Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη / Άρθρο γνώμης

Με τίτλο «Η Βουλγαρική κυβέρνηση προστατεύει τα Αμερικανικά συμφέροντα» και υπότιτλο «Η άρνηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη είναι προς όφελος της Τουρκίας», η εφ. «ΝΤΟΥΜΑ» δημοσιεύει άρθρο γνώμης της πτυχ. μηχανικού Ναντέζντα Γκεοργκίεβα, τα βασικά σημεία του οποίου παραθέτουμε:

«Η ιδέα κατασκευής του.... πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1993. Αυτό το σχέδιο σαμποτάρει τώρα η Βουλγαρική κυβέρνηση υπό Αμερικανική πίεση. Αντί να συνδράμει στην άμεση έναρξη της κατασκευής του, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την είσπραξη τελών διέλευσης, η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ αναζητούσε αιτίες για την αναβολή του, ενώ προχθές ανακοίνωσε ότι πετρελαιαγωγός δεν θα υπάρξει, επειδή η Βουλγαρία δεν θα έχει συμφέρον από την κατασκευή του. Μάλιστα, είναι πολύ σωστά τα δημοσιεύματα στον δυτικό Τύπο ότι η Βουλγαρική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα Αμερικανικά συμφέροντα, που είναι Αντιβαλκανικά, αντικοινωνικά, αντιδημοκρατικά και συντελούν στην ενίσχυση των γεωστρατηγικών θέσεων της Τουρκίας σε βάρος της Βουλγαρίας.

Στη Βουλγαρία Αμερικανικές εταιρείες δίνουν μάχη για τον έλεγχο των διαδρομών του πετρελαίου, ωστόσο η μάχη είναι σφοδρότερη γύρω από τις πηγές του πετρελαίου. Ο γεωστρατηγικός χάρτης υγρών καυσίμων επαναχαράσσεται προς όφελος των πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών και εταιρειών φυσικού αερίου και των νέων κυρίαρχων στην Κασπία Θάλασσα.

Τον βασικό έλεγχο στα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή του Μπακού ασκεί η βρετανική British Petroleum, που έχει το 30,1% των μετοχών. Σε κοινοπραξία μετέχουν 11 εταιρείες, από τις οποίες 4 είναι Αμερικανικές. Ο πετρελαιαγωγός Μπακού – Τιφλίδα – Τζεϊχάν εγκαινιάστηκε στις 13 Ιουλίου του 2006.


Ας δούμε τον χάρτη του πετρελαίου: η μία διαδρομή του πετρελαίου είναι από τη Ρωσία, το Νοβοροσίσκ προς τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και την Ιταλία, η άλλη από τη Ρωσία προς την Τουρκία και η τρίτη από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ενώ η διαδρομή προτεραιότητας για τις Αμερικανικές εταιρείες είναι η διαδρομή Μπακού – Τιφλίδα – Τζεϊχάν.

Εδώ πρόκειται για προβοκάτσια και υποταγή της Βουλγαρικής οικονομίας σε Αμερικανικές εταιρείες που όχι μόνο κατέκτησαν με εγκληματικό τρόπο πετρελαϊκούς πόρους γύρω από την Κασπία Θάλασσα, αλλά καταβάλλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες να καταστούν ανάδοχοι των έργων και να ελέγχουν τις πωλήσεις του πετρελαίου.

Μετά τις δηλώσεις του Μπόικο Μπορίσοφ ότι η Βουλγαρία δεν έχει συμφέρον από τον πετρελαιαγωγό, Ελληνικά ΜΜΕ σχολίασαν ότι “η απόφαση της Βουλγαρικής κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα Αμερικανικών πιέσεων και εξυπηρετεί πρωτίστως τα Αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανικούς γεωστρατηγικούς και ενεργειακούς σκοπούς”.

Το ερώτημα είναι αν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Τουρκικής κυβέρνησης συνέβαλε σ’ αυτή την αλυσίδα από πετρελαιαγωγούς όπως Νοβοροσίσκ – Σαμψούντα – Καϊράκαλε – Τζεϊχάν, ή Μπακού – Τιφλίδα – Ερζουρούμ – Τζεϊχάν (BTC), ή πιθανόν Μπακού – Τιφλίδα – Μιντίατ – Τζεϊχάν. Πιθανόν, παρόμοιοι ήταν οι λόγοι για να κατασκευαστούν οι αγωγοί αερίου Τζούμπγκα – Σαμψούντα – Καϊράκαλε – Κωνσταντινούπολη, ή Μπακού – Ερζουρούμ – Καϊράκαλε – Κωνσταντινούπολη, ή Τιφλίδα – Ερζουρούμ – Τζεϊχάν.

Ακόμη και από ένα παιδί αν ζητήσουμε να καθορίσει στον χάρτη από πού θα ήταν πιο λογικό να συνδεθούμε με τον πετρελαιαγωγό, αναμφίβολα θα πρότεινε τη διαδρομή Νοβοροσίσκ – Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Μήπως η έλλειψη τεχνικών γνώσεων του πρωθυπουργού του δίνει δικαίωμα να πάρει αυτή την όχι μόνο αναρμόδια, αλλά και επιβλαβή για τον Βουλγαρικό λαό και για το κράτος απόφαση; Ο Μπόικο Μπορίσοφ πιθανόν έχει μεγαλύτερο συμφέρον να προμηθευόμαστε πετρέλαιο μέσω Τουρκικών αγωγών, για να πληρώνουμε τέλη στην Τουρκία και στις Αμερικανικές εταιρείες. Είναι αλήθεια ότι ο Μπορίσοφ δεν ξέρει πώς κατασκευάζεται ένας πετρελαιαγωγός, αλλά ο ίδιος δεν ξέρει πως κατασκευάζεται και ένα εργοστάσιο. Γι’ αυτό, είναι καιρός πλέον οι σημαντικές αποφάσεις να προέρχονται από τους ειδικούς. Αν ο Μπορίσοφ ή ο Κοστόφ έχουν λόγους να υποκλίνονται στις Αμερικανικές κυβερνήσεις, εμείς δεν χρωστάμε τίποτα.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια οι μεγάλες Αμερικανικές εταιρείες πίσω από τις οποίες είναι οι οικογένειες Μπους, Κλίντον, τώρα και ο Ομπάμα, αναζητούν τρόπους να βάλουν χέρι στον πετρελαϊκό πλούτο στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και του Νότιου Περσικού Κόλπου – Ιράν. Ο μεγάλος θόρυβος γύρω από πυρηνικά όπλα, διωγμούς και τρομοκρατία, είναι ένας μόνο τρόπος αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την αλήθεια».
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ DUMA(BOΥΛΓΑΡΙΑ)

Ευχαριστώ το φίλο Γιώργο για την βοήθεια

Ε-ΡΟΔΙΟΣ