.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ο φύλακας του Άδη

Κέρβερος, ο διασημότερος σκύλος


Ο Κέρβερος - υιός του Τυφώνα και της Έχιδνας - ήταν ένας τρικάρινος (= τρικέφαλος - αλλά κατ' άλλους ήταν 50κέφαλος ή 100κέφαλος) σκύλος, με ουρά λιονταριού, η οποία κατέληγε σε φίδι! Αναφέρεται και ως τρισώματο τέρας! Ενώ στα μελανόμορφα αττικά αγγεία εικονίζεται δικέφαλος (ίσως εκ του παλαιού πελοποννησιακού τύπου του τέρατος), όπως και ο κύων Όρθρος του Γηρυόνη. Πολυκέφαλα εικονίζονταν τα χθόνια (υποχθόνια) τέρατα. Στην μετόπη του Θησείου, της Ολυμπίας, σε παλαιοκορινθιακό αγγείο, αλλά και ετρουσκικούς σκαραβαίους, ο Κέρβερος εικονίζεται μόνο με ένα κεφάλι.

Άγρυπνος.... και αυστηρός, φύλακας του Άδη («κύων του στυγερού Άδου» -Όμ.). Και μόνο η όψη του προκαλούσε φρίκη και τρόμο! Στο κεφάλι του και στο σώμα του είχε κεφάλια φιδιών. Υποδεχόταν φιλικά, κουνώντας τ' αυτιά του, όσους κατέρχονταν στον Άδη, αλλά κατασπάραζε όσους επιχειρούσαν να δραπετεύσουν (Ησίοδος). Κατ' άλλους υλακτούσε κατά των εισερχομένων (Σοφ.).

Διέμενε στο Έρεβος - έναν μεταβατικό τόπο, όπου παρέμεναν οι ψυχές πριν καταβούν στον Άδη - μαζί με τις Ερινύες και τους Εκατόγχειρες (Όμ.)

Ο Ηρακλής κατάφερε και απήγαγε το τέρας από τον Άδη. Το έβγαλε στον Απάνω Κόσμο (από το γνωστό Σπήλαιο του Ταινάρου ή από την Λάφυστο Βοιωτίας, όπου πλάι στο σπήλαιο είχαν στήσει άγαλμα του Ηρακλή Χάροπος, για να τους υπενθυμίζει το γεγονός, ενώ άλλοι λένε από την Τροιζήνα, τα Μέγαρα, κ.ά.). Το έκρυψε στο Ιερό Άλσος της Χθονίας στην Ερμιόνη. Το έβαλε και ήπιε νερό από την κρήνη Κυνάδρα του Άργους (όπου ξεδιψούσαν οι απελεύθεροι). Αλλά στις Μυκήνες ο σκύλος έκαμε εμετό (από το φως του Επάνω Κόσμου) και ο τόπος ονομάσθηκε εις ανάμνησιν Έμεια. Το έδειξε στον Ευρυσθέα και το ξαναοδήγησε στον Κάτω Κόσμο! Αυτός ήταν και ο δυσκολότερος άθλος του Ηρακλέους! Και τον τραγουδούσαν οι Αργείοι σε ένα παλαιό άσμα τους.

Το θηρίο εξημέρωσε μόνον ο Ορφέας με την μουσική του. Ο Κέρβερος συνδέεται και με την απελευθέρωση του Θησέα και του Πειρίθου από τον Άδη.

Τον Κέρβερο εικόνιζαν σε νομίσματά τους η Κύζικος, η Ελαία, η Ήπειρος, η Κύμη (Ιταλίας), κ.ά. περιοχές.
Του Γ. Λεκάκη
AΠΟ: Immisch "Kerberos" στο μυθολ. λεξικό Roscher.

πηγη