Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 51 - 5 υπέρ Τουρκίας

Βέλγιο-Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
Με 51 ψήφους υπέρ και 5 κατά η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2010.


Με 51 ψήφους υπέρ και 5 κατά, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα στις Βρυξέλλες την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2010 της εισηγήτριας Ρία Όομεν Ρόϊτεν (ΕΛΚ, Ολλανδία).
Στην έκθεση,.... ζητείται η εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και υπογραμμίζεται ότι η έλλειψη συναίνεσης για το θέμα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αποτελεί τη μεγάλη αδυναμία της τουρκικής πολιτικής ζωής σήμερα. Επισημαίνεται ακόμη η επιδείνωση που παρατηρείται στα θέματα ελευθερίας της έκφρασης και χαρακτηρίζονται απαράδεκτες οι πιέσεις που ασκούνται στον Τύπο, οι διώξεις κατά δημοσιογράφων και η δυσανάλογη απαγόρευση ιστοσελίδων στο Ίντερνετ.

ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Σε ότι αφορά τα θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος , στο ψήφισμα που συνοδεύει την έκθεση επισημαίνονται οι εντατικές προσπάθειες που καταβάλλουν Ελλάδα και Τουρκία για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων και εκφράζεται λύπη για το γεγονός ότι δεν έχει ανακληθεί ακόμη το casus belli που έχει κηρύξει η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Στα άλλα θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος αξίζει να σημειωθεί ότι εγκρίθηκαν τροπολογίες Ελλήνων ευρωβουλευτών που αφορούν στις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις Ελληνικών νησιών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέλη της Ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι για πρώτη φορά υπάρχει σαφής αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) το οποίο, όπως αναφέρεται, αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο. Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο και υποστηρίχθηκε από τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ Έλμαρ Μρόκ (Γερμανία), Α. Ντανζάν (Γαλλία) και Π. Σαλάτο (Ιταλία).

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η υιοθέτηση για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιας τόσο σαφούς αναφοράς στην υποχρέωση αυτή της Τουρκίας είναι μια σημαντική εξέλιξη ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που τόση συζήτηση γίνεται για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

πηγη