοι με απολίτιστη αλαζονεία δεν διστάζουν να βεβηλώσουν έναν από τους Ιερούς Τόπους των προγόνων μας και της αρχαίας Δημοκρατίας. Όλοι οι άνθρωποι με συνείδηση και παιδεία οφείλουν να είναι εκεί και να διαδηλώσουν.... την αντίθεσή τους στην καταστροφή του σημαντικότατου αρχαιολογικού μνημείου.
Πηγή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3-3-2011
Τα έργα ανακαίνισης της γραμμής των ΗΣΑΠ στο σημείο ανάμεσα στο Θησείο και το Μοναστηράκι έφεραν πρόσφατα στο φως τον Βωμό των Δώδεκα Θεών. Ο βωμός ήταν ονομαστός στην αρχαιότητα ως γνωστό σημείο ασύλου και ως ορόσημο-αφετηρία για την μέτρηση των οδικών αποστάσεων, ήταν δηλαδή το κέντρο της Αθήνας. Σήμερα μεγάλο μέρος του βρίσκεται κάτω από τις γραμμές του "ηλεκτρικού σιδηροδρόμου". Το γεγονός θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα ως από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών.
Η ανακάλυψη δεν έγινε ευρέως γνωστή πέραν των αρχαιολόγων. Πρώτη φορά υπήρξε σχετική δημοσίευση στις 12-2-2011 στην εφημερίδα Καθημερινή. Η διοίκηση του ΗΣΑΠ είχε αποφασίσει την εσπευσμένη κατάχωση. Στις 15-2-2011 ύστερα από παρέμβαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ο ΗΣΑΠ αποφάσισε να μην προχωρήσει στην κατάχωση του ευρήματος προσωρινά.
Εμείς, οι φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών", θεωρούμε την προστασία και ανάδειξη των ιερών μνημείων της πόλεως των Αθηνών γεγονός υψίστης σημασίας, ως αναπόσπαστα μέρη του Ελληνικού Πολιτισμού, αυτού που γέννησε μεγάλα παγκόσμια πνεύματα μεταξύ των οποίων και ο φιλόσοφος Επίκουρος, του Πολιτισμού αυτού σύμφωνα με τον οποίο εμείς αρεσκόμαστε να πορευόμαστε στο σήμερα, κόντρα στις επιβληθείσες απαξιωτικές για τη ζωή μας συνθήκες των καιρών.
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τον αγώνα της ανάδειξης του Βωμού των Δώδεκα Θεών και αιτούμαστε προς την πολιτεία να προχωρήσει στις παρακάτω τεχνικά υλοποιήσιμες προταθείσες από την επιστημονική κοινότητα λύσεις και εφικτές λόγω της δυνατής τους χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας" ειδικός στόχος "Ολοκλήρωση της κατασκευής των εργασιών του Μετρό Αθηνών" του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ), όπως συμβαίνει με τις σημερινές επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ και από άλλες πηγές:
Α. Την άμεση αλλά προσωρινή υπερύψωση της γραμμής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης των μνημείων και λοιπόν εργασιών της αρχαιολογικής υπηρεσίας, με την συντομότερη κατά το δυνατό επανέναρξη της λειτουργίας της γραμμής του ΗΣΑΠ για την όσο μικρότερη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.
Β. Την παράλληλη έναρξη των απαραίτητων μελετών και εργολαβιών για την υπογειοποίηση της γραμμής στο τμήμα Μοναστηράκι - Πετράλωνα. Με το πέρας του έργου αυτού η παλαιά γραμμή θα καταργηθεί απελευθερώνοντας τα μνημεία μας και ταυτόχρονα δίνοντας ζωτικό χώρο σε όλους μας με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος υψηλής πολιτισμικής και αισθητικής αξίας, γαλήνης κι ευδαιμονίας.

Οι φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών"

πηγη
1 πηγη2