Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Η ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκ των αρχαίων ιστορικά χρόνων ήταν η Ομηρική νήσος των Φαιάκων, Όμηρος (Ζ και Η «Οδυσ.»), Απολλώνιον «Αργοναυτικά», είναι γνωστή υπό του Ομήρου την περιγραφή κατά της υποδοχής του ναυαγού Οδυσσέα υπό της Ναυσικάς και των γονέων της Αλκινόου και Αρήτης.

Κέρκυρα : το όνομα του.... νησιού είναι σχετικό με την αρχαία παράδοση περί της νύμφης Κερκύρας που αρπάχτηκε από τον Ποσειδώνα όπου γέννησε τον Φαίακα. Tαυτίζεται με τη λέξη Γοργύρα ή Γοργώ που ήταν παλαιά τοπική μυθική θεότις. Αυτό αποδεικνύεται από ανασκαφή που έγινε το 1911. Ανακαλύφθηκε εκτός της πόλεως ναός της Αρτέμιδος με αέτωμα που παρίστανε ως κεντρική μορφή την Γοργώ την πολιούχον θεά της νήσου Κέρκυρας.

Άλλα ονόματα αρχαία ήταν: Δρεπάνι «λόγω σχήματος», Μάκρις «λόγω μήκους» και Σχερία διότι η Δήμητρα παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να σταματήσει (σχείν) την ίλυν του ποταμού από την απέναντι ήπειρο για να μην ενωθεί η νήσος με αυτή και ονομάστηκε Άργος, όπως οι πλείστοι των αρχαίων ελληνικών πόλεων (Λευκίμμη, Λευκός, Άργος). Αργότερα επικράτησε το όνομα Κορυφώ εις την δικορυφή Ακροπόλεως. Ο Παραμυθίας Αθηναγόρας παράγει αυτό εκ του της Ακροπόλεως ναού των κορυφαίων Πέτρο και Παύλο.

Μάρτυς του Χριστιανισμού εκ του πολιούχων της νήσου θυγατήρ του Ρωμαίου ηγεμόνος της Κέρκυρας Κερκιλλίνου φανατικού ειδωλολάτρη και διώκτης της νέας θρησκείας.

Τον 8 π.Χ. αιώνα κατείχαν τη νήσο οι εκ της Αδριατικής Λιβυρνοί τους οποίους έδιωξαν οι υπό τον Βακχιάδην Χερσικράτη Κορίνθιοι, οι οποίοι είχαν σταλεί για να αποικήσουν τη νήσο Κέρκυρα.

Βασιλέας ο Χερσικράτης, ίδρυσε και την Επίδαμνον ως δείγμα Κερκυραϊκού πολιτισμού, αργότερα ήρθαν με τη μητρόπολη της Κορίνθου σε ρήξη, καταναυμάχησαν οι Κερκυραίοι με το στόλο της Κορίνθου, μετέπειτα δε τα βρήκαν και μαζί πήγαν στη Σικελία. Υπέρ των Συρακουσίων πολέμησαν κατά του τυράννου της Γέλας Ιπποκράτη. Επί των μηδικών πολέμων οι Κερκυραίοι πρόθυμοι εδέχθησαν να μετάσχουν στον αγώνα μαζί με τους άλλους Έλληνες.

Υπήρχε απόλυτη συμμαχία των Κερκυραίων με τους Αθηναίους και στον Πελοποννησιακό πόλεμο ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Κερκυραίων, καθώς οι μισοί εντάχθηκαν με τους Πελοποννήσιους και οι δημοκρατικοί με τους Αθηναίους, και αφού έγινε σχεδόν ολοκληρωτική σφαγή άλλοι κατέφευγαν σε ιερατεία ως ικέτες άλλοι αυτοκτονούσαν, τελικά οι λιγοστοί που έμειναν εντάχθηκαν με τους Αθηναίους.

Κερκύων «μυθολογία»: μέγας κακοποιός της αρχαιότητος υιός του Ποσειδώνος ή του Ηφαίστου φονεύθηκε από τον Θησέα, «εκάλει τους διαβάτες εις θέσιν την οποίαν εντοποθέτει κάπου εις την Ελευσίνα ο Παυσανίας και ονόμαζε (παλαίστραν Κερκύωνος)».

Το 1822 έγιναν ανασκαφές από Άγγλους στη θέση Καρδάνη όπου βρήκαν αρχαίο ναό ο οποίος καλύφθηκε αργότερα από τον Δαιρπφελκς, καθώς και ο εντός χώρος του ανακτόρου «Μον-Ρεπό». Στην περίβολο αυτού βρέθηκε οικοδόμημα κρήνης και μέρος ναού. Επίσης και οι Γάλλοι έκαναν ανασκαφές το 1891, ο Καραπάνος έκανε κοντά στο κανόνι του μικρού ιερού της Αρτέμιδος όπου βρέθηκαν πλήθος πήλινων κορών. Οι σημαντικότερες ανασκαφές έγιναν από τους Γερμανούς το 1911 μέχρι το 1914, όπου παρακολουθούσε ο ίδιος αυτοκράτωρ της Γερμανίας Γουλιέλμος Β.

Ο Βοναπάρτης έστειλε τον στρατηγό Ζαντιλί να καταλάβει την Κέρκυρα κατά την κατάληψη των Ιονίων Νήσων. Από αυτό εξηγέρθησαν οι Άγγλοι, Ρώσοι και Τούρκοι. Ρωσοτουρκικός στόλος το 1799 κατέλαβε την Κέρκυρα (Ουσακώφ).

Την 21 Μαρτίου 1800 υπήρξε συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, οι Ιόνιοι νήσοι αποτέλεσαν την Επτάνησο πολιτεία και αναγνωρίσθηκε υπό των Ευρωπαϊκών δυνάμεων και διατηρήθηκε μέχρι το 1807.

Σύμφωνα με την εν πρό Τιλσίτ συνθήκη του 1807, οι Γάλλοι κατέλαβαν την Κέρκυρα (Βεδιές) την κράτησαν μέχρι το 1814 και έγιναν πρόξενοι πολλών αγαθών στη νήσο Κέρκυρα.

Μετά την πτώση του Ναπολέοντα και της αποφάσεως της Βιέννης και του Παρισιού έγινε συνέδριο εκ του Καποδίστρια, οι Ιόνιοι νήσοι έτσι απέφυγαν την Αυστριακή υποτέλεια και πέρασαν στην Αγγλική κατοχή και ετέθησαν υπό την προστασία των Άγγλων το 1814, και έγινε κράτος ανεξάρτητο το λεγόμενο Ηνωμένων Ιονίων Νήσων, υπό Άγγλων αρμοστή.

Παρόλα αυτά έβαλαν στην πλατεία της νήσου Κέρκυρας άγαλμα του Άγγλου και Ανθέλληνα Καποδίστρια.

Έτσι παρέμεινε γνωστή στη διπλωματική ιστορία των νεότερων χρόνων. Στην Κέρκυρα υπογράφτηκε πράξη της 2ας Ιουλίου 1917 μεταξύ του τότε πρωθυπουργού της Σερβίας Πάσιτς και των υπό Τρούμπιτς Νοτιοσλαύων. Με αυτό μπήκαν τα θεμέλια της ανιδρύσεως της Νοτιοσλαυϊας δια της ενώσεως των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων ως αποτελούντων μία εθνότητα.

Το 1863 στις 14 Νοεμβρίου παρέδωσαν τις νήσους τις οποίες ήταν κατεστραμμένες όπως και την Ακρόπολη της Κέρκυρας, η ταυτότητα της Ακροπόλεως Ηραίου «Ακρόπολις από την εποχή του Θουκυδίδου (ο μεν δήμος ει την Ακρόπολιν και τα μετέωρα της πόλεως καταφεύγει)».

Η Κέρκυρα αποτελούσε με την Ακρόπολη μία ενεργή ενεργειακή πύλη, η οποία είναι πριν της Αθηναϊκής Ακροπόλεως.

ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΤΟ: http://www.omada-epsilon.com