.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Οι αρχαίοι πήγαιναν... σινεμά!


Το δικό τους σινεμά είχαν οι προϊστορικοί άνθρωποι, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται Αυστριακοί και Βρετανοί αρχαιολόγοι που μελετούν εδώ και χρόνια τις χαραγμένες πάνω σε βράχους εικόνες!

Στο επίκεντρο των ερευνών έχουν μπει εγχαράξεις σε βράχους από την εποχή του Χαλκού, που έχουν βρεθεί σε όλη την Ευρώπη σε απόμακρες και κρυμμένες τοποθεσίες. Όπως λένε οι αρχαιολόγοι, οι εικόνες αυτές αποτελούσαν.... ένα τμήμα οπτικοακουστικής παράστασης, στα πρότυπα του σινεμά.

Oι αρχαίοι ημών πρόγονοι σχεδίαζαν διαδοχικά σκίτσα και -το πιο ενδιαφέρον- είναι ότι βρίσκονται συνήθως σε τοποθεσίες με πολύ καλή ακουστική και ηχώ!
Οι εικόνες, που έχουν φτιαχτεί μεταξύ 4.000 και 1.000 π.Χ., απεικονίζουν συχνότερα χορούς και κυνήγια, ενώ σπάνια δείχνουν γυναίκες και ποτέ θάνατο.
Μάλιστα, οι επιστήμονες προσπαθούν να αναδημιουργήσουν τα πρωτόγονα «φιλμ» μέσω ειδικού προγράμματος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή!

«Οι βραχογραφίες δεν ήταν απλώς στατικές εικόνες, αλλά δημιουργούσαν μια ιστορία στο μυαλό του θεατή, ακριβώς όπως στον κινηματογράφο», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών, Φρέντερικ Μπέικερ, από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

http://www.star.gr