Το Αυστραλιανό Νομισματοκοπείο στo Πέρθ της Δυτικής Αυστραλίας τίμησε την 2500ή επέτειο της Μάχης του Μαραθώνα με την έκδοση αναμνηστικού νομίσματος.
Τρία από τα νομίσματα αυτά πλέον εκτίθενται μόνιμα στην Ελλάδα, χάρη στις ενέργειες του Συλλόγου Ελληνο-Αυστραλών Επιστημόνων (Greek Australian Professionals' Association - GAPA) και του Συλλόγου Ελληνο-Αυστραλών Εκπαιδευτικών (Australian Hellenic Educators'.... Association - AHEA NSW-ACT-QLD).
Αυτή η δωρεά των δύο αυτών παροικιακών συλλόγων είναι μία συμβολή στις εκδηλώσεις γύρω από την επέτειο της νίκης των Ελλήνων στον Μαραθώνα και των κατορθωμάτων του δρομέα Φειδιππίδη.
Τα αναμνηστικά νομίσματα επιδόθηκαν στον δήμαρχο Μαραθώνα, κ. Σπυρίδωνα Ζαγκάρη, από την πρόεδρο του GAPA, κα Κατερίνα Κουβά, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στον ιστορικό Μαραθώνα. Ως δήμαρχος καθώς και ως διευθυντής του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου, ο κ. Ζαγκάρης δήλωσε ότι το αναμνηστικό νόμισμα θα γίνει τμήμα της αυστραλιανής έκθεσης του Μουσείου.
Στο μεταξύ, το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου του στεγάζει και συλλογή αντικειμένων σχετικά με Αυστραλούς και Έλληνες μαραθωνοδρόμους που έχει δωριθεί από τον Σύλλογο Ελληνο-Αυστραλών Επιστημόνων (Greek Australian Professionals Association) καθώς και τον Σύλλογο Ελληνο-Αυστραλών Εκπαιδευτικών (Australian Hellenic Educators' Association NSW-ACT-QLD).
Τη συλλογή αυτή τη δημιούργησαν οι δύο αυτοί φορείς προς τιμήν της 2500ής επετείου της Μάχης του Μαραθώνα και του θρυλικού άθλου του Φειδιππίδη το 490 π.Χ..
Η συλλογή αυτή συμπεριλαμβάνει το αναμνηστικό νόμισμα του Φειδιππίδη (παραγωγής του Αυστραλιανού Νομισματοκοπείου στην Πέρθη το 2010), ένα αναμνηστικό νόμισμα του 2004 «Σίδνεϊ-Αθήνα» (παραγωγής του Αυστραλιανού Νομισματοκοπείου στην Καμπέρα), ένα αναμνηστικό νόμισμα του 1994 του πρώτου Αυστραλού Ολυμπιονίκη και μαραθωνοδρόμου Edwin Flack, μία αυθεντική φωτογραφία του Μαραθώνα του 1877, άρθρα του αυστραλιανού Τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, αντίτυπο του βιβλίου του δρ Στιβ Γεωργάκη, «PINAX - The Greek Australian Sports Hall of Fame» αντίτυπο του βιβλίου του Peter Sweeney Edwin Flack, «The Lion of Athens» και φωτογραφίες του αγάλματος του Σπύρου Λούη στο Brighton-Le-Sands, όπως και της Λεωφόρου Edwin Flack και άλλων «ελληνικών» σημείων στο Ολυμπιακό Χωριό του Σίδνεϊ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
AΠΟ: http://hellenicrevenge.blogspot.com/