Τρεις φορές μεγαλύτερη κατανάλωση ενεργείας για την θέρμανση κατοικιών από... την Φινλανδία, παρουσιάζει η Ελλάδα!
Υπό ομογενοποιημένες κλιματικές συνθήκες, η Ελλάδα είναι πρωταθλητής στην κατανάλωση ενέργειας στην Ε. Ένωση, αφήνοντας πίσω της χώρες με πολύ ψυχρότερο κλίμα, σαν τις Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Πολωνία, Σουηδία, Ολλανδία, κ.ά.
Συνολικά στην.... Ελλάδα, τα κτίρια καταναλώνουν περίπου το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, (στοιχεία 2008) κατάσταση που οφείλεται καταρχήν στο γεγονός ότι πάρα πολλά - επειδή έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980- δεν είναι θερμομονωμένα, και απαιτούν πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας για να εξασφαλίσουν συνθήκες άνεσης το χειμώνα. Έπειτα, η μέτρια κατά κανόνα κατάσταση των συστημάτων θέρμανσης, οδηγεί σε μειωμένους βαθμούς απόδοσης και επομένως σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και περιβαλλοντική επιβάρυνση. Τρίτος λόγος, είναι η συνεχής αύξηση, τόσο σε αριθμό όσο και σε εγκατεστημένη ισχύ, των συστημάτων και συσκευών που καταναλώνουν ηλεκτρική, κυρίως, ενέργεια. Και τέταρτος, η εγκατάσταση πάνω από 3 εκατ. κλιματιστικών τα τελευταία 25 χρόνια.
Δαπάνη 21 δισ. ευρώ ως το 2020
Αν δεν πάρουμε μέτρα, όπως ανέφερε χθες η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον», η αγορά θα συνεχίσει όπως ήταν μέχρι τώρα. Δηλαδή μέχρι το 2020 θα ξοδέψουμε 21 δισ ευρώ για ενεργειακές επεμβάσεις αλλά επειδή θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 19% σε σχέση με το 2010, οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν 70 δισ ευρώ για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Δείκτες κοινωνικής ανισότητας
Ιδού μερικοί από τους δείκτες της κοινωνικής ανισότητας, όπου η Ελλάδα κατέχει αρνητικές πρωτιές :
-Μόνο το 28 % των πολιτών χαμηλού εισοδήματος στην Αθήνα κατοικεί σε μονωμένα κτίρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα υψηλά εισοδήματα είναι 73%.
-Μόνο το 8% των πολιτών χαμηλού εισοδήματος κατοικούν σε κτίρια με μόνωση και διπλά υαλοστάσια, ενώ το ποσοστό στα υψηλά εισοδήματα είναι 63%.
-Το κόστος θέρμανσης ανά άτομο και μονάδα επιφάνειας είναι κατά 127% μεγαλύτερο στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις σε σχέση με τα υψηλά εισοδήματα. - Και κατά μέση τιμή, η χρήση κλιματισμού αυξάνει το κόστος μιας οικογένειας κατά 100 ευρώ (0,6 ευρώ ανά τετραγωνικό ή 12,5 ευρώ ανά άτομο).
-Η αύξηση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στα χαμηλά εισοδήματα, όπου φθάνει στα 195 ευρώ ανά οικογένεια (1,2 ευρώ ανά τ.μ. ή 87 ευρώ ανά άτομο).
ΠΗΓΗ: http://www.energypress.gr/