Έντονο προβληματισμό προκαλεί η δήλωση του υφυπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη να αναθέσει την κατάρτιση του αμυντικού δόγματος της χώρας σε ινστιτούτα εκτός Ελλάδας. Η εξαγγελία αυτή έγινε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών στς 08/09 και πέρασε στα ψιλά γράμματα...
Το θέμα παρουσιάζει με εκτενές άρθρο και πλούσιες.... πληροφορίες το εξειδικευμένο σε θέματα άμυνας και έγκυρο site defencenet.gr ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση για την απόφαση αλλά και την απάθεια που επιδεικνύουν.
Ακολουθεί το άρθρο όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε:
Αλλάζει προς το χειρότερο το αμυντικό δόγμα της Ελλάδας. Σοβαρό θέμα ασφάλειας της χώρας
Σε μεγάλες περιπέτειες φαίνεται ότι εισέρχεται ο τομέας ασφάλειας της χώρας, με την μετάθεση στο άγνωστο μέλλον του προγράμματος αμυντικών επενδύσεων (ΕΜΠΑΕ ή ΔΕΣΕΣ ή “3ετές κυλιόμενο” ή… ή… ή…) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Πλέον το παιχνίδι που παίζεται με την εκούσια ή ακούσια συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Ε.Βενιζέλος και Π.Μπεγλίτης) στην πλάτη της εθνικής ασφάλειας είναι τόσο πρόδηλο που μόνο με μία κυβέρνηση που έχει παραδεχθεί ότι έχει εκχωρήσει σε ξένες δυνάμεις την εθνική κυριαρχία και μία μείζονα αντιπολίτευση που αγνοεί βασικές έννοιες του όλου ζητήματος και κοιμάται “τον ύπνο του δικαίου”, θα μπορούσε να παιχτεί.
Το πλέον σοβαρό και ανησυχητικό δείγμα είναι ότι κατά τεκμήριο σοβαρά πολιτικά στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως ο υπουργός Ε.Βενιζέλος, μιλάνε για ΕΜΠΑΕ που την μία κατατίθεται «την επόμενη εβδομάδα» και την άλλη «τον ερχόμενο Σεπτέμβριο», ενώ πέρα από τις καταγεγραμμένες ανάγκες των Επιτελείων, δεν υπάρχει τίποτα άλλο!
Και όταν λέμε «τίποτα άλλο» κυριολεκτούμε. Και ίσως το πιο επικίνδυνο είναι η συνεχιζόμενη ανακρίβεια λόγων, η έλλειψη έργου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και η απροθυμία της να συγκρουστεί με τα κέντρα του υπουργείου Οικονομικών και των «γνωστών-αγνώστων» μυστικοσυμβούλων που απεργάζονται την γεωστρατηγική πτώχευση της χώρας.
Μιλάει για «έτοιμο ΕΜΠΑΕ» ο υπουργός, όταν ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΟΙ ΟΡΟΦΕΣ από το υπουργείο Οικονομικών! Πως έφτιαξαν ΕΜΠΑΕ χωρίς να ξέρουν τι λεφτά θα έχουν στην διάθεσή τους είναι μυστήριο. Αλλά τα πρωτοφανή δεν σταματούν εδώ.
Μιλώντας στην Βουλή στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών στς 08/09, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, έριξε μία “βόμβα” που ουδείς την αντιλήφθηκε ή έκανε πως δεν την αντιλήφθηκε (εδώ τίθεται πλέον και θέμα ΜΜΕ και ρόλου τους στην αποδόμηση της Ελλάδας): Αλλάζουν την Πολιτική Εθνικής Άμυνας! Ουδείς μέχρι σήμερα, ούτε ο Μπεγλίτης, ούτε ο Βενιζέλος, ούτε κανένας δεν είχε πει τίποτα περί αλλαγής του κορυφαίου θεσμικού κειμένου ασφαλείας της χώρας.
Κι έτσι «στο χαλαρό» ρίχνει την «βόμβα», την οποία βέβαια οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν αντιλήφθηκαν γιατί έχουν να ασχοληθούν με άλλα σοβαρότερα θέματα, όπως π.χ. το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου στο τάδε Κατσικοχώρι ή απλώς γιατί αγνοούν το αντικείμενο.
Ιδού η ακριβής διατύπωση της τοποθέτησης Μπεγλίτη που βέβαια προκαλεί και πολλά ερωτήματα: «...εμείς ετοιμαζόμαστε κινητοποιώντας ευρύτερα επιστημονικές δυνάμεις, δυνάμεις σήμερα των think tanks, δυνάμεις που είναι μέσα σε Ινστιτούτα Διεθνών Σχέσεων και Αμυντικής Πολιτικής, για να προσαρμόσουμε βασικά, θεωρητικά και θεσμικά κείμενα στο χώρο της εξωτερικής πολιτικής και της Eθνικής άμυνας της χώρας στις σημερινές διεθνείς, περιφερειακές και Eθνικές συνθήκες. Η πολιτική Eθνικής άμυνας, η Eθνική αμυντική στρατηγική είναι βασικά, θεμελιώδη κείμενα, είναι βάσεις πάνω στις οποίες πατά το εθνικό αμυντικό δόγμα της χώρας».
Ένα άμεσο ερώτημα είναι ποιες είναι οι «ευρύτερα επιστημονικές δυνάμεις, δυνάμεις σήμερα των think tanks, δυνάμεις που είναι μέσα σε Ινστιτούτα Διεθνών Σχέσεων και Αμυντικής Πολιτικής» που θα καταρτίσουν το αμυντικό δόγμα της, το κορυφαίο θεσμικό κείμενο της χώρας, μετά το Σύνταγμα;
Ποια είναι “τα ινστιτούτα Διεθνών Σχέσεων και Αμυντικής Πολιτικής, οι επιστημονικές δυνάμεις και τα think tanks”; Ποια είναι και δεν τα γνωρίζουμε; Σημειώνουμε ότι από την ΠΕΑ εξαρτάται το είδος και το εύρος των προγραμμάτων…
Μήπως το ΕΛΙΑΜΕΠ θα ασχοληθεί με την Πολιτική Εθνικής Άμυνας; Ας μας το πούν από τώρα ευθέως να κλείσουμε εισιτήρια για μετανάστευση σε άλλη χώρα. Μην μας πετύχουν οι Τούρκοι όπως το 1453 και το 1922 στη Σμύρνη κι έχουμε πάλι «συνωστισμό» στην προκυμαία.
Το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων; Μα το έχουν διαλύσει εις τα εξ ων συνετέθη. Ακόμα μαλώνουν οι καθηγητάδες για τα γραφεία και τα έπιπλα.
Κανένα νεόκοπο «ινστιτούτο ιδιωτικού δικαίου»; Καλύτερα να δώσουν κατ’ευθείαν τα κλειδιά στις ξένες δυνάμεις για να εκτιμηθεί ότι τουλάχιστον παραδοθήκαμε και δεν χρειάστηκε να πληρώνουν τους πράκτορές τους.
Το ΙΣΤΑΜΕ; Δεν είναι αρμόδιο για κάτι τέτοιο. Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής; Πλάκα θα έχει: Να δικάζουν τον Κώστα Καραμανλή στο ειδικό δικαστήριο και να συμμετέχει το ομώνυμο Ινστιτούτο στην κατάρτιση της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας.
Η ΠΕΑ μέχρι στιγμής καταρτίζεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα το ΓΕΕΘΑ με συμμετοχή του πρώην ΕΠΥΕΘΑ που δυστυχώς (το τονίζουμε) καταργήθηκε και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν παράγεται πλέον γενικότερη αμυντική πολιτική από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και το ΙΑΑ όταν λειτουργούσε με κάποιο ανεκτό τρόπο, γνωμοδοτούσε.
Όμως η συγκεκριμένη αποστροφή της ομιλίας Μπεγλίτη κατέδειξε και κάτι άλλο: Ότι η πολιτική ηγεσία μιλώντας για επικείμενο ΕΜΠΑΕ και ολοκλήρωση της Νέας Δομής Δυνάμεων ή αγνοεί το αντικείμενο ή παραπλανά σκοπίμως τους πολίτες: ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει ούτε το ένα ούτε το άλλο, πριν καταρτιστεί Πολιτική Εθνικής Άμυνας. Η οποία δεν καταρτίζεται μέσα σε μια εβδομάδα, ούτε σε ένα μήνα, ούτε καν σε έξι.
Χρειάζεται σκληρή δουλειά και αν παραδεχθούμε ότι ορισμένα τμήματα της ΠΕΑ δεν θα αλλάξουν, κατ’ελάχιστον απαιτείται εργασία περίπου ενός χρόνου για νέα ΠΕΑ. Εκτός και αν τους έρθει έτοιμη γραμμένη από τους ξένους και ολοκληρωθεί η διαδικασία με συνοπτικό τρόπο!
‘Αρα, ούτε ΠΕΑ έχουμε, ούτε έγκριση οροφής χρηματοδότησης από το υπουργείο Οικονομικών έχουμε και ο Ε.Βενιζέλος μιλά για ... ΕΜΠΑΕ και ΔΕΣΕΣ που επίκειται να κατατεθεί!
Και βέβαια, πέρα από τα θεσμικά και τα γενικά, δεν έχουμε και τα ειδικά προαπαιτούμενα: Για να ξεκινήσει πάλι το πρόγραμμα αμυντικών επενδύσεων της χώρας χρειάζεται νέος νόμος περί προμηθειών. Που είναι;
Τον Οκτώβριο, λέγανε τον Μάρτιο, τον Ιανουάριο λέγανε τον Ιούνιο. Τώρα ο Π.Μπεγλίτης δεν δεσμεύθηκε πότε θα είναι ετοιμος: «Ο ν. 3433/2006, θα αλλάξει. Ήδη, ετοιμαζόμαστε και είμαστε στο τέλος μιας διαδικασίας διαβούλευσης με όλους τους συναρμόδιους φορείς για να αλλάξουμε το νόμο 3433/2006, ενσωματώνοντας συγχρόνως την οδηγία 81 του 2009, με μεγάλη προσοχή, για να υπερασπιστούμε την παραγωγική και τεχνολογική βάση της αμυντικής μας βιομηχανίας».
Βέβαια η περίφημη οδηγία 81 δεν έχει ενσωματωθεί από κανένα κράτος της Ε.Ε. στο νομοθεσία του ακόμα, απλώς και μόνο γιατί δεν θέλουν να καταστρέψουν τις εγχώριες βιομηχανίες υπέρ των ξένων, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.
Στο πλαίσιο αυτό είχαμε και άλλη μία τοποθέτηση από τον Π.Μπεγλίτη για τα αντισταθμιστικά: «Τα αντισταθμιστικά τελείωσαν». Και καλώς αφού οδήγησαν στον εύκολο πλουτισμό κάποιους και σε απώλεια χρημάτων και τεχνογνωσίας την Ελλάδα. Με τι θα τα αντικαταστήσουν, δεν μας λένε. Μάλλον γιατί ακόμα δεν ξέρουν...
http://www.pistos.gr
Ε-ΡΟΔΙΟΣ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ