Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

"Βαριοπούλα": Χτύπημα στη Λέρο ετοίμαζαν οι Τούρκοι

Τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak:
"Στη Λέρο θα “χτύπαγε” η “Βαριοπούλα”!"


Στόχος της “Βαριοπούλας” ήταν (και) η Λέρος αποκαλύπτει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak στην πρώτη σελίδα της και με τον τίτλο: «Το Σχέδιο Βαριοπούλα θα δημιουργούσε κρίση νησιών Koyun στο Αιγαίο». Η κρίση θα ξεκινούσε από Τουρκική επιχείρηση (προφανώς άσκηση) στα τουρκικά νησια Koyun κοντά στη Χίο που θα λειτουργούσε τροπόν τινά ως αφορμή για κινητοποίηση, όπως αναφέρεται, της Αθήνας. Συγκεκριμένα όπως μεταδιδεται από την Αγκυρα, η εφημερίδα.... γράφει ότι το σχέδιο ‘’Βαριοπούλα’’ που προέβλεπε την πρόκληση κρίσης με την Ελλάδα για να δημιουργήσει βάση για το πραξικόπημα (Βαριοπούλα), καθόριζε ένα προς ένα τα νησιά στα οποία θα γινόταν απόβαση στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο του σχεδίου Suga -του γενικότερου σχεδίου πραξικοπήματος Βαριοπούλα – κατά την πρώτη επιχείρηση στα νησιά Koyun που ανήκουν στην Τουρκία, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, θα ετίθετο η Αθήνα σε επιφυλακή. Τα στοιχεία που βρέθηκαν κατά την τελευταία έρευνα στο Στόλο, (προ ημερών πραγματοποιήθηκε έφοδος στη βάση του Στόλου στο Gölcük, για την οποία στη συνέχεια είχε αναφερθεί ότι είχαν βρεθεί νέα στοιχεία για το παλιό σχέδιο πραξικοπήματος Βαριοπούλα ) έφεραν στο φώς τις εργασίες που έγιναν στο πλαίσιο του σχεδίου Suga που προέβλεπε την πρόκληση κρίσης με την Αθήνα στο Αιγαίο με την εντολή του τότε επικεφαλής της επιχείρησης αντιναύαρχου Oğutçu. Ο Oğutçu είχε αναθέσει καθήκοντα σε 31 αξιωματικούς για την προετοιμασία του σχεδίου Suga.
Σύμφωνα με την προετοιμασία που έγινε για την κλιμάκωση μιας έντασης παρόμοιας με την «κρίση Ιμίων» το 1996, θα παρουσιαζόντουσαν στον Τύπο δραστηριότητες της Αθήνας στα νησιά και θα γινόταν μια μεγάλη προετοιμασία επιχείρησης στη Λέρο (İleryoz), στην οποία θα συμμετείχαν οι αεροπορικές και οι χερσαίες δυνάμεις.
Ως προέχον σημείο όπου θα γινόταν απόβαση για την κρίση αυτή καθορίστηκαν τα νησιά Koyun (η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα ‘νησιά Koyun είναι από τα τρία νησιά που τηρήθηκαν εκτός των νησιών που αφέθηκαν στην Ελλάδα, στο Αιγαίο’. Βάσει της συνθήκης της Λωζάννης τα νησιά Κoyun που αποστρατικοποιήθηκαν γειτνιάζουν με την Χίο, που ανήκει στην Ελλάδα. Τα νησιά Koyun βρίσκονται πάνω από τη Χίο).
Η Ελλάδα θα εκινητοποιείτο έναντι της απόβασης αυτής, η οποία θα γινόταν δίπλα στη Χίο. Στο μεταξύ τα νησιά Hurşıt και οι βραχονησίδες δυτικά της Datça της Τουρκίας είχαν συμπεριληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης.

πηγη