Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Δημιουργήθηκε μανδύας αορατότητας από γυαλί!


Μανδύα αορατότητας από μικροσωματίδια γυαλιού κατασκεύασαν αμερικανοί επιστήμονες ο οποίος έχει την ικανότητα να καμπυλώνει της ακτίνες του φωτός καθιστώντας το ένδυμα αόρατο στο ανθρώπινο μάτι.

Η καθηγήτρια Ελένα Σεμουτσκίνα και η ερευνητική ομάδα του τεχνολογικού τμήματος του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν παρουσίασαν την έρευνα τους στο περιοδικό «Applied Physics Letters» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής.

Αν και το επίτευγμα.... βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, καθώς έχει επιτευχθεί μόνο σε συνθήκες εργαστηρίου με χρήση υπέρυθρου φωτός, η ανακάλυψη μπορεί να φέρει την επανάσταση στην επιστήμη σε λίγα χρόνια δίνοντας την δυνατότητα σε αντικείμενα να εξαφανίζονται μπροστά στα μάτια μας.

Αρκετές πάντως είναι οι επιστημονικές ομάδες που έχουν στο παρελθόν προσπαθήσει (ή συνεχίζουν να προσπαθούν) να πετύχουν κάτι ανάλογο με τη Σεμουτσκίνα, ωστόσο οι απόπειρες τους δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία. Εξάλλου, είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μανδύας αορατότητας με μικροσωματίδια γυαλιού καθώς οι προηγούμενες προσπάθειες γίνονταν με χρήση μετα-υλικών, δηλαδή υλικών που δε συναντώνται στη φύση

http://www.star.gr