.

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ροδίτικα έθιμα των εορτών

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.


Μέχρι και πριν λίγα χρόνια σε αρκετά χωριά της Ρόδου συνηθίζονταν το σφάξιμο του χοίρου που μεγάλωναν όλο το προηγούμενο διάστημα οι οικογένειες. Αυτό γινόταν σε παρέες και με ειδική ιεροτελεστία.
Από το σφαγμένο ζώο έφτιαχναν τον καβουρμά , κρέας χοιρινό (σπάλα, στήθος, πλευρά), τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια, που τα τσιγάριζαν σε πολύ σιγανή φωτιά με το λίπος τους.
Αφού.... τέλειωναν το τσιγάρισμα το αλάτιζαν και το πασπάλιζαν με μπαχαρικά όπως μπαχάρι, πιπέρι μαύρο και λοιπά. Μετά τον έβαζαν σε κιούπια το σκέπαζαν με το λίπος που έμενε στο ψήσιμο και τον διατηρούσαν για όλο τον χρόνο σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Έφτιαχναν από το λίπος του ζώου την χοιρόμιλα και τη χρησιμοποιούσαν σαν βούτυρο στην μαγειρική όλο τον χρόνο. Το κρέας το μοιράζονταν οι παρέα που έσφαζε το ζώο ή η οικογένειες .

Από τα Χριστουγεννιάτικα φαγητά ήταν επίσης τα παραδοσιακά "γιαπράκια" τα οποία δεν έλειπαν από το τραπέζι. Σε ότι αφορά τα γλυκά τόσο στη Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα νησιά το χαρακτηριστικό ήταν και είναι οι δίπλες, οι οποίες εξακολουθούν να φτιάχνονται και σήμερα.


Από τα αξιοσημείωτα των ημερών ήταν ότι την ημέρα των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Ρόδου συνήθιζαν να πηγαίνουν οικογενειακά στην εκκλησία και αμέσως μετά επισκέπτονταν τους ηλικιωμένους γονείς και παππούδες για τις σχετικές ευχές.


Διατηρούσαν αυτά τα απλά έθιμα και προσπαθούσαν πάντα να στηρίζουν οι οικογένειες η μία την άλλη. Όταν ο ένας δεν είχε φρόντιζαν οι υπόλοιποι να καλύπτουν τις ανάγκες των δικών τους ανθρώπων.

Απλώς δηλαδή ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΝ!!!

ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΤΟ:http://parapona-rodou.blogspot.com