.

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Η διοξίνη.... ταξιδεύει

Το «αβγό της διοξίνης» εξαπλώνεται


Από το Μάρτιο του 2010 οι αναλύσεις στα τροφικά λίπη της Γερμανικής εταιρείας Harles & Jentzch είχαν δείξει μόλυνση με διοξίνη, αλλά οι υπεύθυνοι έκαναν... τις κότες (φωτ. ΑΠΕ)

Συνεχίζεται το ντόμινο του διατροφικού σκανδάλου με τη διοξίνη. Οι γερμανικές αρχές απαγόρευσαν σε περισσότερα από 4.700 αγροκτήματα τη διάθεση κρέατος και αβγών και το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας καταγγέλλει ότι πρόκειται....
για «εγκληματική ενέργεια», ενώ ο Βρετανικός φορέας ελέγχου τροφίμων τηρεί καθησυχαστική στάση.

Περισσότερα από 4.700 αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες κλείνουν προσωρινά στη Γερμανία εξαιτίας του κινδύνου μόλυνσης με διοξίνη. Το Γερμανικό υπουργείο Γεωργίας τονίζει ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για μολυσμένα προϊόντα αλλά αναστέλλονται οι πωλήσεις από τις συγκεκριμένες μονάδες, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Οι περισσότερες μονάδες βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία και μέχρι να διαπιστωθεί μέσω εργαστηριακών ελέγχων πως δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν θα μπορούν να κάνουν παραδόσεις.

Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, αφού οι διαστάσεις της αποκλείουν το ενδεχόμενο να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα Γερμανικής εφημερίδας, αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν το Μάρτιο του 2010 είχαν ήδη δείξει μόλυνση με διοξίνη στα τροφικά λίπη της γερμανικής εταιρείας Harles & Jentzch. Ωστόσο το αντίστοιχο υπουργείο Γεωργίας του κρατιδίου, όπου εδρεύει η εταιρεία, δεν ενημερώθηκε παρά στις 27 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, περίπου 14 τόνοι αβγών μολυσμένων με διοξίνη εξήχθησαν στη Βρετανία, όπου όμως οι αρχές υγείας ανακοίνωσαν ότι τα επίπεδα διοξίνης συνιστούν «έναν πολύ μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία» επειδή τα αβγά έχουν αραιωθεί με άλλα υλικά. «Η ανάμιξη θα έχει μειώσει τα επίπεδα διοξίνης και δεν θεωρούνται επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Βρετανικού φορέα ελέγχου τροφίμων. Ωστόσο ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι θα εκδώσει νέες ανακοινώσεις για το θέμα όταν θα έχει στη διάθεσή της περισσότερες πληροφορίες.

Η Νότια Κορέα πάντως μπλοκάρει την προώθηση, προς τις αγορές της, εισαγομένων από τη Γερμανία χοιρινών και πουλερικών μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να κατοχυρωθεί η ασφάλειά τους.
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

πηγη