Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council, ERC) αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες και στο πλαίσιο ενός ιδιαίτερα ανταγωνιστικού διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 υποψήφιοι, να επιχορηγήσει με το ποσό των 1,750.000 € το ερευνητικό έργο ΑRMOS που πρότεινε ο Δρ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος του ΕΚΕΤΑ, με στόχο την ανάπτυξη «ηλιακών καυσίμων».
Ο Δρ. Κωνσταντόπουλος είναι Διευθυντής του.... Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών και μέλος του ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, διδάσκει στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και είναι μέλος του ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε.
Στόχος του έργου ARMOS [Advanced Multifunctional Reactors for Green Mobility and Solar Fuels (Προηγμένοι Πολύ-λειτουργικοί Αντιδραστήρες για Πράσινη Κινητικότητα και Ηλιακά Καύσιμα)], είναι η ανάπτυξη «ηλιακών καυσίμων» με ουδέτερο ή και μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες νερό, διοξείδιο του άνθρακα και ηλιακή ενέργεια. Η ερευνητική προσέγγιση βασίζεται σε επιστήμες και τεχνολογίες υλικών, αντιδραστήρων και προσομοίωσης που έχει αναπτύξει ο Δρ. Κωνσταντόπουλος τα τελευταία 20 χρόνια στην επιστημονική περιοχή των καταλυτικών αντιδραστήρων για την αντιμετώπιση των εκπομπών καυσαερίων κινητήρων. Η έρευνα επεκτείνεται πλέον γόνιμα και στον τομέα των ηλιοθερμοχημικών αντιδραστήρων, που αποτελούν μία αναδυόμενη και ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της επιστήμης και της τεχνολογίας για την πράσινη ανάπτυξη.
Το έργο ARMOS επεκτείνει και διευρύνει την ήδη βραβευμένη με την υψηλότερη επιστημονική διάκριση στην Ευρώπη (Βραβείο Descartes, Μάρτιος 2007) τεχνολογία πράσινης ενέργειας HYDROSOL (η οποία έχει επίσης βραβευθεί με το Διεθνές Βραβείο του International Partnership for the Hydrogen Economy (IPHE) τον Ιούνιο του 2006, και το Διεθνές Βραβείο Global 100 Ecotech της EXPO 2005 στην Ιαπωνία το Σεπτέμβριο του 2005). Το έγκυρο περιοδικό New Scientist (Αύγουστος 2010) αναφέρθηκε ήδη στην προτεινόμενη ερευνητική προσέγγιση από τον Δρα. Κωνσταντόπουλο ως «The Next Best Thing to Oil».
Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), ιδρύθηκε το 2005 με αποστολή την προαγωγή της επιστημονικής αριστείας στην Ευρώπη υποστηρίζοντας και ενθαρρύνοντας τους πλέον άριστους και πραγματικά δημιουργικούς επιστήμονες, ώστε να υλοποιήσουν την έρευνα της επιλογής τους. Η επιχορήγηση ERC Advanced Grant απονέμεται σε έμπειρους ερευνητές, με διεθνή αναγνώριση που διεξάγουν υψηλού επιπέδου έρευνα με χαρακτηριστικά διεπιστημονικότητας, σε θέματα αιχμής. Ο ερευνητής μπορεί να προτείνει θέμα της απολύτου επιλογής του το οποίο θα ερευνήσει σε φορέα υποδοχής που βρίσκεται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Δρ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε μετά τη βράβευση: «Θέλω να συγχαρώ όλα τα μέλη της ερευνητικής μου ομάδας στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων για τη συμβολή τους σε αυτή την σημαντική αναγνώριση του επιστημονικού μας έργου. Η αναγνώριση αυτή έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την ερευνητική κοινότητα αλλά και για τη χώρα μας γενικότερα, και μας δίνει αισιοδοξία και δύναμη να συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μας για την ανάπτυξη εγχώριων πράσινων τεχνολογιών. Το ERC Advanced Grant θα δώσει σημαντική ώθηση στις προσπάθειες μας για την περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας των πολύ-λειτουργικών αντιδραστήρων που έχουμε αναπτύξει για εφαρμογές πράσινης κινητικότητας και ηλιακών καυσίμων με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Με χαροποιεί επίσης ιδιαίτερα η χρονική συγκυρία καθώς στις 25 Νοεμβρίου 2010 γιορτάζουμε τα 25 χρόνια από την ίδρυση του Ινστιτούτου μας και αυτό είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε να έχουμε! Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας για την υποστήριξη αυτού του σημαντικού βήματος προς ένα ανεξάρτητο και καθαρό ενεργειακό μέλλον για τη χώρα μας και την Ευρώπη».
Τα σχόλια της Επιτροπής Αξιολόγησης του ERC αναφέρουν για το ερευνητικό έργο ARMOS: «το πολύ φιλόδοξο αυτό έργο συμβάλλει καθοριστικά στην άνοδο της ερευνητικής στάθμης και ανοίγει πραγματικά σπουδαίους τεχνολογικούς ορίζοντες, αγγίζοντας ταυτόχρονα θέματα που είναι σημαντικά για τη μελλοντική ανάπτυξη της κοινωνίας» ενώ για τον Δρ. Κωνσταντόπουλο σημειώνουν οτι «διαθέτει εξαιρετικές ικανότητες για να οδηγήσει το έργο αυτό στην επιτυχία, όπως καταδεικνύεται από την προηγούμενη και τρέχουσα δραστηριότητα του διευθύνοντας μία πολύ γνωστή ερευνητική ομάδα, από τις δημοσιεύσεις του, την προηγούμενη χρηματοδότηση της έρευνας του και τα βραβεία που έχει ήδη αποκτήσει». Για τον φορέα υποδοχής του έργου, το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ, αναφέρεται ότι «έχει ένα εξέχον ιστορικό επιστημονικών επιτευγμάτων και είναι ευρύτατα γνωστός».
πηγή: http://news.pathfinder.gr