“Χάθηκαν” άκρως απόρρητα έγγραφα που
σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας.
σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας.
Σοβαρότατη υπόθεση διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων μείζονος εθνικής σημασίας διερευνά, το τελευταίο δεκαήμερο, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ήδη ετέθη σε διαθεσιμότητα ενεχόμενος υπάλληλος. Η «δημοκρατία» γνωρίζει το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου που ευθύνεται για την απώλεια των ανυπολόγιστου αριθμού και αξίας εγγράφων, καθώς και τη συγκεκριμένη Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών.... στην οποία υπηρετούσε, αλλά δεν δημοσιοποιεί όλα τα στοιχεία μέχρι την ολοκλήρωση της επόμενης κρίσιμης φάσης των υπηρεσιακών διαδικασιών.
Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, η πρώτη φάση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), που μόλις ολοκληρώθηκε, κατέληξε στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι μεταξύ των εγγράφων που έχουν απολεσθεί περιλαμβάνονται τηλεγραφήματα και υπηρεσιακά σημειώματα με την ένδειξη «άκρως απόρρητο ειδικού χειρισμού».
Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός αποτελεί, ως γνωστόν, την ανώτατη διαβάθμιση ασφαλείας στη χώρα μας. Η πρωτοφανής υπόθεση παραβίασης εθνικών απορρήτων αποκαλύφθηκε έπειτα από τυχαίο (;) περιστατικό κλοπής του χαρτοφύλακα (σ.σ.: σακιδίου πλάτης) ενός υπαλλήλου του υπουργείου Εξωτερικών.
Στην Αστυνομία
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος φέρεται να προσήλθε, με δική του πρωτοβουλία, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της κατοικίας του, στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας αφενός το περιστατικό της κλοπής και αφετέρου το περιεχόμενο του σακιδίου του. Στη διάρκεια των καταθέσεων του, τόσο στις αστυνομικές αρχές όσο και στην ΕΔΕ, ο υπάλληλος βρισκόταν σε κατάσταση «ψυχολογικού σοκ» και διέκοπτε πολλές φορές την αφήγηση του.
Κατά την εκδοχή που, μέχρι στιγμής, επικαλείται ο ίδιος, αποφάσισε να αφαιρεθεί και να μεταφέρει τα διαβαθμισμένα έγγραφα από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών (συγκεκριμένα από το κτίριο επί της οδού Ακαδημίας 1) στο σπίτι του εν όψει του προπερασμένου Σαββατοκύριακου. Ως δικαιολογία παραβίασης του πρωταρχικού κανόνα ασφαλείας, που απαγορεύει τη μετακίνηση εγγράφων έξω από τα υπηρεσιακά κτίρια, ο υπάλληλος επικαλέστηκε τον μεγάλο φόρτο εργασίας του κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που δεν του είχε επιτρέψει να διαβάσει και να αναλύσει τα έγγραφα στις επιβαλλόμενες συνθήκες ηρεμίας.
Όπως διαπιστώθηκε κατά την πρώτη φάση της ΕΔΕ, είναι αδύνατον να πιστοποιηθεί η έκταση της απώλειας, καθώς ο υπάλληλος παραδέχθηκε, αόριστα, ότι μετέφερε μεγάλο αριθμό εγγράφων μεταξύ των οποίων και τα «πρωτότυπα» (όχι φωτοτυπίες) των «άκρως απόρρητων ειδικού χειρισμού» τηλεγραφημάτων που είχαν εκτυπωθεί από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Διεύθυνσης του. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τα τηλεγραφήματα βρίσκονται μεν στους servers της Κρυπτογραφικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά είναι αδύνατον να γίνει «εκτίμηση ζημίας», καθώς είναι άγνωστο πόσα και ποια είχαν εκτυπωθεί στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, πόσα και ποια παρέμειναν στο κτίριο, καθώς και πόσα και ποια εκλάπησαν.
Οι διπλωματικές πηγές που αποκάλυψαν την υπόθεση στη «δ» σημειώνουν ότι, αν και έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά απώλειας εγγράφων ή ακόμα και ολόκληρων «διπλωματικών σάκων» τις τελευταίες δεκαετίες, η υπόθεση, που τώρα ερευνάται, είναι η σοβαρότερη όλων λόγω των ακόλουθων στοιχείων:
Πρώτον, ο υπάλληλος, επί σειρά ετών, παρέμενε στο γραφείο του πολλές ώρες μετά την παρέλευση του ωραρίου του, καθώς και το Σαββατοκύριακο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιότερος προϊστάμενος της συγκεκριμένης Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών είχε απαγορεύσει στους υφισταμένους του τη χωρίς ειδική εξουσιοδότηση παρουσία στα γραφεία τους τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο η απαγόρευση ατόνησε ή και καταργήθηκε πλήρως τα τελευταία τέσσερα πέντε χρόνια.
Δεύτερον, με άγνωστο τρόπο, ο ίδιος υπάλληλος διέθετε τους ειδικούς κωδικούς λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών – τερματικών πολλών συναδέλφων του στην ίδια Διεύθυνση. Μέσω των κωδικών αυτών, που είναι προσωπικοί για κάθε υπάλληλο και επιτρέπουν την ανάγνωση των τηλεγραφημάτων όλων των διαβαθμίσεων από διάφορες πρεσβείες της χώρας μας στο εξωτερικό, ο υπάλληλος είχε πρόσβαση ακόμα και σε θέματα εκτός της αρμοδιότητας του.
Τρίτον, διατηρούσε πάνω στο γραφείο του, σύμφωνα με την εξιστόρηση συναδέλφων του, στοίβες εγγράφων που, σύμφωνα με τους κανονισμούς, έπρεπε είτε να καταστραφούν είτε να κλειδωθούν. Η «εικόνα χάους» επέτρεπε την αφαίρεση και μεταφορά εγγράφων, χωρίς κανείς να το αντιλαμβάνεται.
Τέταρτον, υπηρετούσε, πριν από λίγα χρόνια, στο γραφείο ενός εκ των πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Εξωτερικών, αποκτώντας αρκετές γνωριμίες.
Πέμπτον, ήταν μέλος της αντιπροσωπίας που είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό (και τότε υπουργό Εξωτερικών) Γ. Παπανδρέου στην άτυπη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, στην Κωνσταντινούπολη, στις 9 Οκτωβρίου 2009.
Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη την κρίσιμη συνάντηση, μόλις δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσει τον Τούρκο ομόλογο του Τ. Ερντογάν, εγκαινιάζοντας τη διευρυμένη ατζέντα των διμερών επαφών για το Αιγαίο. Μετά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, οι κ. Ερντογάν και Παπανδρέου είχαν ανταλλάξει επιστολές, οι οποίες δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα.
Ο Αλέξανδρος Τάρκας είναι εκδότης του περιοδικού “Άμυνα & Διπλωματία” και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ. Ευρώπη.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (17.02.2011)
πηγη