Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Ελληνικό Πανηγύρι στο Τορόντο - Πατείς με πατώ σε


«Πατείς με, πατώ σε»: θα χρειαστείς ώρες να φτάσεις στην άλλη άκρη του Eλληνικού πανηγυριού του Τορόντο!

Το μεγαλύτερο Eλληνικό πανηγύρι στον κόσμο έγινε ακόμα πιο μεγάλο!

Με 1.700.000 επισκέπτες κατά την εκτίμηση των εταιριών δημοσκοπήσεων του Τορόντο, ή 2,000,000 κατά τους διοργανωτές το Eλληνικό πανηγύρι που διοργανώνει η Eλληνική παροικία.... του Τορόντο, το Greek Town, αποτελεί τη μεγαλύτερη Eλληνική εκδήλωση εντός ή εκτός Ελλάδας.

Ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια από την ιδέα μερικών ομογενών να προβάλλουν τα εστιατόριά τους στην Eλληνική περιοχή, στην Danforth, έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Τορόντο. Η αρχή ήταν απογοητευτική, γύρω στους 50,000 επισκέπτες, αλλά αυτό δεν τους αποκαρδίωσε. Δυο χρόνια μετά οι επισκέπτες είχαν φτάσει το μισό εκατομμύριο, πράγμα που ανάγκασε την αστυνομία να κλείσει τους δρόμους της περιοχής. Το 2004 έφτασε στους 1.500.000 επισκέπτες – ήταν η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και καθένας ήταν περήφανος να νοιώθει Έλληνας!

Η επιτυχία συνεχίστηκε. Ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού του Καναδά θεωρεί το "Taste of the Danforth", αυτή είναι η επίσημη ονομασία του Eλληνικού πανηγυριού, ως μια από τις μεγαλύτερες ατραξιόν της χώρας. Η μεγάλη εταιρεία δημοσκοπήσεων Decima δηλώνει ότι το 70% των κατοίκων του Τορόντο θεωρεί την εκδήλωση αυτή ως τη μεγαλύτερη της πόλης τους. Πριν λίγες μέρες μια Aμερικάνικη εφημερίδα χαρακτήρισε το Τορόντο ως την πιο "cool" πόλη του κόσμου, με συγκεκριμένη αναφορά στο Greek Town.

Οι ονομασίες των δρόμων είναι και στα Eλληνικά και «ουσιαστικά με τόσες Γαλάζιες Σημαίες νιώθεις σα να βρίσκεσαι στο Γαλανό Αιγαίο» γράφει συνεργάτης της Τορόντο Σταρ, της μεγαλύτερης εφημερίδας του Καναδά (όπου έστελνε τα άρθρα του ο Χεμινγουέη για την καταστροφή της Σμύρνης) και μιας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του πανηγυριού. Φυσικά τώρα, 17 χρόνια μετά την έναρξη του πανηγυριού, όλες οι μεγάλες εταιρείες ανταγωνίζονται ποια θα είναι χορηγός. Πρώτη είναι η κυβέρνηση του Οντάριο Καναδά, ακολουθούν τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια, τράπεζες, μια αεροπορική εταιρεία με απ’ ευθείας πτήσεις από Τορόντο για Αθήνα. Και φυσικά πανταχού απούσα η Ελληνική πολιτεία, όχι μόνο τώρα που έχει οικονομικό πρόβλημα, αλλά πάντα γιατί ποτέ δεν περίσσευαν χρήματα για την ομογένεια, τα καταβρόχθιζαν στην Ελλάδα.

Το Greek Town είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, ουσιαστικά τμήμα του Δήμου του Τορόντο, και διαθέτει τα έσοδά της για την παροικία ή για άλλους οργανισμούς (π.χ. πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια στο East General Hospital, εκεί που βρίσκουν καταφύγιο οι ομογενείς όταν έχουν προβλήματα υγείας).

Ουσιαστικά το Ελληνικό πανηγύρι με 2 εκατομμύρια επισκέπτες το δεύτερο Π.Σ.Κ. του Αυγούστου αποτελεί μια από τις πιο πολυπληθείς εκδηλώσεις στον κόσμο. Ο χώρος του εκτείνεται σε μήκος 4 σταθμών του ηλεκτρικού (περίπου όσο από την Ομόνοια ως τα Κάτω Πατήσια) και όλες οι Δημοτικές κοινότητες της περιοχής θέλουν να ενταχθούν στο Greek Town. Μια άλλη πρωτιά είναι ότι η περιοχή αυτή (βασικά Ελληνικά εστιατόρια) θεωρείται ότι έχει τα πιο πολλά εστιατόρια ανά χιλιόμετρο παγκοσμίως!

Πολλές άλλες εθνοτοπικές κοινότητες προσπάθησαν να αντιγράψουν το "Taste of the Danforth" και απότυχαν.

Ουσιαστικά για τρεις μέρες όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή για να προστατέψει αυτά τα δυο εκατομμύρια επισκέπτες. Δε χρειάστηκε ποτέ ως τώρα να το κάνει – οι Καναδοί ξέρουν πια ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πώς να προστατέψουν το γέννημα και θρέμμα τους. Δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα περιστατικό βίας στην 17-χρονη ιστορία του Ελληνικού Πανηγυριού. Μιλώντας με τον πρόεδρο του Greek Town κ. Ντίνο Βοϊδονικόλα, καταλάβαμε γιατί η οργάνωση αυτή διαθέτει τεράστια ποσά για την αστυνόμευση αλλά και την βελτίωση της περιοχής. Όταν είσαι οικοδεσπότης 2 εκατομμυρίων φιλοξενούμενων πρέπει να τους προσφέρεις και την ανάλογη ασφάλεια. Κι αυτό όχι μόνο κατά τη διάρκεια του πανηγυριού αλλά όλο το χρόνο.

Στο Τορόντο τα πιο πολλά εστιατόρια κλείνουν στις 10 το βράδυ, ουσιαστικά όταν ξεκινά η ζωή στη Ντάνφορθ. Και ναι υπάρχει και το «νυφοπάζαρο», όπως σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, μια και οι Καναδοί ανακάλυψαν ότι μιας ώρας βάδισμα με τους φίλους τους είναι πολύ καλή ιδέα.

Μια άλλη αρθρογράφος σημειώνει: «Κρίμα που η μεσογειακή διατροφή διαρκεί μόνο τρεις μέρες στο Τορόντο!»

Αυτό στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι ο Ελληνισμός μπορεί να μεγαλουργήσει σε κάθε σημείο του πλανήτη αν έχει ομόνοια, όραμα και δυναμισμό. Ο Ελληνισμός του Καναδά μπορεί να δώσει ένα μάθημα στην Ελλάδα: χιλιάδες ομογενείς διέθεσαν άπειρες ώρες από τη ζωή τους για να κάνουν ένα όνειρο πραγματικότητα. Και το πέτυχαν. Έβαλαν από τη τσέπη τους αντί να βάλουν στην τσέπη τους – και μιλάμε για διακίνηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε τρεις μέρες. Κι αυτό γιατί όταν δίνεις μαζεύεις τον κόσμο γύρω σου, όταν παίρνεις, διώχνεις τους πάντες. Ίσως νάναι κι αυτό μια διαφορά ανάμεσα στον Απόδημο και τον Ελλαδίτη.

Παρά τις δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνοδεύουν το πανηγύρι, μερικοί θέλουν πιο πολλή έμφαση στον Eλληνικό πολιτισμό και την παράδοση. Δεν είναι δύσκολο αυτό. Αφού πετύχαμε το ακατόρθωτο, τώρα λέτε να μην μπορούμε να πετύχουμε το κατορθωτό;

Γράφει ο Χρήστος Μαγγούτας, Τορόντο Καναδά

Οι φωτογραφίες δια του λόγου το αληθές.

Chris@Mangoutas.com

Photo: Courtesy of Howard Lichtman

http://hellenicrevenge.blogspot.com/