Τρεις Ελληνίδες επιστήμονες...
...απέδειξαν πώς το ιερό πάθος τους για την επιστημονική έρευνα οδηγεί στην διεθνή καταξίωση με την βράβευσή τους!...
<= η Χρ. Πιπέρη
Βραβεία σε τρεις Ελληνίδες επιστήμονες
Πριν από την αναγραφή ή την προσφώνηση των ονομάτων τους προηγείται πάντοτε μια συντομογραφία, το «Δρ». Δύο γράμματα που, εκτός από τον επαγγελματικό τους τίτλο,.... προσδιορίζουν και την προσφορά τους στην επιστήμη και την ανθρωπότητα. Προσφορά που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από το ελληνικό κράτος το οποίο διαρκώς κόβει χρήματα από την έρευνα.
Με το σύνθημα «Ο κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη - Η Επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες», ένας διεθνής οργανισμός και μια ιδιωτική εταιρεία ανέλαβαν για ακόμη μια φορά να υποκαταστήσουν την πολιτεία. Τρεις γυναίκες επιστήμονες βραβεύτηκαν χθες με τα Ελληνικά Βραβεία L'Oreal-UNESCO, τα οποία εκτός από την ηθική αναγνώριση περιλαμβάνουν και χρηματικό έπαθλο, με σκοπό τον καλύτερο εξοπλισμό των εργαστηρίων και την ενίσχυση του επιστημονικού τους έργου.
Πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα επιβράβευσης υψηλού κύρους, στο οποίο συμμετέχουν νομπελίστες και διακεκριμένοι καθηγητές των θετικών επιστημών. «Σχήμα οξύμωρο», χαρακτήρισε το «επιστήμονας στην Ελλάδα» η δρ Ελένη Μακαρώνα, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Βραβεύτηκε μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη έξυπνων αισθητήρων για την έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση ασθενειών και την ανίχνευση επικίνδυνων ουσιών και νανογεννητριών που συλλέγουν ενέργεια από το περιβάλλον. «Το να είσαι επιστήμων και γυναίκα απαιτεί πολύ δύσκολες ισορροπίες. Δεν αποκλείει όμως το να είσαι γυναίκα, το να είσαι μητέρα, το να είσαι σύζυγος. Νομίζω ότι ίσα ίσα είναι ένας πολύ ωραίος δρόμος να ολοκληρώνεσαι σαν άνθρωπος και σαν προσωπικότητα».
Στο ίδιο... φάσμα και τα λεγόμενα της δρος Χριστίνας Πιπέρη, επίκουρης καθηγήτριας στο εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής. «Το να είσαι επιστήμων στην Ελλάδα είναι αρκετά δύσκολο. Οι παροχές και οι υποδομές που έχουμε είναι σαφώς μειωμένες, γι' αυτό υποδεχόμαστε το βραβείο με μεγάλη έκπληξη και με μεγάλη χαρά. Θα μπορέσουμε έτσι να εξοπλίσουμε το εργαστήριό μας σαφώς καλύτερα τόσο ως προς τα όργανα αλλά και ως προς το έμψυχο υλικό». Το ερευνητικό της έργο αφορά το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και το σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
«Η επιστήμη στην Ελλάδα είναι κάτι το μοναχικό, μια και σπάνια τυγχάνει αναγνώρισης εντός των συνόρων», είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο της η δρ Γεωργία Σαλαντή, λέκτορας στο εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η δρ Σαλαντή επεξεργάζεται την ανάπτυξη πρωτοποριακών στατιστικών μοντέλων για τη σύνθεση πληροφοριών από ιατρικά πειράματα, ερευνητική δραστηριότητα που ήδη χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας της Ε.Ε.
(Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ)
Κι άλλες βραβεύσεις στο παρελθόν!..
Δεν ήσαν, όμως, μόνο οι φετινές βρβεύσεις. Είχαμε και άλλες τιμητικές διακρίσεις για άλλες τρεις Ελληνίδες, οι οποίες καταξιώθηκαν στη δική τους Επιστήμη με άλλα ισάριθμα βραβεία πέρυσι τον Δεκέμβριο.
Η δρ Γεωργία Ξάνθου-Τσιγκόγλου (αριστερά), η δρ Δήμητρα Τζέλη (μέσον) και η δρ Αγγελική Χρόνη (δεξιά) τιμήθηκαν με τα εφετινά βραβεία «L΄Οreal-UΝΕSCΟ» τα οποία συνοδεύονται από έπαθλο 10.000 ευρώ.
Διάκριση για τρεις Eλληνίδες επιστήμονες
Ποιες ερευνήτριες τιμήθηκαν με τα εφετινά βραβεία «L΄Οreal UΝΕSCΟ για τις Γυναίκες στην Επιστήμη»
Για τέταρτη συνεχή χρονιά τα Eλληνικά βραβεία «L΄Οreal UΝΕSCΟ για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» βρίσκουν τον δρόμο τους με στόχο να βοηθήσουν νεαρές Eλληνίδες επιστήμονες να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο και να παροτρύνουν άλλες να ασχοληθούν με την έρευνα στους τομείς των Θετικών Επιστημών και των Βιοεπιστημών. Οι εφετινές δικαιούχοι, που λαμβάνουν και έπαθλο 10.000 ευρώ η καθεμία, είναι:
Η δρ Γεωργία Ξάνθου-Τσιγκόγλου , ερευνήτρια Γ΄ στο Εργαστήριο Κυτταρικής Ανοσολογίας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία βραβεύθηκε για τη μελέτη του ρόλου της κυτταροκίνης ακτιβίνης-Α στην καταστολή ανοσολογικών αποκρίσεων σε αλλεργικά και αυτοάνοσα νοσήματα που στοχεύει στην ανάπτυξη ειδικών ανοσοθεραπειών για την πρόληψη και την προστασία από αυτές τις παθήσεις.
Η δρ Δήμητρα Τζέλη, ερευνητική συνεργάτις στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία βραβεύθηκε για τις υπολογιστικές μελέτες των ιδιοτήτων μικρών και μεγάλων μορίων τα οποία έχουν εφαρμογές στην Αστροφυσική, στην κατάλυση, στη μικροηλεκτρονική, στα νανο-υλικά, στους χημικούς αισθητήρες, στην οπτική και σε βιολογικά συστήματα.
Η δρ Αγγελική Χρόνη, ερευνήτρια Β΄ στο Ινστιτούτο Βιολογίας του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», η οποία βραβεύθηκε για τις μελέτες της στην πορεία παθογένεσης της αθηροσκλήρωσης και της νόσου του Αλτσχάιμερ, που έχουν στόχο την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών οι οποίοι εμπλέκονται στην εμφάνιση και στην εξέλιξη αυτών των παθήσεων και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Τα βραβεία αποτελούν μέρος του διεθνούς προγράμματος που χρηματοδοτεί η L΄Οreal υπό την αιγίδα της UΝΕSCΟ και βραβεύει κάθε χρόνο τις πέντε κορυφαίες γυναίκες επιστήμονες στον κόσμο. Σε αυτές περιλαμβάνονται και τα εφετινά Νομπέλ Ιατρικής Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν και Χημείας Αντα Γιονάτ οι οποίες έλαβαν το 2008 το εν λόγω βραβείο.
O πως τόνισε στη χθεσινή τελετή απονομής, που έγινε στη Γεννάδειο, ο πρόεδρος της επιτροπής κρίσεως, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Νίκος Χατζηχρηστίδης, για άλλη μία χρονιά το έργο της ήταν εξαιρετικά δύσκολο αφού είχε να επιλέξει ανάμεσα σε 34 νεαρές επιστήμονες, με πολλές δημοσιεύσεις και σημαντικό ερευνητικό έργο. Ανακοίνωσε επίσης ότι στις διεθνείς υποτροφίες «L΄Οreal-UΝΕSCΟ», που θα απονεμηθούν στις αρχές Μαρτίου στο Παρίσι, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά μία Ελληνίδα, η λέκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών Ειρήνη Μαργιολάκη.
πηγη