Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Τα τραγούδια των Καραγκούνηδων

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΤΩΝ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΩΝ


Οι Καραγκούνηδες μπορούν να θεωρηθούν οι άμεσοι απόγονοι των πρώτων κατοίκων τουν Θεσσαλικού κάμπου. Το όνομα τους όμως εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά την τουρκοκρατία.
Η ετοιμολογία της λέξης απασχόλησε πολύ τους μελετητές. Άλλοι λένε ότι προέρχεται από το συνθετικό καρά ( μαύρο) και το γκούν ίσως από το γκούνα ( κατεργασμένο δέρμα ζώου) ή το τούρκικο γιουνάν ( Έλληνες). Άλλοι μελετητές το συσχετίζουν με το Ελληνικό καρά ( κεφάλι) και το ρήμα κουνώ. Οι παραδόσεις και οι θρύλοι των Καραγκούνηδων φτάνουν μέχρι και τον Μέγα Αλέξανδρο.
Οι Καραγκούνηδες.... ασχολήθηκαν με την γεωργία, την ιππασία, με την πάλη στο λιθάρι, κοκορομαχία και το κάλεσμα του περιστεριου.
Ένα έθιμο των Καραγκούνηδων είναι τα Ρουγκάτσια. Τα Ρουγκάτσια ήταν έθιμο των Χριστουγέννων με σκοπο την αποπομπή των πνευμάτων. Σύμφωνα με αυτό το έθιμο ,10-15 άτομα μεταμφιέζονταν και γυρνόυσαν όλα τα σπίτια, και έπερναν αμοιβή από αυτά.. Τα τραγούδια που τους συνόδευαν ήταν πάρα πολλά.
Τα τραγούδια των Καραγκούνηδων είχαν κυρίως ως θέμα την Καραγκούνα γυναίκα. Σε αυτά υμνούσαν την ομορφία της, την εξύπναδα και την χάρη της. Επειδή τα γλέντια των γυναικών και των αντρών γινόντουσαν ξεχωριστά ,οι γυναικες δεν χρησιμοποιύσαν όργανα στα τραγούδια τους. Αυτά που διασώθηκαν είναι τα γυναικεία τραγούδια.
Τα μουσικά όργανα των Καραγκούνηδων είναι το βιολί, και από τις αρχές του αιώνα το κλαρίνο , η φλογέρα, το λαούτο, το σαντούρι και το ντέφι με τα ζήλια ( δηλαδή ο νταιρές).
Το τραγούδι και ο χορός των Καραγκούνηδων είναι μια υμνωδία προς την γυναίκα και κατά επέκταση στη μάνα γη.

πηγη