.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ

Ελληνικό πειραματικό διαστημόπλοιο,
ετοιμάζεται στα ΤΕΙ Αθήνας!


Ενα πειραματικό διαστημόπλοιο κατασκευάζεται αυτή την περίοδο στα ΤΕΙ της Αθήνας σε συνεργασία με Ελληνικές επιχειρήσεις, ύστερα από παραγγελία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), διαβάζουμε στο news.kathimerini.gr.
Δεν πρόκειται για ένα πραγματικό διαστημόπλοιο, αλλά για ένα διαστημόπλοιο σε εξομοιωμένη μορφή, δηλαδή για ένα πολύπλοκο πρόγραμμα που ανταποκρίνεται σαν ένα διαστημόπλοιο στη διαδικασία της εξομοίωσης.... πτήσεων. Μιλάμε δηλαδή για κάτι πολύ σημαντικό.
Ολα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν μετά από διεθνή διαγωνισμό της ESA, ένα αμιγώς Ελληνικό σχήμα, αποτελούμενο από δύο μικρές εταιρείες αυξημένης τεχνογνωσίας και το Εργαστήριο Ερευνας και Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων (rdtl.teiath.gr) του Τμήματος Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Αθήνας, έκαναν την έκπληξη και πήραν το έργο.

Εξαιρετικά σημαντική η συμβολή της Ελληνικής ομάδας!

Σε τι συνίσταται όμως η συμβολή της Ελληνικής ομάδας; Οι εξομοιωτές πτήσεων είναι μια πολύ κρίσιμη συνιστώσα για κάθε διαστημική δραστηριότητα. Εκεί εκπαιδεύεται το προσωπικό, που πρόκειται να διαχειριστεί την πραγματική διαστημική πτήση. «Προφανώς δεν μπορεί να σταλεί ένα πραγματικό διαστημόπλοιο για να ελεγχθεί και να εκπαιδευθεί το προσωπικό σε οποιοδήποτε απρόοπτο», λέει στην "Καθημερινή" ο κ. Ηλίας Ζώης, καθηγητής Εφαρμοσμένων Επιστημών στο ΤΕΙ Αθήνας.
«Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα οι εξομοιωτές του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων του ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας χρειάζονται πάρα πολύ χρόνο για να ελέγξουν μια πτήση. Για μια αποστολή στον Αρη, μπορεί να χρειαστούν και 1,5 χρόνο. Ή για να εξετάσουν το πώς θα στρίψει ο δορυφόρος Cryosat, που πετά πάνω από τους πόλους της Γης, χρειάζονται 15 μέρες. Υπάρχει όμως πλέον δυνατότητα για πολύ πιο γρήγορο λογισμικό, βασισμένο σε πολυπύρηνους επεξεργαστές. Σε αυτό θα συμβάλλουμε», εξηγεί ο κ. Ζώης.

Και το όνομα αυτού: PerfSim

Πρακτικά οι Ελληνες ερευνητές έχουν κληθεί να αναπτύξουν ένα πρότυπο μοντέλο διαστημοπλοίου. Το ερευνητικό διαστημόπλοιο, που καλείται PerfSim (Performance Simulator), θα αποτελέσει ένα εργαλείο σύγκρισης για την εκτέλεση σημαντικού αριθμού διαδικασιών εξομοίωσης. «Βασικός στόχος του έργου είναι η μείωση του χρόνου της εξομοίωσης. Θα αναπτυχθούν καινοτόμες μέθοδοι επιτάχυνσης και βελτιστοποίησης, στοχεύοντας σε μια μελλοντική πλατφόρμα ιδιαίτερα προχωρημένης τεχνολογίας», τονίζει ο κ. Ζώης.
Το πρόγραμμα έχει 18μηνη διάρκεια. Σήμερα βρίσκεται περίπου στα μισά του δρόμου. «Τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν ήδη στην ESA, είναι πολύ ενθαρρυντικά», σημειώνει ο κ. Ζώης, υπογραμμίζοντας και τη διασπορά τεχνογνωσίας σε αρκετούς φοιτητές.
news.kathimerini.gr

πηγη